Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 27. 14:04 Adat

Ezen a térképen megnézheted, hogy a lakóhelyeden mennyien védettek a Covid ellen

Éles különbségek mutatkoztak a magyar települések között a kiküldött védettségi igazolványok lakosságarányos számában. A nagyobb városokban és vonzáskörzetükben, a Balaton körül, illetve Nyugat-Magyarországon viszonylag magas a védettek aránya, míg zömmel a Dél-Dunántúlon, az Alföld bizonyos térségeiben és északkeleten akadnak olyan települések, ahol egy lakosra még egy fél igazolvány sem jutott tavaly év végén – derül ki a Választási földrajz közérdekű adatigénylésére küldött dokumentumból.

Az adatok a fenti különbségek mellett a védettségi igazolványokkal kapcsolatos anomáliákra is rámutatnak: 29 településen*Abaújalpár
Abaújlak
Alsószenterzsébet
Baglad
Csér
Cserhátszentiván
Farkasgyepű
Fiad
Göd
Hernyék
Ipolytölgyes
Jósvafő
Kány
Kékkút
Kisvásárhely
Komlóska
Kozmadombja
Ligetfalva
Litka
Lulla
Magyarsarlós
Márianosztra
Monoszló
Óbánya
Pásztori
Pusztaapáti
Sárfimizdó
Somogybükkösd
Várgesztes
ugyanis a kiadott plasztikkártyák száma meghaladta az ott lakókét (ezekhez a térképen a könnyebb értelmezhetőség végett egyes értéket írtunk). Ez úgy fordulhatott elő, hogy az okmány a teszttel bizonyított megbetegedés és az oltás felvétele után is járt, így egy ember több igazolványt is kaphatott. Ráadásul a teljes védettség megszerzésére sem következtethetünk minden esetben, hiszen a kártyákat jellemzően már a több adagból álló oltási sorok első részletének beadását követően postázták a kormányhivatalok.

Az adatbázisban tavaly év végén nyilvántartott kevés híján 8 millió igazolványt ugyanakkor jórészt az oltottak kapták. 2021. december 31-én ugyanis már 6,3 millióan vették fel legalább az első oltásukat, míg a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma ekkor összesen 1,3 millió fő volt. A fennmaradó nagyjából négyszázezer okmányt jórészt vélhetően az utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálatok pozitív eredményei miatt adták ki a hatóságok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízezer rosszindulatú daganatos beteget rejthetett el eddig a koronavírus MagyarországonTöbb mint egy évtizede nem volt olyan alacsony a rosszindulatú daganattal regisztrált betegek száma, mint 2020-ban, de sajnos nem csoda történt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz egészségügyi kapacitáshiány legalább annyi áldozatot szedett, mint maga a CovidA vírusban eddig több mint hatmillióan haltak meg közvetlenül, a közvetett szám azonban ennek a többszöröse a világban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFélmilliónál több lejárt okmányt kell lecserélni, de időpontot már alig lehet foglalni BudapestenAz első félév végéig 350 ezer embernek kell lecserélnie a személyazonosító okmányait, amire nem készültek fel a kormányablakok.

Adat covid koronavírus koronavírus-oltás oltás védettségi igazolvány Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Katona Hajnalka
2022. augusztus 14. 13:13 Adat

A közösségi média növeli a depresszió esélyét a fiatal felnőtteknél

Adatokkal is alátámasztották, hogy a közösségi média által közvetített hamis kép súlyos negatív következményekkel járhat az egyetemisták mentális egészségére.

Jandó Zoltán
2022. augusztus 9. 11:36 Adat

Az üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az infláció

Több mint két évtizedes csúcsra emelkedett az infláció júliusban, ám a hatósági üzemanyagár nélkül még ennél is sokkal magasabb lenne a mutató.

Katona Hajnalka
2022. augusztus 8. 04:34 Adat

125 millió ember szenved Európában a zajszennyezéstől, és a gazdaság fejlettségétől is függ, mikor érzik ezt problémának

Más-már területek esetén különböző módokon hat a gazdasági fejlődés a zajszennyezettség szintjére

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. augusztus 16. 04:34 Világ

Adóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacot

Az utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.