Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2017. december 5. 10:54 Közélet

Nagyobbat ment a magyar GDP, mint azt elsőre számolták

Jobban ment a magyar gazdaság a harmadik negyedében, mint elsőre becsülték: a KSH 3,9 százalékról 4,1 százalékra javította az éves GDP-növekedés ütemét, ha a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatokat nézzük. Az elmúlt három évben ez a legjobb éves növekedési adat. Elsősorban a piaci szolgáltatások bővülésének köszönhető az új lendület, de az építőipar idei beindulása is még nagyban hozzájárul növekedéshez. A mezőgazdaság az év többi negyedévéhez hasonlóan most is visszafogta a növekedést.

A szolgáltatóipar teljesítménye 3,8 százalékkal nőtt egy év alatt, ami 2013 vége óta a leggyorsabb növekedést jelenti. Mivel a szolgáltatószektor a magyar GDP-termelés több mint feléért felel, itt egy relatíve kisebb teljesítményjavulás is nagy eredményt jelent. Leggyorsabban az információ-kommunikáció ágazat (8,2 százalék) és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység, adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek (8,1 százalék) bővültek, de a kereskedelem-vendéglátás (6,8 százalék), a művészet, szórakoztatás (6,2 százalék) és a szállítás-raktározás területe (4,7 százalék) is meglepően jó eredményt tudott felmutatni. Az állami szolgáltatások (közigazgatás, oktatás, egészségügy) eközben kismértékben visszafogták a GDP-növekedését.

Az építőipari termelés a harmadik negyedévben is 28 százalékos éves növekedést mutatott, így az eddigi éves átlagos bővülési ütem is kis híján 28 százalék. Nem csak az előző évtizedhez, hanem a korábbi időkhöz képest is példátlan az idei dinamikus növekedés, igaz, a tartós mélyrepülés után van honnan feljönni. Reálértelemben a termelés még mindig elmarad a 2005-2006-os csúcsoktól.

2016 és 2017 harmadik negyedéve között 11,3 százalékkal esett vissza a mezőgazdaság teljesítménye, ami a magas bázisnak és az idei kedvezőtlen időjárásnak is köszönhető. A kiigazítatlan nyers adatok szerint 3,9 százalékkal nőtt a magyar a GDP a harmadik negyedévben, amit a mezőgazdaság 0,6 százalékponttal rontott. A szolgáltató szektor 2 százalékponttal, az építőipar 1 százalékponttal, az ipar pedig 0,8 százalékponttal járult hozzá ehhez a növekedéshez.

Felhasználási oldalról nézve a háztartások tényleges fogyasztása kiemelkedő volt: az előző év azonos időszakához képest 3,8 százalékkal nőtt, amire 2013 utolsó negyede óta nem volt példa. A belső fogyasztás látványos élénküléséhez elsősorban a jelentős béremelkedés járulhatott hozzá.

A beruházások 20 százalékkal haladták meg az előző évi alacsony bázist, az elmúlt egy évben mind az építési beruházások volumene, mind a gép- és berendezésberuházásoké jelentősen emelkedett. A KSH szerint a beruházási aktivitás a nagyobb súlyú ágazatok mindegyikében jelentős volt.

Január és szeptember között – a kiigazított adatok szerint – eddig 3,9 százalékkal növekedett a magyar gazdaság. Hogy teljesüljön az NGM éves átlagos 4,1 százalékos terve, ahhoz az utolsó negyedévben 4,5 százalékos növekedést kellene produkálni.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet építőipar gdp KSH szolgáltató szektor Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.