Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2017. november 29. 11:52 Közélet, Vállalat

Rohamosan fogy a magyar, de egyre többen találunk piaci munkát

Egy hajszállal 4 százalék alá süllyedt a munkanélküliségi ráta Magyarországon augusztus és október között, ami új negatív rekord. Bár a munkapiaci mutatóink többnyire még javulást mutatnak, a munkaképes korú népesség egyre gyorsabban zsugorodik. Októberben kicsivel tovább növekedett a hazai nyílt munkaerőpiacon dolgozók száma az előző hónapokhoz képest.

 

Az októberrel záruló három hónapban 4 millió 153 ezren dolgoztak Magyarországon az elsődleges munkaerőpiacon, ami négyezerrel magasabb, mint a múlt havi adat.

Éves szinten 85 ezer fővel bővült a foglalkoztatottság itthon a nyílt munkaerőpiacon.

Emellett az állam mesterségesen foglalkoztatott még 187 ezer közmunkást. A magukat közmunkásnak valló foglalkoztatottak száma tavasz óta csökkenést mutat, ami vélhetően a kormányzati szigorító intézkedéseknek is köszönhető. A közmunkások száma egy év alatt összesen 34 ezer fővel apadt. A külföldre ingázó munkavállalók számát 106 ezer főre becsülte a KSH.

A munkanélküli státuszú népesség száma új mélypontot ütött: augusztus és október között már csak 184 ezren voltak, ami példátlan Magyarországon.

Ha lassabban is, mint korábban, a munkaerőpiac továbbra is szívja fel a megmaradt szabad munkaerőt. Ám mindeközben a munkaképes korú népesség megállíthatatlanul fogy, ráadásul egyre gyorsabban. A 15-64 éves népesség száma egy év alatt 70 ezer fővel csökkent, miközben 2012-ben ugyanekkor még csak 30 ezer fős éves népességcsökkenést becsültek.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat foglalkoztatottság közfoglalkoztatás KSH munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.