Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. november 20. 13:39 Közélet

Az EU nem adja fel a női kvótát, Magyarországon nagyot esett a nemek közötti fizetéskülönbség

A nemek közötti fizetési különbségek csökkentéséért tesz javaslatot hétfőn az Európai Bizottság igazságügyért, fogyasztóvédelemért és nemek közötti egyenlőségéért felelős biztosa, Vera Jourova. A cseh biztos szerint a javaslat értelmében felszólítják a tagországok kormányait, hogy tanulmányozzák át a fizetéseket a közszférában, és szűrjék ki az egyenlőtlenségeket.

“Azt hiszem, a legtöbb tagállamban, de talán az összesben, a legnagyobb probléma a munkahelyek nemi szegregáltsága. A hagyományos női szakmák, mint a tanár vagy az ápoló, alul vannak fizetve” – mondta Jourova a Guardian-nek. A különbségek egyik jele, hogy mindegyik tagországban több férfi dolgozik, mint nő. Az Európai Bizottság idei jelentése szerint az EU-ban a 20 és 64 év közöttiek közül a férfiak 77 százaléka dolgozik átlagosan, a nőknek pedig a 66 százaléka (Magyarországon ez az arány 79:65).

 

Magyarországon a 2015-ös adatok alapján a férfiak 14 százalékkal keresnek többet a nőknél, ez valamivel jobb, mint a 16,3 százalékos európai átlag. Az átlagnál alacsonyabb különbség annak köszönhető, hogy 2010-hez képest közel négy százalékpontot javult ez a mutató. Ez azt jelenti, hogy Belgium után Magyarországon szűkült leginkább az olló a nők és a férfiak keresete között – pedig a nemi fizetéskülönbségeket csökkentő intézkedéssel nem lehetett találkozni az utóbbi években a magyar kormány részéről. Érdekesség, hogy a női és a férfi fizetések közötti különbség két macsónak gondolt társadalomban a legalacsonyabb, Romániában és Olaszországban.

Az Európai Unió jogalkotási folyamatában az Európai Bizottság javaslatából akkor lesz jogszabály, ha azt a jogalkotó, tehát az Európai Parlament, illetve a tagállamok politikai vezetéséből álló Tanács elfogadja. A nemek közötti esélyegyenlőséget célozza egy másik javaslat is, a 40 százalékos női kvóta bevezetése a magáncégek felsővezetésében. Az EU különböző szervei már 2012 óta gyúrják ezt a javaslatot: már 2013-ban a Tanács elé került, de azóta áll az ügy, mivel több tagállam is fenntartásokat fogalmazott meg, köztük Magyarország.

A javaslat értelmében azoknak a cégeknek, amelynek a felsővezetéségben a férfiak aránya meghaladja a 60 százalékot, azonos képességű jelöltek esetén a nőket kell előnyben részesíteniük, ha megüresedik egy pozíció a cég igazgatóságában. A Bizottság célja eredetileg az volt, hogy 2020-ra érjék el a 40 százalékos arányt. Az Európai Bizottság 2017-es felmérése alapján ettől a céltól még messze van az EU, a nagyobb cégek felsővezetői között 25 százalék a nők aránya. Pedig ez is jelentős előrelépés, 2010-ben még csak 12 százalék volt ez a mutató.

 

A Bizottság adatai szerint Magyarország jelentősen elmarad az EU-s átlagtól, a nagyobb cégek igazgatóságai mindössze 14 százalékban áll női tagokból.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet egyenjogúság európai bizottság Európai Unió női kvóta Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.