Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. november 18. 08:15 Közélet, Vállalat

Most megnézheted, hogy be van-e jelentve a pincér a szemben lévő étteremben

Eddig is gondoltuk, hogy a fekete foglalkoztatás általános jelenség Magyarországon, de ha ránézünk az alábbi térképre, akkor még nyilvánvalóbbá válik. A NAV a napokban listázta azokat a cégeket és egyéni vállalkozókat, amelyeknél határozatban állapította meg a jogsértést, vagyis azt, hogy nem jelentették be a náluk dolgozóknak legalább egy részét.

A lista 4111 elemből áll, de vannak olyan társaságok és magánszemély vállalkozók, akik többször is szerepelnek rajta. A nyilvántartásból ugyanis csak két év elteltével lehet automatikusan kikerülni, ám azok benne maradnak, akiket ezalatt az idő alatt újra jogerősen rajtakapnak.

A térkép azt mutatja, hogy ahol Magyarországon élnek és dolgoznak, ott a fekete munka is felüti a fejét. Csak néhány kivétel akad, például a gyéren lakott Alföld, a Zemplén vagy a Bakony vadonja, és szerencsére Felcsúton sincs tetten ért fekete munkáltató, de még a környéke is elég nagy fehér foltnak számít.

Iparágban és méretben is nagy a változatosság, a népszerű budapesti fagyizótól az orosházi önkormányzati cégig sokféle vállalkozást láthatunk. De érezhetően sok az élelmiszeriparban, a vagyonőrködésben és a vendéglátásban aktív cég.


(A NAV adatainak egy kis részét a térkép nem tudta értelmezni, de a lista majdnem teljes.)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat fekete munka NAV térkép Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.