Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. február 18. 15:11 Adat

Lassan átesnek az ötödik hullámon a visegrádi országok

Az ötödik hullám csúcsa mostanra Szlovákiában is körvonalazódni látszik a legfrissebb esetszámok tükrében, a többi visegrádi országban pedig folytatódott a fertőzések napi számának február eleje óta tartó csökkenése. A járvány azonban továbbra is viszonylag erős, az aktuális fertőzésszámok még a csökkenés után is az előző hullám csúcsaira emlékeztetnek a térségben.

Lengyelországban és Magyarországon már a pozitív tesztek aránya is a járvány visszahúzódására utal, míg Csehországban egyelőre az aktuális hullámcsúcs érésére, Szlovákiában pedig a járvány felfutására utal ez az adatsor. A pozitivitási ráta a járvány kontroll alatt tartását jelentő öt százalékos küszöbérték többszörösét mutatta a térségben az elmúlt napokban.

A kórházak terhelése egyelőre fokozódik a régióban, de Csehországban az első biztató, a járvány tetőzésére utaló jelek most már látszanak az egészségügyi szakellátást igénylő betegek számát nézve is.

A vírushoz köthető halálesetek száma egyelőre emelkedést mutat Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon, Szlovákiában pedig még nem mutatkozott meg az aktuális hullám hatása ezen a statisztikán. Annak ellenére, hogy a napi új fertőzöttek számát tekintve épp csak túl vagyunk az ötödik hullám csúcsán Magyarországon, a halálozási adatok épp az egy évvel ezelőtti, a második és a harmadik hullámok közötti időszakban tapasztalt állapotokra emlékeztetnek.

Az emlékeztető oltással ellátott lakosság aránya egyre lassabb ütemben nő a visegrádi országokban, így a térség országaiban mért átoltottság egyre inkább elmarad az uniós átlagtól.

Az elmúlt hetek lazításainak következtében egyre kevesebb óvintézkedés van érvényben a régióban. Sőt, most már a fertőzöttek engedélyezett mozgására is van példa: Szlovákiában immáron a koronavírusos képviselők is részt vehetnek a parlamenti üléseken, amennyiben tünetmentesek és maszkot, illetve kesztyűt viselnek.

Adat fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.

Pálos Máté
2023. március 27. 09:52 Adat

Nagyon leszakadtak a magyar kistelepüléseken élők digitális képességei

A magyar kistelepüléseken élők 14 százaléka rendelkezik az alapvetőnél magasabb digitális készségekkel, az EU tagállamai közül csak háromban mértek ennél rosszabb adatot.

Fontos

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.