Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2017. november 10. 11:45 Élet, Közélet

Nagyon alakul a panelcsere-program Hódmezővásárhelyen

A csütörtöki Kormányinfón kiderült, a miniszter nem mondott le a kormány nyár elején beharangozott ötletéről, miszerint élhetőbbé akarják tenni a lakótelepeket. Ennek keretében szó volt a tízemeletesek legfelső néhány szintjének visszabontásáról, a panellakók életminőségének javításáról.

Ha minden jól megy, Lázár városában, Hódmezővásárhelyen tényleg elindul az első mintaprogram, amelynek keretében a panellakásokban lakók önkormányzati segítséggel jobb minőségű ingatlanokba költözhetnek át. A miniszter szerint kialakulóban van egy konstrukció, a képviselő-testület pedig éppen pénteken dönthet egy ehhez kapcsolódó rendeletről.

A kísérleti projektet egy három tízemeletesből álló belvárosi szalagházzal kezdenék Hódmezővásárhelyen. Az épület 210 lakástulajdonosával beszéltek, elmondásuk alapján pedig lenne igény arra, hogy üresen álló, nem ipari technológiával épített házakba, lakásokba költözhessenek át az emberek. A felmérés szerint 30-40 százalék azonnal költözne, 30-40 százalék jól érzi magát, nincs szándékában költözni, míg a maradék körülbelül 30 százalék az ajánlattól, pénzügyi helyzetétől függően hozna döntést.

Lázár külön kiemelte, hogy az ilyen programok azokban a városokban lehetnek relevánsak, ahol sok az üresen álló, jó minőségű lakás vagy kertes ház, vagyis ahol túlkínálat van. Hódmezővásárhelyen 500-700 ilyen ingatlan van, ami az összes lakás 2-3 százaléka.

Emellett fontos, hogy hosszú távon, 20 év alatt tervezik véghez vinni a projektet, amely csak a lakók beleegyezésével és az ő megelégedésükre szolgálhat.

Az mfor.hu a hódmezővásárhelyi képviselő-testület októberi ülésének jegyzőkönyvében talált néhány részletet a panelcsere mintaprogramról. A Minőségi Otthon Csereprogram keretében az önkormányzat az ingatlan-értékbecslő által meghatározott piaci áron megvásárolná a lakást a tulajdonosától, amennyiben az a tulajdonos szándékával egyezik. A helyhatóság egy készülő helyi rendelet alapján aztán vissza nem térítendő támogatást nyújtana a lakástulajdonosoknak az életminőséget javító, adott esetben nem panel technológiájú ingatlan megvásárlásához. Az előterjesztés szerint meg kell határozni azon ingatlanok körét és minőségét, amelyekre a panelokat el lehet cserélni. A költözéshez a város támogatást nyújtana, amelynek a teljes összege nem haladhatná meg a piaci ár 100 százalékát. Az eladási ár és a támogatás összege pedig nem haladhatná meg a 12 millió forintot (Hódmezővásárhelyen).

A támogatásokról alapból egyedi kérelem alapján, egyedi kivizsgálást követően döntene a közgyűlés, ám a legalább kétgyermekes családok automatikusan megkapnák a támogatást, ha a kinézett lakásuk megfelel egy kormányrendeletben rögzített méltányolható lakásigény kritériumainak.

Az önkormányzat tulajdonába kerülő panellakások pedig közcélt fognak szolgálni az előterjesztés szerint, vagyis lehet, hogy nem itt nem visszabontásról lesz szó.

Magyarországon összesen 600-800 ezer panellakás van, aminek mindegyike lassan eljut az életciklusának a végéhez, ezért Lázár szerint mindenképpen kell majd egy program, ami megoldja a panelkérdést. Nincs ugyanakkor egységes megoldás, minden város és épület esetében külön meg kell nézni, hogy mi a legjobb. Munkacsoport is alakult a kormányban arra, hogy felmérjék, milyen megoldási lehetőségek jönnek szóba.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet Hódmezővásárhely Lázár János panel panelcsere Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.