Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. február 25. 09:47 Adat

Javul a járványhelyzet, de a halálozások számának csökkenésére még várni kell

Az ötödik hullám már az egész visegrádi régióban lecsengeni látszik a legfrissebb esetszámok tükrében. Igaz, a járvány még mindig erős, a naponta regisztrált új fertőzöttek száma egyelőre meghaladja a negyedik és az ötödik hullámok közötti átmenet során tapasztalt szintet.

Szlovákia kivételével már a pozitív tesztek országonkénti arányai is a járvány visszahúzódására utalnak a térségben, de még a pozitivitási ráták is viszonylag magasak, a járvány kontroll alatt tartását jelentő öt százalékos küszöbérték többszörösét mutatják.

Most már a kórházi kezelésre szoruló betegek számai is a járvány tetőzését sejtetik, sőt, Csehországban ez a mutató is egyértelműen csökkenőbe fordult az elmúlt napokban.

A vírushoz köthető halálesetek száma sem mutat már olyan meredek emelkedést a régiós országokban, mint az elmúlt hetekben, noha Szlovákiában még csak most kezd meglátszani az aktuális hullám hatása ezen a statisztikán.

A járvány gyengülésével az oltási kedv is csökken, az emlékeztető oltással ellátott lakosság aránya egyre lassabb ütemben nő a visegrádi országokban, Szlovákiában lényegében nem is történt az utóbbi napokban előrelépés e tekintetben.

Az óvintézkedések feladása is folytatódik, Lengyelországban márciustól lényegében a maszkviselési kötelezettség marad csak érvényben. Szlovákiában szombattól az éttermeket, a fitnesz- és wellnessközpontokat és fürdőket mindenki látogathatja, és bár létszámkorlátozások még fennmaradnak, az eseményeken való részvétel szabályai is lazulnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassan átesnek az ötödik hullámon a visegrádi országokAz esetszámok már a mostani hullám végét mutatják, igaz, az ellátásra szoruló betegek és a halálesetek száma még növekszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassan minden korlátozást eltörölnek Közép-EurópábanA napi új esetszámok tetőztek a visegrádi országokban, a kormányok már látni vélik a járvány végét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁtoltottságban egyre jobban lemaradunk az uniós átlagtólRendkívül magasak napi új esetszámok a visegrádi országokban, de szigorítás helyett inkább lazítanak a kormányok.

Adat covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2022. december 2. 17:25 Adat, Pénz

Orbán bejelentése elgáncsolta a tárgyalásokat a legalacsonyabb keresetűek fizetésének emeléséről

Közel voltak a felek egy inflációkövető emelés elfogadásához, de a munkaadók ebbe csak járulékcsökkentéssel együtt mentek volna bele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Fontos

Forint Ferenc
2022. december 3. 07:25 Élet, Támogatói tartalom

Lakáshitel: vége felé közeledhet a kamatemelkedés?

Végre megcsillan a fény az alagút végén, ugyanis a hitelkamatokat befolyásoló egyes pénzpiaci mutatók már csökkenésnek indultak.

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.