Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. február 25. 09:47 Adat

Javul a járványhelyzet, de a halálozások számának csökkenésére még várni kell

Az ötödik hullám már az egész visegrádi régióban lecsengeni látszik a legfrissebb esetszámok tükrében. Igaz, a járvány még mindig erős, a naponta regisztrált új fertőzöttek száma egyelőre meghaladja a negyedik és az ötödik hullámok közötti átmenet során tapasztalt szintet.

Szlovákia kivételével már a pozitív tesztek országonkénti arányai is a járvány visszahúzódására utalnak a térségben, de még a pozitivitási ráták is viszonylag magasak, a járvány kontroll alatt tartását jelentő öt százalékos küszöbérték többszörösét mutatják.

Most már a kórházi kezelésre szoruló betegek számai is a járvány tetőzését sejtetik, sőt, Csehországban ez a mutató is egyértelműen csökkenőbe fordult az elmúlt napokban.

A vírushoz köthető halálesetek száma sem mutat már olyan meredek emelkedést a régiós országokban, mint az elmúlt hetekben, noha Szlovákiában még csak most kezd meglátszani az aktuális hullám hatása ezen a statisztikán.

A járvány gyengülésével az oltási kedv is csökken, az emlékeztető oltással ellátott lakosság aránya egyre lassabb ütemben nő a visegrádi országokban, Szlovákiában lényegében nem is történt az utóbbi napokban előrelépés e tekintetben.

Az óvintézkedések feladása is folytatódik, Lengyelországban márciustól lényegében a maszkviselési kötelezettség marad csak érvényben. Szlovákiában szombattól az éttermeket, a fitnesz- és wellnessközpontokat és fürdőket mindenki látogathatja, és bár létszámkorlátozások még fennmaradnak, az eseményeken való részvétel szabályai is lazulnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassan átesnek az ötödik hullámon a visegrádi országokAz esetszámok már a mostani hullám végét mutatják, igaz, az ellátásra szoruló betegek és a halálesetek száma még növekszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassan minden korlátozást eltörölnek Közép-EurópábanA napi új esetszámok tetőztek a visegrádi országokban, a kormányok már látni vélik a járvány végét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁtoltottságban egyre jobban lemaradunk az uniós átlagtólRendkívül magasak napi új esetszámok a visegrádi országokban, de szigorítás helyett inkább lazítanak a kormányok.

Adat covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2022. július 1. 15:41 Adat

Egyre drágább a sertés, mégis csökken az állomány idehaza és Németországban is

Versengve emelkednek a tenyésztés költségei és a sertések átvételi árai, az állomány egyelőre fogyóban van.

Hajdu Miklós
2022. június 30. 17:45 Adat

Nem mindegy, hogy az ország melyik részén kell elviselni a tíz százalék feletti inflációt

A rendkívüli infláció következményei sokkal keményebben érinthetik az Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon élőket, mint azokat, akik az ország más térségeiben laknak.

Avatar
2022. június 30. 10:03 Adat, Világ

Új, kelet-európai központja van a kontinens kábítószeriparának

Az ENSZ új jelentése szerint veszélyes irány a marihuána egyre több országra jellemző legalizálása, a kokaingyártás nő, az európai csempészet pedig átalakul.

Fontos

Avatar
2022. július 4. 12:08 Világ

A Kreml új kommunikációs taktikát alkalmaz, hogy fogást találjon a nyugati szankciókon

Emberek milliói függnek az Oroszországból és Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékektől, ám ezek nem jutnak el hozzájuk az orosz blokádok miatt.

Jandó Zoltán
2022. július 3. 17:04 Vállalat

Egy 34 méteres jacht és több ezer hektó ecet maradt a magyar ásványvízkirály birodalmából

Találtak még 2750 hektoliter ecetet annál a cégnél, amelyből az értékes vagyontárgyakat Mészáros Lőrinc vásárolta ki tavaly, illetve egy jacht is előkerült időközben.

Pálos Máté
2022. július 3. 04:34 Élet, Közélet

Az egyszerűbb meddőségi kezeléseket a megyei kórházakra bízhatja a kormány

Az egységesen magas színvonalú ellátás feltétele a teljes átláthatóság, központi irányítás és felügyelet az állami meddőségi programot koordináló Humánreprodukciós Igazgatóság szerint.