Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. február 18. 15:11 Adat

Lassan átesnek az ötödik hullámon a visegrádi országok

Az ötödik hullám csúcsa mostanra Szlovákiában is körvonalazódni látszik a legfrissebb esetszámok tükrében, a többi visegrádi országban pedig folytatódott a fertőzések napi számának február eleje óta tartó csökkenése. A járvány azonban továbbra is viszonylag erős, az aktuális fertőzésszámok még a csökkenés után is az előző hullám csúcsaira emlékeztetnek a térségben.

Lengyelországban és Magyarországon már a pozitív tesztek aránya is a járvány visszahúzódására utal, míg Csehországban egyelőre az aktuális hullámcsúcs érésére, Szlovákiában pedig a járvány felfutására utal ez az adatsor. A pozitivitási ráta a járvány kontroll alatt tartását jelentő öt százalékos küszöbérték többszörösét mutatta a térségben az elmúlt napokban.

A kórházak terhelése egyelőre fokozódik a régióban, de Csehországban az első biztató, a járvány tetőzésére utaló jelek most már látszanak az egészségügyi szakellátást igénylő betegek számát nézve is.

A vírushoz köthető halálesetek száma egyelőre emelkedést mutat Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon, Szlovákiában pedig még nem mutatkozott meg az aktuális hullám hatása ezen a statisztikán. Annak ellenére, hogy a napi új fertőzöttek számát tekintve épp csak túl vagyunk az ötödik hullám csúcsán Magyarországon, a halálozási adatok épp az egy évvel ezelőtti, a második és a harmadik hullámok közötti időszakban tapasztalt állapotokra emlékeztetnek.

Az emlékeztető oltással ellátott lakosság aránya egyre lassabb ütemben nő a visegrádi országokban, így a térség országaiban mért átoltottság egyre inkább elmarad az uniós átlagtól.

Az elmúlt hetek lazításainak következtében egyre kevesebb óvintézkedés van érvényben a régióban. Sőt, most már a fertőzöttek engedélyezett mozgására is van példa: Szlovákiában immáron a koronavírusos képviselők is részt vehetnek a parlamenti üléseken, amennyiben tünetmentesek és maszkot, illetve kesztyűt viselnek.

Adat fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2022. december 2. 17:25 Adat, Pénz

Orbán bejelentése elgáncsolta a tárgyalásokat a legalacsonyabb keresetűek fizetésének emeléséről

Közel voltak a felek egy inflációkövető emelés elfogadásához, de a munkaadók ebbe csak járulékcsökkentéssel együtt mentek volna bele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Fontos

Forint Ferenc
2022. december 3. 07:25 Élet, Támogatói tartalom

Lakáshitel: vége felé közeledhet a kamatemelkedés?

Végre megcsillan a fény az alagút végén, ugyanis a hitelkamatokat befolyásoló egyes pénzpiaci mutatók már csökkenésnek indultak.

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.