Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 27. 14:04 Adat

Ezen a térképen megnézheted, hogy a lakóhelyeden mennyien védettek a Covid ellen

Éles különbségek mutatkoztak a magyar települések között a kiküldött védettségi igazolványok lakosságarányos számában. A nagyobb városokban és vonzáskörzetükben, a Balaton körül, illetve Nyugat-Magyarországon viszonylag magas a védettek aránya, míg zömmel a Dél-Dunántúlon, az Alföld bizonyos térségeiben és északkeleten akadnak olyan települések, ahol egy lakosra még egy fél igazolvány sem jutott tavaly év végén – derül ki a Választási földrajz közérdekű adatigénylésére küldött dokumentumból.

Az adatok a fenti különbségek mellett a védettségi igazolványokkal kapcsolatos anomáliákra is rámutatnak: 29 településen*Abaújalpár
Abaújlak
Alsószenterzsébet
Baglad
Csér
Cserhátszentiván
Farkasgyepű
Fiad
Göd
Hernyék
Ipolytölgyes
Jósvafő
Kány
Kékkút
Kisvásárhely
Komlóska
Kozmadombja
Ligetfalva
Litka
Lulla
Magyarsarlós
Márianosztra
Monoszló
Óbánya
Pásztori
Pusztaapáti
Sárfimizdó
Somogybükkösd
Várgesztes
ugyanis a kiadott plasztikkártyák száma meghaladta az ott lakókét (ezekhez a térképen a könnyebb értelmezhetőség végett egyes értéket írtunk). Ez úgy fordulhatott elő, hogy az okmány a teszttel bizonyított megbetegedés és az oltás felvétele után is járt, így egy ember több igazolványt is kaphatott. Ráadásul a teljes védettség megszerzésére sem következtethetünk minden esetben, hiszen a kártyákat jellemzően már a több adagból álló oltási sorok első részletének beadását követően postázták a kormányhivatalok.

Az adatbázisban tavaly év végén nyilvántartott kevés híján 8 millió igazolványt ugyanakkor jórészt az oltottak kapták. 2021. december 31-én ugyanis már 6,3 millióan vették fel legalább az első oltásukat, míg a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma ekkor összesen 1,3 millió fő volt. A fennmaradó nagyjából négyszázezer okmányt jórészt vélhetően az utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálatok pozitív eredményei miatt adták ki a hatóságok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízezer rosszindulatú daganatos beteget rejthetett el eddig a koronavírus MagyarországonTöbb mint egy évtizede nem volt olyan alacsony a rosszindulatú daganattal regisztrált betegek száma, mint 2020-ban, de sajnos nem csoda történt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz egészségügyi kapacitáshiány legalább annyi áldozatot szedett, mint maga a CovidA vírusban eddig több mint hatmillióan haltak meg közvetlenül, a közvetett szám azonban ennek a többszöröse a világban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFélmilliónál több lejárt okmányt kell lecserélni, de időpontot már alig lehet foglalni BudapestenAz első félév végéig 350 ezer embernek kell lecserélnie a személyazonosító okmányait, amire nem készültek fel a kormányablakok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid koronavírus koronavírus-oltás oltás védettségi igazolvány Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.

Nagy Zsolt
2023. szeptember 29. 07:05 Adat

A “papíros gyerekek” az igazán nagy vesztesei a kormány oktatáspolitikai hadjáratának

Annak sem könnyű alapítványi iskolába jutni, akinek nincs sajátos nevelési igénye, annak pedig, akinek van, szinte már lehetetlen.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. október 1. 12:20 Világ

Minden Ficónak kedvez a szlovák választások után, de az ország sorsa a harmadik számú párton múlik

Hét pártcsoport jut be a pozsonyi parlamentbe, a legnagyobb meglepetés a szélsőjobbos Republika kiesése.

Pálos Máté
2023. október 1. 04:34 Közélet

Így leszünk sportoló nemzet: 9 év alatt több mint 40 iskolai tornaterem épült 21 milliárdból, a legszegényebbek pont kimaradtak

Miközben pörögnek a sportra az állami százmilliárdok, végül csak felépült több tucat tornaterem is, és ugyan az arlói iskolások mégsem kapják meg a megígért tornatermet, így már "csak" mintegy 200 tornaterem nélküli iskola lehet az országban.

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.