Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. november 21. 13:45 Közélet, Világ

Még a kelet-európai országok sem számolnak magukkal az EU-ban

Egyik, a Brexit miatt Londonból költözni kényszerülő hivatalnak sem Kelet- vagy Közép-Európában lesz az új székhelye, dőlt el tegnap. A tagállamok döntése szerint a 900 embert foglalkoztató Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Amszterdamban, a 160 alkalmazottal rendelkező Európai Bankhatóság (EBA) pedig Párizsban folytatja a működését.

Mindkét döntés okozott némi meglepetést, előzetesen nem a holland és a francia főváros volt a favorit. Nagyobb érdeklődés az ember és állatgyógyászati felhasználásra szánt gyógyszerek tudományos értékelésével foglalkozó EMA új székhelyéről történő szavazást övezte, ami végül egészen elképesztő módon született meg.

A szavazás elején még minden rendben ment, az első körben gond nélkül kiválasztották a három második fordulóba jutó várost: Amszterdamot, Koppenhágát és Milánót. A legtöbb szavazatot utóbbi kapta itt, és a következő körben is, ahol a dán főváros esett ki. A döntő fordulóban azonban szavazategyenlőség alakult ki, és végül sorsolással döntötték el, hova költözzön az ügynökség. Ezt pedig elég sokan furcsálltak.

Nem ez volt azonban az egyetlen konfliktus a szavazás során. A szlovákok, akik épp, hogy lecsúsztak a második fordulóról (Pozsony negyedik lett az első körben) egyszerűen bojkottálták a szavazás még hátralévő szakaszait. Azt nehezményezték, hogy a kelet-közép-európai térségből egyetlen ország sem jutott tovább. A képet ugyanakkor némileg árnyalja, hogy – amint erre a Politico felhívta a figyelmet – a 11 régiós ország együttesen 66 szavazatának felét sem adta valamelyik szomszédjára. Magyarul úgy tűnik, mintha a régiós országok sem igazán szerették volna, hogy ide költözzenek az uniós szervezetek.

Ahogy mellesleg az EMA alkalmazottai sem akartak térségünkbe jönni. Egy belső felmérés szerint a pályázó városok közül Amszterdamba, Barcelonába, vagy Bécsbe szívesen mentek volna, Szófiába, Varsóba és Bukarestbe azonban nagyon nem. Az ügynökség nem sokkal a szavazás előtt figyelmeztette is az érintetteket, hogy bár az alkalmazottaknak nincs beleszólása a döntésbe, azért nem teljesen lényegtelen a véleményük. Ha ugyanis számukra kedvezőtlen döntés születik, akár a munkatársak 80 százaléka is távozhat a szervezettől.

Azt sajnos nem tudni, hogy Budapesthez mit szóltak volna, Magyarország ugyanis azon három tagállam között volt, amely egyik uniós szervezet székhelyére nem pályázott (rajtunk kívül csak Luxemburg és Ciprus nem próbálkozott). Mindez azért nagyon furcsa, mert tavaly ősszel még kormányhatározat is született arról, hogy a kabinet megpróbálja Budapestre hozni az EMA központját. A folyamatba összesen hat minisztert vontak be, akiknek 2016 végéig részletes vizsgálatot kellett végezni arról, miként költözhetne ide az ügynökség. Nem teljesen egyértelmű, hogy ebből mi valósult meg, az azonban biztos, hogy a pályázat valamiért végül elmaradt.

A bankhatóság egyénként sokkal kevésbé volt kapós, mint az EMA, ezért ugyanis csak nyolc város szállt harcba. Előzetesen Dublint várták befutónak, az ír főváros pedig jól is teljesített az első fordulókban, végül azonban alulmaradt Párizzsal szemben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ EU Európai Bankhatóság Európai Gyógyszerügynökség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.