Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. május 27. 13:37 Adat

Akad még néhány termék, amit egyelőre nem érint az infláció

Az áprilisban mért 9,5 százalékos áremelkedés az egy évvel korábbi árszínvonalhoz képest elsősorban az élelmiszerek drágulásának köszönhető, ez a termékkategória az átlagos inflációt bőven meghaladó ütemben drágult. Ugyanakkor vannak a drágulásban kevésbé érintett árucsoportok – például a ruházkodási cikkek – is, sőt, olyan termékeket is találhatunk, amelyek ára a hivatalos statisztika tükrében egyáltalán nem változott egy év alatt, és nem a hatósági árszabályozásoknak köszönhetően.

A részletesebb áru- és szolgáltatáscsoportokat nézve – és elvonatkoztatva az olyan, többé-kevésbé szabályozott kategóriáktól, mint a rezsidíjak vagy akár a tankönyvek – leginkább a távközlési, számítástechnikai cikkek tartották az árukat tavalyhoz képest. A számítógépekért, fényképezőgépekért és telefonkészülékekért alig kellett többet fizetni, sőt, a telefon- és internelszolgáltatások jellemzően valamivel olcsóbbá is váltak. Mindezeken kívül a sportszerek és játékok árai sem változtak a KSH gyűjtése szerint. Érdekesség a külföldi üdülés alig növekvő költségeire vonatkozó becslés, mert bár a forint tavaly és idén április között jelentősen gyengült (egy euró 15-20 forinttal drágult ebben az időszakban), 2021 tavaszán még világszerte erős járványügyi korlátozások szorongatták a turisztikai szektort, ami az árképzést is befolyásolhatta.

A rangsor másik végén zömmel élelmiszereket találhatunk, noha a legnagyobb drágulást épp egy állami, önkormányzati és piaci árazású cikkeket vegyesen tartalmazó kategóriában, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás esetében mutatta ki a statisztikai hivatal. Továbbá a lakásjavító és a karbantartó cikkek is a lista elejére kerültek a 25 százalékot meghaladó drágulásnak köszönhetően.

Kérdés, hogy az elektronikai termékek viszonylagos árstabilitása meddig maradhat fenn – az infláció általános élénkülése nem kecsegtet kedvező kilátásokkal a kategóriára nézve, ugyanis a szorultabb helyzetbe kerülő háztartások gyakran e cikkek megvásárlásának elhalasztásával kezdik a spórolást, amit egyes kereskedők már most érzékelnek.

Adat drágulás fogyasztói árindex infláció KSH Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2022. június 27. 14:04 Adat

Ezen a térképen megnézheted, hogy a lakóhelyeden mennyien védettek a Covid ellen

Térképre tettük a védettségi igazolványok településenkénti lakosságarányos számát, ami jókora szórást mutat az ország különböző térségeiben.

Torontáli Zoltán
2022. június 25. 15:23 Adat, Élet

A kelet-európaiak úgy tervezik, hogy többet költenek – kivéve a magyarokat

A magyar háztartásoknak már évek óta olyan jól megy, hogy nem terveznek többet költeni magukra, vagy inkább olyan rosszul, hogy nem gondolhatnak erre? Vagy csak szimplán pesszimisták?

Stubnya Bence
2022. június 23. 16:22 Adat

A gyermektelen magyar minimálbéresek fizetését terheli a legmagasabb adó az egész régióban

Viszont a háromgyerekesek béreire rakódó adóterhek a legalacsonyabbak között vannak a környékbeli országok mezőnyében.

Fontos

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egyelőre úgy tűnik, hogy alaptalanok voltak azok a félelmek, miszerint az oroszok ezen a vezetéken sem indítják újra a szállításokat a korábbi mennyiségben.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.