Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. június 15. 13:33 Adat

Már a hivatalos infláció is 25 százalékos az építőiparban

A KSH mai adatközlése alapján a statisztikai hivatal áprilisban 25 százalék környékére becsülte az építőipari inflációt. Az áremelkedés mértéke a szektorban már tavaly ősszel is 20 éves csúcson volt, azóta pedig egyre csak dönti a rekordokat. Ráadásul egyelőre sok jel nem utal arra, hogy érdemi lassulás jönne a jövőben.

A statisztikai hivatal külön is közöl negyedéves adatokat az építőipari árak alakulásáról, de csak több hónapos csúszással. A becsült ágazati inflációt ugyanakkor a jóval korábban közzétett termelési adatokból is ki lehet számolni*A termelési érték változásának és a volumenindexnek a hányadosa az árváltozás mértéke.. A ma nyilvánosságra hozott ágazati jelentés alapján pedig áprilisban már 25,01 százalékos volt az áremelkedés mértéke a szektorban. A KSH gyakorlata szerint pedig az egész második negyedévben ezzel fognak számolni.

A most mért érték egyébként közel 4 százalékponttal magasabb az első negyedévinél és bő nyolccal a 2021 végén jellemző inflációnál, a korábbi években megszokott (egyébként szintén nem alacsony) szintnek pedig nagyjából a háromszorosa. Utoljára valószínűleg a 90-es évek végén lehetett ennél is nagyobb áremelkedés az építőiparban, arról az időszakról azonban már nem érhetőek el nyilvános adatok a KSH-nál. Így csak annyi biztos, hogy

2001 óta még csak megközelíteni sem sikerült a mostani szintet.

A rekordinfláció, ha nem is egyforma mértékben, de a szektor minden alágát érinti. Az épületek esetében és a speciális szaképítés ágazatban már 27 százalék körüli az éves drágulás, míg az egyéb építményeknél kissé kevesebb, 18-20 százalékos, de ez utóbbi is két évtizedes rekordnak számít.

A jelentős áremelkedés ellenére azonban a szektorban összességében egyelőre nem nagyon mutatkozik jele a kereslet csökkenésének, azaz a cégek legalább részben sikerrel hárítják át az építőipari termékek árának elszállását a vevőkre. Az ágazat teljes szerződésállománya a márciusi enyhe csökkenés után áprilisban ismét rekordszintre emelkedett és már a 3400 milliárd forintot közelíti. Ráadásul 2022-ben eddig nemcsak értékben, hanem volumenben is növekedést mutatnak az adatok, azaz drágábban is több szerződést tudnak kötni a szektor cégei, mint egy évvel korábban.

Ebben ugyanakkor már látványosabb különbség van az egyes alágak között. Az épületek esetében néhány hónapja mennyiségben elindult egy elég látványos visszaesés, február óta pedig már értékben is csökken az ezzel foglalkozó vállalkozások szerződésállománya. Az egyéb építmények piaca azonban szárnyal, és volumenben is 20 százalékkal bővül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMéréseink szerint 25 százalékra gyorsult az élelmiszerek inflációjaKorábbi várakozásainkra rácáfolt az élelmiszerek drágulása, továbbra is előre megy, nem hátra.

Adat áremelkedés építőipar infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2022. június 27. 14:04 Adat

Ezen a térképen megnézheted, hogy a lakóhelyeden mennyien védettek a Covid ellen

Térképre tettük a védettségi igazolványok településenkénti lakosságarányos számát, ami jókora szórást mutat az ország különböző térségeiben.

Torontáli Zoltán
2022. június 25. 15:23 Adat, Élet

A kelet-európaiak úgy tervezik, hogy többet költenek – kivéve a magyarokat

A magyar háztartásoknak már évek óta olyan jól megy, hogy nem terveznek többet költeni magukra, vagy inkább olyan rosszul, hogy nem gondolhatnak erre? Vagy csak szimplán pesszimisták?

Stubnya Bence
2022. június 23. 16:22 Adat

A gyermektelen magyar minimálbéresek fizetését terheli a legmagasabb adó az egész régióban

Viszont a háromgyerekesek béreire rakódó adóterhek a legalacsonyabbak között vannak a környékbeli országok mezőnyében.

Fontos

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egyelőre úgy tűnik, hogy alaptalanok voltak azok a félelmek, miszerint az oroszok ezen a vezetéken sem indítják újra a szállításokat a korábbi mennyiségben.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.