Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 27. 14:04 Adat

Ezen a térképen megnézheted, hogy a lakóhelyeden mennyien védettek a Covid ellen

Éles különbségek mutatkoztak a magyar települések között a kiküldött védettségi igazolványok lakosságarányos számában. A nagyobb városokban és vonzáskörzetükben, a Balaton körül, illetve Nyugat-Magyarországon viszonylag magas a védettek aránya, míg zömmel a Dél-Dunántúlon, az Alföld bizonyos térségeiben és északkeleten akadnak olyan települések, ahol egy lakosra még egy fél igazolvány sem jutott tavaly év végén – derül ki a Választási földrajz közérdekű adatigénylésére küldött dokumentumból.

Az adatok a fenti különbségek mellett a védettségi igazolványokkal kapcsolatos anomáliákra is rámutatnak: 29 településen*Abaújalpár
Abaújlak
Alsószenterzsébet
Baglad
Csér
Cserhátszentiván
Farkasgyepű
Fiad
Göd
Hernyék
Ipolytölgyes
Jósvafő
Kány
Kékkút
Kisvásárhely
Komlóska
Kozmadombja
Ligetfalva
Litka
Lulla
Magyarsarlós
Márianosztra
Monoszló
Óbánya
Pásztori
Pusztaapáti
Sárfimizdó
Somogybükkösd
Várgesztes
ugyanis a kiadott plasztikkártyák száma meghaladta az ott lakókét (ezekhez a térképen a könnyebb értelmezhetőség végett egyes értéket írtunk). Ez úgy fordulhatott elő, hogy az okmány a teszttel bizonyított megbetegedés és az oltás felvétele után is járt, így egy ember több igazolványt is kaphatott. Ráadásul a teljes védettség megszerzésére sem következtethetünk minden esetben, hiszen a kártyákat jellemzően már a több adagból álló oltási sorok első részletének beadását követően postázták a kormányhivatalok.

Az adatbázisban tavaly év végén nyilvántartott kevés híján 8 millió igazolványt ugyanakkor jórészt az oltottak kapták. 2021. december 31-én ugyanis már 6,3 millióan vették fel legalább az első oltásukat, míg a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma ekkor összesen 1,3 millió fő volt. A fennmaradó nagyjából négyszázezer okmányt jórészt vélhetően az utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálatok pozitív eredményei miatt adták ki a hatóságok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízezer rosszindulatú daganatos beteget rejthetett el eddig a koronavírus MagyarországonTöbb mint egy évtizede nem volt olyan alacsony a rosszindulatú daganattal regisztrált betegek száma, mint 2020-ban, de sajnos nem csoda történt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz egészségügyi kapacitáshiány legalább annyi áldozatot szedett, mint maga a CovidA vírusban eddig több mint hatmillióan haltak meg közvetlenül, a közvetett szám azonban ennek a többszöröse a világban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFélmilliónál több lejárt okmányt kell lecserélni, de időpontot már alig lehet foglalni BudapestenAz első félév végéig 350 ezer embernek kell lecserélnie a személyazonosító okmányait, amire nem készültek fel a kormányablakok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid koronavírus koronavírus-oltás oltás védettségi igazolvány Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Hajdu Miklós
2024. március 12. 18:09 Adat

Sokat költött gazdasági terjeszkedésre a kormány, aztán jött az energiaválság

Mindig is többet költött a Fidesz-kormány gazdasági ügyekre az uniós átlagnál, majd ezt tovább növelte az energiaárak elszállása. Az államadósság terhe már szintén kiemelkedővé vált.

Pálos Máté
2024. március 12. 13:06 Adat, Világ

Nyolc és félszeresére nőtt a magyar fegyverimport, de vannak ennél durvább felfutások is Európában

Ukrajna első helye nem meglepő, de rajta kívül is megelőzte még pár ország hazánkat az utóbbi öt évben a fegyverbeszerzések növelésében.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.