Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. január 9. 16:33 Adat

Újra nekifutna Macron a nyugdíjreformnak, amit itthon már több mint 10 éve megcsináltak

A francia kormány kedden várhatóan bemutatja az ország nyugdíjrendszerének reformjára vonatkozó terveit, aminek keretében a jelenlegi 62 helyett várhatóan 64-65 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt.

Miért fontos? A francia nyugdíjrendszer átalakítása volt Emmanuel Macron kampányának egyik legfontosabb ígérete a 2022-es választások során, ahol újraválasztották a francia elnököt. Macron 2019-ben megpróbálkozott a reform egy másik változatával, amelyet a Covid-19 járvány idején elvetettek

Pro: A francia elnök azzal érvel, hogy csak úgy lehet költségvetési szempontból fenntarthatóvá tenni a rendszert, ha felemelik a nyugdíjkorhatárt, mivel minden előrejelzés szerint nőni fog a következő évtizedekben a nyugdíjasok munkavállalókhoz viszonyított aránya. Macron elutasítja az alternatívaként szóba kerülő adóemelést, vagy a nyugdíjak csökkentését.

Kontra: A reformok nagyon népszerűtlenek, a felmérések szerint a franciák mintegy 70 százaléka ellenzi a nyugdíjkorhatár emelését. A szakszervezetek várhatóan sztrájkokat, az ellenzéki pártok pedig tüntetéseket fognak szervezni a törvényjavaslat elfogadása ellen. A baloldali és jobboldali ellenzéki pártok jellemzően a diagnózissal és a megoldással sem értenek egyet, és a nyugdíjkorhatár csökkentését követelik.

Mi a tét? A reform átvitele annak is a próbája, hogy Macron képes-e teljesíteni a második ciklusának programját úgy, hogy kisebbségben kell kormányoznia. A nyugdíjreform szimbolikus ügy is az elnök számára, ugyanakkor azt még a szövetségesei is elismerik, hogy az időzítés kockázatos, ugyanis a francia lakosság is érzi a magasabb infláció és a gazdasági lassulás terhét.

Magyar párhuzam: Magyarországon 2013 és 2022 között fokozatosan, 62-ről 65 évre emelték a nyugdíjkorhatárt (bár az erről szóló törvény még 2009-ben készült), miközben 2012 óta az általános bérnövekedéstől már nem, csak az inflációtól függ a nyugdíjak értéke, amin nagyon sokat spórolt a költségvetés.

GDP-arányosan: 2010 és 2020 között az öregkori nyugdíjak esetében a magyar állam kiadásai 6,8-ról 6,1 százalékra csökkentek, Franciaországban viszont 11,6-ról 13 százalékra nőttek az Eurostat adatai alapján. Franciaországnál uniós összehasonlításban csak Görögország költ többet nyugdíjakra, Magyarország a mezőny alsó harmadában van ilyen szempontból.

Mi várható? Az ellenzéki pártok közül egyedül a jobboldali Republikánusok (Les Republicans) támogatnák a reformot, és velük többsége is lenne Macronnak, de így ők is beleszólhatnának a szabályozás részleteibe. Megegyezés híján Marcron elnöki rendelettel is elfogadhatja a törvényt, bár egy ilyen érzékeny kérdésben valószínűleg túl nagy politikai kockázatot jelentene számára ez az opció.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Emmanuel Macron nyugdíj szociális kiadások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.