Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. augusztus 5. 15:09 Adat

2008 óta nem látott mértékben estek a világpiaci élelmiszerárak júliusban

Az ENSZ világpiaci élelmiszerárakat jellemző indexe a 2008-as gazdasági válság óta nem látott ütemű zuhanást mutatott júliusban. A radikális fordulat fő oka az ukrán export újraindulása, aminek köszönhetően közel 9 százalékos eséssel a január óta mért legalacsonyabb szintre süllyedt a mutató a Bloomberg cikke szerint. Az árcsökkenésben továbbá az argentin és brazil kukorica viszonylag korai betakarítása is szerepet játszott.

 

A csökkenés ellenére az index még mindig meglehetősen magas szinten alakul, továbbá az ENSZ számítása csak az élelmiszeripari nyersanyagok áraira vonatkozik, amelyekre még számos költségelem rakódik, amire késztermékként a boltok polcaira kerülnek – így a kedvező hír ellenére a bevásárlások továbbra drágák maradnak, a piac egyik kulcsszereplőjének számító Nestle például saját költségeinek növekedésére hivatkozva emelt árat a második negyedévben.

Az amerikai lap szerint az élelmiszerárak a pandémia miatti logisztikai zavarok, majd a korlátozások feloldását követően jelentkező hirtelen kereslet következtében indultak növekedésnek már 2020-ban. A mostani fordulat utáni csökkenésre ráerősíthetnek a nem túl fényes gazdasági kilátások, illetve rövidebb távon az északi féltekén zajló aratások.

Adat élelmiszer élelmiszerár ensz fao FAO Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.

Pálos Máté
2023. március 27. 09:52 Adat

Nagyon leszakadtak a magyar kistelepüléseken élők digitális képességei

A magyar kistelepüléseken élők 14 százaléka rendelkezik az alapvetőnél magasabb digitális készségekkel, az EU tagállamai közül csak háromban mértek ennél rosszabb adatot.

Fontos

Elek Péter
2023. március 28. 16:19 Pénz

Rejtélyes különadó terheli a magyar megtakarításokat

A jegybank és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium csatájának eredménye jelentősen megrövidít sok hazai megtakarítót, akiknek jó része még csak nem is tud erről.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.