Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. augusztus 5. 15:09 Adat

2008 óta nem látott mértékben estek a világpiaci élelmiszerárak júliusban

Az ENSZ világpiaci élelmiszerárakat jellemző indexe a 2008-as gazdasági válság óta nem látott ütemű zuhanást mutatott júliusban. A radikális fordulat fő oka az ukrán export újraindulása, aminek köszönhetően közel 9 százalékos eséssel a január óta mért legalacsonyabb szintre süllyedt a mutató a Bloomberg cikke szerint. Az árcsökkenésben továbbá az argentin és brazil kukorica viszonylag korai betakarítása is szerepet játszott.

 

A csökkenés ellenére az index még mindig meglehetősen magas szinten alakul, továbbá az ENSZ számítása csak az élelmiszeripari nyersanyagok áraira vonatkozik, amelyekre még számos költségelem rakódik, amire késztermékként a boltok polcaira kerülnek – így a kedvező hír ellenére a bevásárlások továbbra drágák maradnak, a piac egyik kulcsszereplőjének számító Nestle például saját költségeinek növekedésére hivatkozva emelt árat a második negyedévben.

Az amerikai lap szerint az élelmiszerárak a pandémia miatti logisztikai zavarok, majd a korlátozások feloldását követően jelentkező hirtelen kereslet következtében indultak növekedésnek már 2020-ban. A mostani fordulat utáni csökkenésre ráerősíthetnek a nem túl fényes gazdasági kilátások, illetve rövidebb távon az északi féltekén zajló aratások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat élelmiszer élelmiszerár ensz fao FAO Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.