Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. október 13. 12:19 Közélet, Vállalat

Kiszáll a rejtélyes orosz az elmúlt évek legnagyobb magyar gázüzletéből

Egy nagyon furcsa felvásárlást jelentettek be minap a Gazdasági és Versenyhivatalnál. A GVH honlapján megjelentek szerint egy ciprusi cég megveszi egy másik ciprusi cég 25,33 százalékát egy harmadik ciprusi cégtől.

Az ügyletnek első ránézésre semmi köze nincsen Magyarországhoz. De akkor miért jelent meg a magyar versenyhivatal honlapján? A rejtély megoldása az elmúlt évek legnagyobb hazai gázüzlete, a MET. A három ciprusi bejegyzésű vállalat ugyanis kivétel nélkül szerepel a végső soron többnyire magyar kézben lévő energetikai csoport rendkívül bonyolult tulajdonosi szerkezetében.

A most bejelentett tranzakció eredményeként kiszáll a csoportból annak egyetlen külföldi magánszemély tulajdonosa, Ilya Trubnikov, akinek a részesedését a Csányi Sándorral szoros üzleti kapcsolatban lévő Nagy György veszi meg.

A MET azzal vált széles körben ismertté, hogy egy törvénymódosítás eredményeként komoly haszonra tett szert még 2012-ben. A rendkívül furcsa, de annál komplexebb üzletről kimerítő mélységű cikkek jelentek meg a magyar sajtóban. Nagyon leegyszerűsítve az történt, hogy egy jogszabállyal részben az MVM Partner (MVMP) nevű állami cég számára kötötték le az (akkor az orosznál jóval olcsóbb) nyugati gázhoz hozzáférést biztosító magyar-osztrák gázvezetéket, de az MVMP a kapacitás egy részét átengedte a MET-nek.

A gyakorlat több évig működött, de igazán sokat az első évben, 2012-ben hozott: akkor a csoport magyar leányvállalata a MET Zrt. 274 milliárd forintos árbevétel mellett közel 49 milliárd forintnyi adózott nyereséget termelt. (Ez természetesen nem teljes egészében ebből az egy ügyletből származott, különösen, hogy üzemi soron csak 17,6 milliárd volt az eredmény. A cégnél korábban azt jelezték, hogy a profit nagy része a korábbi években keletkezett, és csak könyveléstechnikai okokból jelent meg épp a 2012-es kimutatásban).

Mindenesetre a profitot a tulajdonosok akkor kivették a cégből, bár egy jelentős részét visszatették a csoportba, abból alakították ki például a svájci működést. A társaság azóta nőtt, és mostanra jegyzett nemzetközi szereplővé vált a gázpiacon, sőt egy ideje már olajkereskedelemmel is foglalkoznak. A 2012-es történetet egyébként a felek azzal magyarázták (ami valószínűleg igaz is), hogy az MVMP-nek nem voltak meg azok a hazai és nyugati kereskedelmi kapcsolatai, amik elengedhetetlenek egy ilyen üzlet lebonyolításához.

A MET megítélésén az sem javított, hogy eleinte sokat nem árult el részvényeseiről, és csak annyit lehetett tudni, hogy a csoport mögött részben ciprusi (offshore) cégek állnak. Az Átlátszó ráadásul még azelőtt kiderítette, hogy a végső haszonélvezők között ott van a fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosa, Garancsi István, és a már említett Nagy György is, hogy a cég közzétette volna bonyolult tulajdonosi hálóját.

Utóbbira egyébként végül 2015 elején került sor, akkor Lakatos Benjamin a svájci központú MET Holding AG vezérigazgatója egy Figyelőnek adott interjújában beszélt részletesen a csoport mögött álló magánszemélyekről és vállalatokról. Az akkor közöltekben két igazán meglepő részlet volt: az egyik, hogy a cég legnagyobb magánszemély tulajdonosa maga a vezérigazgató, míg a másik, hogy egy Ilya Trubnikov nevű embernek is közel 13 százalékos részesedése van a vállalatban. Az itthon ismeretlen nevű orosz üzletemberről Lakatos Benjamin azt mondta: az 57 éves, orosz-kanadai állampolgár maga is felépített egy gáz- és olajipari technológiai céget, az NGKS-t, amit 2007-ben, még válság kirobbanása előtt eladott.

Most úgy tűnik ezt teszi a MET-ben meglévő részesedésével is. A GVH honlapján megjelentek szerint a Westbay Holdings Limited a MET felét közvetlenül kézben tartó WISD Holding Limited 25,33 százalékos pakettjét vásárolja meg a Small Valley Investments Limitedtől. Utóbbi Trubnikov kezében van, míg előbbi (a Westbay) Nagy György érdekeltsége. A magyar vállalkozó eddig is ezen a cégen keresztül birtokolta a MET 12,7 százalékát.

A tranzakció eredményeként egyébként némileg változnak az erőviszonyok a csoporton belül. Ha a GVH jóváhagyja a felvásárlást, akkor Nagy György lesz a legnagyobb magánszemély tulajdonos, a társaság több, mint negyedét kézben tartva.

A vállalatnál érdeklődtünk a tulajdonosi változásokkal kapcsolatban, kérdésünkre azt válaszolták, hogy „a tranzakció közvetlenül nem érinti a MET-et, a működésükre nincs hatással, nem szeretnék kommentálni.”

Frissítés: A GVH már jóvá is hagyta a vásárlást. Egészen pontosan nem is vizsgálta azt, mivel arra jutottak, hogy “az összefonódás vizsgálatának elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn”.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Ilya Trubnikov MET Nagy György Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.