Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2017. december 15. 12:14 Közélet, Vállalat

Nyolc éve ment utoljára ilyen jól az építőiparnak

Nagyon magasra mászott a magyar építőipar a tavaly éveleji gödör óta. Októberben nyolc éves csúcsra emelkedett a szektor, ha a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatokat nézzük. Csak idén szeptember és október között 6 százalékkal nőtt a termelés.

 

A KSH friss adatai szerint a termelés növekedését mindkét főcsoport, tehát az épületek és az egyéb építmények is húzzák. A két csoport megkülönböztetése fontos, többek között azért is, mert csak a bontásból derül ki, hogy a tavalyi nagy zuhanás az egyéb építményeknél történt. Ez az uniós források átmeneti hiányának volt köszönhető, ami az eu-s költségvetési ciklusváltásból fakadt. Mostanra viszont felfutottak a kifizetések, ami az egyéb építmények megugrásánál látszik. Ebben az alágazatban 51,7 százalékkal nőtt a termelési volumen egy év alatt. Októberben – az alacsony bázis mellett – gyorsforgalmi utak építése, valamint vasútfelújítási munkák miatt bővült a termelés.

Az épületek építése, ami sokkal inkább a magánszektor építési kedvétől függ, stabilabban alakul, de szintén tavaly év eleje óta nő. Ehhez a kategóriához nem az EU-pénzek, hanem a három évre, 2019 végéig 5 százalékra csökkentett lakásáfa és a csok ad hozzá sokat. De az is kedvez az építőiparnak, hogy a régóta tartósan alacsony kamatkörnyezetben a lakosság olcsón tud hitelhez jutni, és a gazdaság is alapvetően fellendülőben van, a bérek emelkednek.

Amúgy a kilátások se rosszak: októberig 1124-gyel több lakásépítési engedélyt adtak ki, mint tavaly ugyaneddig, illetve 2015 első tíz hónapjához képest már közel hatezerrel nőtt ugyanez. Ezek alapján várható, hogy az építési vállalkozások még jó ideig el lesznek látva megrendelésekkel. Az építőipar idén kezdett el újra hozzájárulni a GDP növekedéséhez: a harmadik negyedéves 3,9 százalékos növekedésből 1 százalékpont az építőiparnak volt köszönhető. Tavaly még 0,6 százalékponttal rontotta a növekedést az ágazat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat építőipar KSH lakásépítések Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.