Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. október 11. 14:41 Közélet

Kétmilliárdos bontással kezdődik a (legalább harmincmilliárdos) új budapesti gigasportberuházás

Több mint kétmilliárd forintért bonthatják el a 2019-es Európai Makkabi Játékok (EMG) tervezett helyszínéről a jelenleg még ott lévő ipari létesítményeket. Az erről szóló szerződést október elején írta alá a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV), és a még májusban meghirdetett tenderen nyertes konzorcium. Utóbbi összesen 270 napot kap, hogy megtisztítsa a területet, ahol most még 52 különböző épületet, építmény, vagy éppen vasúti pályaszakasz van.

Az EMG az európai zsidó közösség multisporteseménye, amelyet négyévente, mindig két évvel a zsidó olimpiaként emlegetett izraeli Makkabi Világjátékok után tartanak meg. A legutóbbi európai játékok tavalyelőtt Berlinben voltak, s ezt követően 2015 novemberében döntöttek arról, hogy a 2019-es szervező Budapest lesz (a magyar főváros Bázellel szemben nyert). Az eseményt a tervek szerint július 29 és augusztus 7. között rendezik majd, a fő helyszín pedig a budapesti Aréna pláza, illetve az MTK stadionja által határolt területen, részben az egykori Taurus gumigyár helyén lesz. A komplexum Kerepesi úti Sportpark fantázianevet kapta.

Innen kell most elbontani az épületeket, illetve egyéb ipari létesítményeket, hogy jövőre megkezdődhessen a kivitelezés. A teljes projektre – amint ez júniusban kiderült – több, mint 30 milliárd forintot különített el a kormányzat. A hatalmas összeg okozott némi meglepetést, a pályázat elnyerésekor ugyanis a Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter csak a 2,1 milliárdos szervezési költségekről beszélt, tízmilliárdos létesítményfejlesztéseket nem említett.

Ez persze nem csoda, hiszen utóbbira nem is biztos, hogy szükség van. A versenyszámok jelentős részét ugyanis szinte biztosan meg lehet rendezni meglévő létesítményekben. A képet tovább árnyalja, hogy a nyáron még úgy tűnt, nem is minden esemény lesz a Kerepesi úton, új versenyuszodát például nem húznának fel ide, az úszást a világbajnokságra felújított létesítményekben tartanák.

Éppen ezért eléggé úgy tűnik, hogy 30 milliárdos beruházásra nem is elsősorban a Makkabi Játékok, hanem a későbbi hasznosítás miatt van szükség. A komplexum vagyonkezelését az esemény után az MTK kapja meg, amely honlapján korábban arról írt, hogy a sportkomplexum a hazai zsidó és nem zsidó közösségek számára fog oktatási, sportolási és szórakozási lehetőségeket biztosítani. Emellett ugyanakkor azt is kiemelték, hogy a létesítmények új lehetőségeket biztosíthatnak majd az MTK utánpótlás-nevelő munkájának.

Korábban a 444.hu szakmai forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a bontási tender elég testre szabottnak tűnik, és az elvárásoknak csak a Puskás Arénát is bontó Föld-Trans 2001 Kft. tud megfelelni, végül nem ez a cég futott be. Sőt, a nemzeti arénával időközben botrányba keveredő társaság el sem indult a pályázaton, amelyre így mindössze egy ajánlat érkezett. A munkát az ezt benyújtó Maccabi L-T 2017 Konzorcium nyerte, amelynek tagjai a budapesti Laterex Építő Zrt. és a tatabányai Transport-Beton Kft. A két cég a tervezettnél hajszálnyival (20 millió forinttal) olcsóbban, 2,1 milliárdért vállalta el a munkát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Európai Makkabi Játékok Kerepesi úti Sportpark MTK sport Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.