Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2017. november 28. 12:17 Közélet

Nem ruháznak be annyit a cégek, amiből tartani lehetne a színvonalat

Éves összevetésben több mint 18 százalékkal nőttek a beruházások Magyarországon, közölte a KSH, de ez annak is köszönhető, hogy tavaly különösen csapnivaló évünk volt ebből a szempontból. Akkor az uniós források átmeneti visszaesésével nyilvánvalóvá vált, hogy milyen kevés termelőeszközt vesznek a magyar vállalatok – ami az egyik legfontosabb tényező azok közül, amik meghatározzák a jövőbeli növekedést.

A mostani bővülés ellenére a – végleges GDP híján csak becsülhető – beruházási ráta még mindig csapnivaló, továbbra sem éri el a GDP húsz százalékát, ami közgazdászok szerint arra utal, hogy az épületek és eszközök amortizációját sem pótolják a beruházások.

 

A beruházás és a bruttó állóeszköz felhalmozás majdnem ugyanaz, csak utóbbiba a fizikai eszközökön túl beleértik a kutatás-fejlesztést, az immateriális javak beszerzését és a lízingelt eszközöket is.

A költségvetési szervek beruházásai 65 százalékkal nőttek éves összevetésben, ami arra utal, hogy az uniós források felhasználása van jelentős részben a növekedés mögött. Igaz, a magáncégek beruházásai is emelkedtek 18 százalékkal.

 

Ha megnézzük, melyik ágazat milyen időtávon mennyire bővült, látható, hogy a gazdaság idei sikerágazatai az egészségügy, az oktatás, a közigazgatás és a művészet, de ennek a tavalyi, nagyon alacsony bázis az oka: ezekre a területekre idén eddig összesen 480 milliárd forint ment, ezen belül az oktatási és egészségügyi beruházásokra csak 148 milliárd, az idei beruházások mindössze 3,6 százaléka.

 

Az is látható, hogy a szállítmányozás ágazat beruházásai az év első felében gyorsabban bővültek, mint az utóbbi három hónapban. A feldolgozóipar, és azon belül az autógyártás viszont változatlanul hasít, itt 15 százalékkal több termelőeszközt szereztek be a cégek, mint egy évvel ezelőtt.

A fenti ábráról le kellett hagyni az aprócska magyar bányászati szektort, itt ugyanis megháromszorozódtak a beruházások, a KSH megfogalmazása szerint a szénhidrogén-kutatásokkal kapcsolatos feltárások miatt – igaz, az összeg nem olyan nagy, 5 milliárdról háromszorozódott 15 milliárdra.

(MTI Fotó: Máthé Zoltán)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet beruházás KSH Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.