Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 10. 15:49 Adat

Második hónapja csökken és már egy számjegyű az infláció Dániában

Túl lehet a tetőzésen, egymás után a második hónapja csökkent az infláció üteme Dániában.

Honnan csökkent hova? Az adatok szerint a tetőzés októberben volt, a 10,1 százalékos éves növekedés négy évtizedes csúcsot jelentett. Novemberben az érték 8,9 százalékra mérséklődött, majd a friss adat szerint decemberben 8,7 százalékra csökkent. Ezzel körülbelül a 2022 júliusi szintre esett vissza az éves inflációs adat. Elemzők szerint a csökkenés folytatódik 2023-ban.

Mire alapozzák ezt és mi lett olcsóbb? A háttérmutatók optimizmusra adnak okot, ugyanis csökkennek

  • a globális élelmiszerárak,
  • a szállítási díjak,
  • és a nyersanyagárak is. 

Ennek eredményeként november és december között a dán fogyasztói árak 0,6 százalékot estek, az áramárak 0,3 százalékkal csökkentek, a gázolaj és dízel árak pedig 0,2 százalékkal mérséklődtek.

 

Alacsonyabb rezsivel számolnak. A dán központi bank prognózisa szerint 2023-ban egy áltagos dán család kevesebbet költ majd fűtésre és áramra, mint 2022-ben: a költség 2500 korona helyett 2400 korona lehet (mintegy 130 ezer forint). A bank 2023-ra alacsonyabb gázárakkal számol. Ugyanakkor a jelentősebb és érezhető fellélegzés csak 2024-ben jöhet el.

A dán tetőzés is európai átlag alatt volt. De kik húzták leginkább felfelé ugyanekkor az európai inflációt? Novemberben Európában Magyarországon volt a legmagasabb az infláció, 23,1 százalékkal, ezt Lettország, Észtország, Litvánia, Csehország, Lengyelország, Szlovákia követte ebben a sorban, Szlovákia 15,1 százalékos adattal, ami még mindig a felső negyednek számít, és bőven EU-átlag – 11,1 százalék – feletti. 

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiközben Európa-szerte enyhül az infláció, nálunk még javában nőUgyan nem teljesen egyedülálló a magyar emelkedés, de egyre inkább a kivételek közé tartozik, főleg a nagy mértéke miatt.

Adat Dánia infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Pálos Máté
2023. március 27. 09:52 Adat

Nagyon leszakadtak a magyar kistelepüléseken élők digitális képességei

A magyar kistelepüléseken élők 14 százaléka rendelkezik az alapvetőnél magasabb digitális készségekkel, az EU tagállamai közül csak háromban mértek ennél rosszabb adatot.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Fontos

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.