Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. augusztus 5. 15:09 Adat

2008 óta nem látott mértékben estek a világpiaci élelmiszerárak júliusban

Az ENSZ világpiaci élelmiszerárakat jellemző indexe a 2008-as gazdasági válság óta nem látott ütemű zuhanást mutatott júliusban. A radikális fordulat fő oka az ukrán export újraindulása, aminek köszönhetően közel 9 százalékos eséssel a január óta mért legalacsonyabb szintre süllyedt a mutató a Bloomberg cikke szerint. Az árcsökkenésben továbbá az argentin és brazil kukorica viszonylag korai betakarítása is szerepet játszott.

 

A csökkenés ellenére az index még mindig meglehetősen magas szinten alakul, továbbá az ENSZ számítása csak az élelmiszeripari nyersanyagok áraira vonatkozik, amelyekre még számos költségelem rakódik, amire késztermékként a boltok polcaira kerülnek – így a kedvező hír ellenére a bevásárlások továbbra drágák maradnak, a piac egyik kulcsszereplőjének számító Nestle például saját költségeinek növekedésére hivatkozva emelt árat a második negyedévben.

Az amerikai lap szerint az élelmiszerárak a pandémia miatti logisztikai zavarok, majd a korlátozások feloldását követően jelentkező hirtelen kereslet következtében indultak növekedésnek már 2020-ban. A mostani fordulat utáni csökkenésre ráerősíthetnek a nem túl fényes gazdasági kilátások, illetve rövidebb távon az északi féltekén zajló aratások.

Adat élelmiszer élelmiszerár ensz fao FAO Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Katona Hajnalka
2022. augusztus 14. 13:13 Adat

A közösségi média növeli a depresszió esélyét a fiatal felnőtteknél

Adatokkal is alátámasztották, hogy a közösségi média által közvetített hamis kép súlyos negatív következményekkel járhat az egyetemisták mentális egészségére.

Jandó Zoltán
2022. augusztus 9. 11:36 Adat

Az üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az infláció

Több mint két évtizedes csúcsra emelkedett az infláció júliusban, ám a hatósági üzemanyagár nélkül még ennél is sokkal magasabb lenne a mutató.

Katona Hajnalka
2022. augusztus 8. 04:34 Adat

125 millió ember szenved Európában a zajszennyezéstől, és a gazdaság fejlettségétől is függ, mikor érzik ezt problémának

Más-már területek esetén különböző módokon hat a gazdasági fejlődés a zajszennyezettség szintjére

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. augusztus 16. 04:34 Világ

Adóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacot

Az utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.