Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2017. november 17. 12:09 Közélet

Az Eurostat megerősítette, hogy a választások után emelkedni fog a magyar államadósság

Azt várjuk, hogy a magyar hatóságok a következő áprilisi notifikáció során már a teljeskörű adatsort fogja megküldeni részünkre 

– írta az Eurostat a Portfolio.hu megkeresésére. Az európai statisztikai hivatal ugyanis továbbra is kifogásolja, hogy a magyar fél nem vette bele az Eximbank nevű állami tulajdonú, állami célokat megvalósító bankot a kormányzati szférába, tetemes, 400 milliárd forintot is meghaladó kötvényadósságával együtt.

Bár a KSH azt nyilatkozta a lapnak, hogy még folyik a “vita”, ebben a kérdésben hosszú távon nem lehet vitázni az európai statisztikai hivatallal:

ha nem sikerül dűlőre jutni, akkor egyszerűen átírhatják a magyar adósságszámokat úgy, ahogy szerintük helyes.

Mint korábban megírtuk, értesüléseink szerint már a magyar hatóságok – az NGM, az MNB és a statisztikai hivatal – is beletörődtek abba, hogy át kell írni a számokat, és inkább azt szeretnék elérni, hogy csak a választások után legyenek hivatalosak az új, rosszabb számok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány kitrükközte, hogy csak a választás után írják át az államadósságotEldőlt az ügy, az Eurostat hagyott időt a kormánynak. Az Eximbank átsorolása miatt két százalékkal meg fog ugrani az államadósság, de csak a választások után.

A magyar államadóssághoz így visszamenőlegesen hozzá fog adódni plusz két százalékpontnyi, ami elhanyagolhatóvá teszi az utóbbi évek egyébként sem túl acélos év végi államadósság-csökkenését.

 

Mi úgy számoltunk, hogy csak a kibocsátott kötvények után keletkező adósságokat vettük bele az emelkedésbe, és levontuk az Eximbank által birtokolt magyar államkötvények értékét. Ha az Eximbank teljes kötelezettségállományával számolnánk, akkor lényegesen meredekebben, jó három százalékkal ugrana meg az államadósság. Ráadásul vannak további vitás ügyek az Eurostattal, például az MNB-alapítványok ügye, és felmerülhet az MFB átsorolása is, ami az Eximhez hasonló negatív hatással járna.

Egyébként pont ma tette közzé az MNB az államadósság alakulását az előzetes pénzügyi számlák alapján. Az Exim-hatás nélküli adatok alapján egészen jól néz ki a kép, például hosszú idő után először nézett be a bruttó adósság 73 százalék alá. Érdemes megfigyelni a grafikonon az év végi kozmetikázás hatását: rejtélyes okokból rendszeresen beesik a negyedik negyedéves adat, ami aztán az év végi államadósság-statisztikákban szerepelni szokott.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet államadósság Eurostat KSH mnb NGM Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.