Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. augusztus 5. 15:09 Adat

2008 óta nem látott mértékben estek a világpiaci élelmiszerárak júliusban

Az ENSZ világpiaci élelmiszerárakat jellemző indexe a 2008-as gazdasági válság óta nem látott ütemű zuhanást mutatott júliusban. A radikális fordulat fő oka az ukrán export újraindulása, aminek köszönhetően közel 9 százalékos eséssel a január óta mért legalacsonyabb szintre süllyedt a mutató a Bloomberg cikke szerint. Az árcsökkenésben továbbá az argentin és brazil kukorica viszonylag korai betakarítása is szerepet játszott.

 

A csökkenés ellenére az index még mindig meglehetősen magas szinten alakul, továbbá az ENSZ számítása csak az élelmiszeripari nyersanyagok áraira vonatkozik, amelyekre még számos költségelem rakódik, amire késztermékként a boltok polcaira kerülnek – így a kedvező hír ellenére a bevásárlások továbbra drágák maradnak, a piac egyik kulcsszereplőjének számító Nestle például saját költségeinek növekedésére hivatkozva emelt árat a második negyedévben.

Az amerikai lap szerint az élelmiszerárak a pandémia miatti logisztikai zavarok, majd a korlátozások feloldását követően jelentkező hirtelen kereslet következtében indultak növekedésnek már 2020-ban. A mostani fordulat utáni csökkenésre ráerősíthetnek a nem túl fényes gazdasági kilátások, illetve rövidebb távon az északi féltekén zajló aratások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat élelmiszer élelmiszerár ensz fao FAO Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2023. december 5. 04:34 Adat, Vállalat

Szapulták az autógumi-üzemeket, de az akkugyárak sokkal rosszabbak lehetnek

Olyan ágazatra fekszik rá az ország hatalmas erővel, amelynek nagyon alacsony a hozzáadott értéke. Ennél a korábbi mumus abroncsgyárak is többet tesznek hozzá a magyar gazdasághoz.

Jandó Zoltán
2023. december 2. 15:41 Adat, Vállalat

Lefeleződött a diósgyőri stadion megtérülési ideje, már csak 262 év

Újabb öt évig a diósgyőri futballcsapatot fenntartó cég üzemeltetheti a 2018-ban átadott, 13 milliárd forintból felújított miskolci stadiont.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 6. 09:41 Világ

Egy ideig működött, de mostanra hatástalanná vált az ársapka az orosz nyersolajon

Egy friss jelentés szerint az orosz olajszállítmányok csaknem felét olyan tankereken szállították az elmúlt egy évben, amelyen nem szállíthatták volna.

Stubnya Bence
2023. december 6. 08:48 Támogatói tartalom

A sokkon túlestünk, de a balegyenesekhez is hozzászoktunk – így változtak egy év alatt a munkavállalói preferenciák

Az elmúlt évek egymást követő válságai a munkavállalói preferenciákra is hatással voltak, ahogy az idei reálbércsökkenés is. Reguly Mártával, a PwC Magyarország HR tanácsadási csoportjának vezetőjével ezekről a változásokról beszélgettünk.

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.