Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. február 25. 09:47 Adat

Javul a járványhelyzet, de a halálozások számának csökkenésére még várni kell

Az ötödik hullám már az egész visegrádi régióban lecsengeni látszik a legfrissebb esetszámok tükrében. Igaz, a járvány még mindig erős, a naponta regisztrált új fertőzöttek száma egyelőre meghaladja a negyedik és az ötödik hullámok közötti átmenet során tapasztalt szintet.

Szlovákia kivételével már a pozitív tesztek országonkénti arányai is a járvány visszahúzódására utalnak a térségben, de még a pozitivitási ráták is viszonylag magasak, a járvány kontroll alatt tartását jelentő öt százalékos küszöbérték többszörösét mutatják.

Most már a kórházi kezelésre szoruló betegek számai is a járvány tetőzését sejtetik, sőt, Csehországban ez a mutató is egyértelműen csökkenőbe fordult az elmúlt napokban.

A vírushoz köthető halálesetek száma sem mutat már olyan meredek emelkedést a régiós országokban, mint az elmúlt hetekben, noha Szlovákiában még csak most kezd meglátszani az aktuális hullám hatása ezen a statisztikán.

A járvány gyengülésével az oltási kedv is csökken, az emlékeztető oltással ellátott lakosság aránya egyre lassabb ütemben nő a visegrádi országokban, Szlovákiában lényegében nem is történt az utóbbi napokban előrelépés e tekintetben.

Az óvintézkedések feladása is folytatódik, Lengyelországban márciustól lényegében a maszkviselési kötelezettség marad csak érvényben. Szlovákiában szombattól az éttermeket, a fitnesz- és wellnessközpontokat és fürdőket mindenki látogathatja, és bár létszámkorlátozások még fennmaradnak, az eseményeken való részvétel szabályai is lazulnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassan átesnek az ötödik hullámon a visegrádi országokAz esetszámok már a mostani hullám végét mutatják, igaz, az ellátásra szoruló betegek és a halálesetek száma még növekszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassan minden korlátozást eltörölnek Közép-EurópábanA napi új esetszámok tetőztek a visegrádi országokban, a kormányok már látni vélik a járvány végét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁtoltottságban egyre jobban lemaradunk az uniós átlagtólRendkívül magasak napi új esetszámok a visegrádi országokban, de szigorítás helyett inkább lazítanak a kormányok.

Adat covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Murka Domonkos
2023. március 21. 10:59 Adat, Tech

Tényleg olyan nagy baj, ha a TikTok tudja, merre járok, mit eszem, vagy milyen cipőt rendelek?

A megfigyelési kapitalizmus korában az ingyenes alapanyagot adatok formájában szolgáltatjuk, amelyből a termék születik: a viselkedésünk, cselekedeteink előrejelzése.

Bucsky Péter
2023. március 21. 04:34 Adat

Minden századik magyar gyerek már Ausztriában jár iskolába

A magyar gyerekek száma növekszik a leggyorsabban Ausztriában, néhány éven belül a németeket és a törököket is előzhetik.

Bucsky Péter
2023. március 20. 04:33 Adat, Vállalat

64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számára

Sokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Bogár Zsolt
2023. március 21. 16:56 Világ

Magyarország a tűréshatáron

Az új sorozat arra keresi a választ, milyen helyzetben és hogyan reagál Magyarország az átalakuló világrendre.