Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. február 18. 15:11 Adat

Lassan átesnek az ötödik hullámon a visegrádi országok

Az ötödik hullám csúcsa mostanra Szlovákiában is körvonalazódni látszik a legfrissebb esetszámok tükrében, a többi visegrádi országban pedig folytatódott a fertőzések napi számának február eleje óta tartó csökkenése. A járvány azonban továbbra is viszonylag erős, az aktuális fertőzésszámok még a csökkenés után is az előző hullám csúcsaira emlékeztetnek a térségben.

Lengyelországban és Magyarországon már a pozitív tesztek aránya is a járvány visszahúzódására utal, míg Csehországban egyelőre az aktuális hullámcsúcs érésére, Szlovákiában pedig a járvány felfutására utal ez az adatsor. A pozitivitási ráta a járvány kontroll alatt tartását jelentő öt százalékos küszöbérték többszörösét mutatta a térségben az elmúlt napokban.

A kórházak terhelése egyelőre fokozódik a régióban, de Csehországban az első biztató, a járvány tetőzésére utaló jelek most már látszanak az egészségügyi szakellátást igénylő betegek számát nézve is.

A vírushoz köthető halálesetek száma egyelőre emelkedést mutat Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon, Szlovákiában pedig még nem mutatkozott meg az aktuális hullám hatása ezen a statisztikán. Annak ellenére, hogy a napi új fertőzöttek számát tekintve épp csak túl vagyunk az ötödik hullám csúcsán Magyarországon, a halálozási adatok épp az egy évvel ezelőtti, a második és a harmadik hullámok közötti időszakban tapasztalt állapotokra emlékeztetnek.

Az emlékeztető oltással ellátott lakosság aránya egyre lassabb ütemben nő a visegrádi országokban, így a térség országaiban mért átoltottság egyre inkább elmarad az uniós átlagtól.

Az elmúlt hetek lazításainak következtében egyre kevesebb óvintézkedés van érvényben a régióban. Sőt, most már a fertőzöttek engedélyezett mozgására is van példa: Szlovákiában immáron a koronavírusos képviselők is részt vehetnek a parlamenti üléseken, amennyiben tünetmentesek és maszkot, illetve kesztyűt viselnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.