Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. augusztus 5. 15:09 Adat

2008 óta nem látott mértékben estek a világpiaci élelmiszerárak júliusban

Az ENSZ világpiaci élelmiszerárakat jellemző indexe a 2008-as gazdasági válság óta nem látott ütemű zuhanást mutatott júliusban. A radikális fordulat fő oka az ukrán export újraindulása, aminek köszönhetően közel 9 százalékos eséssel a január óta mért legalacsonyabb szintre süllyedt a mutató a Bloomberg cikke szerint. Az árcsökkenésben továbbá az argentin és brazil kukorica viszonylag korai betakarítása is szerepet játszott.

 

A csökkenés ellenére az index még mindig meglehetősen magas szinten alakul, továbbá az ENSZ számítása csak az élelmiszeripari nyersanyagok áraira vonatkozik, amelyekre még számos költségelem rakódik, amire késztermékként a boltok polcaira kerülnek – így a kedvező hír ellenére a bevásárlások továbbra drágák maradnak, a piac egyik kulcsszereplőjének számító Nestle például saját költségeinek növekedésére hivatkozva emelt árat a második negyedévben.

Az amerikai lap szerint az élelmiszerárak a pandémia miatti logisztikai zavarok, majd a korlátozások feloldását követően jelentkező hirtelen kereslet következtében indultak növekedésnek már 2020-ban. A mostani fordulat utáni csökkenésre ráerősíthetnek a nem túl fényes gazdasági kilátások, illetve rövidebb távon az északi féltekén zajló aratások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat élelmiszer élelmiszerár ensz fao FAO Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Stubnya Bence
2024. július 15. 08:55 Adat

A havi több milliós fizetés nem garancia a munkaerőhiány ellen

A légi irányítók évek óta vezetik a legjobban fizető szakmák listáját, részben mégis a kapacitáshiányukkal magyarázzák az elmúlt hetek légi közlekedési káoszát.

Váczi István
2024. július 12. 14:27 Adat

Miközben a magyar ipart lehúzza az akku- és járműgyártás, a szlovák autóipar száguld

A magyar járműipar közel 15 százalékkal esett vissza májusban, a szlovák viszont 8 százalékkal nőtt.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Bőgel György Avatar
2024. július 14. 05:06 Világ

Hogyan birkózott meg az ukrajnai háború gazdasági sokkjával Közép-Európa?

Nyolc ország harminc kutatója fogott össze, hogy elemezze az orosz-ukrán háború gazdasági következményeit a régiónkban.