Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. február 18. 15:11 Adat

Lassan átesnek az ötödik hullámon a visegrádi országok

Az ötödik hullám csúcsa mostanra Szlovákiában is körvonalazódni látszik a legfrissebb esetszámok tükrében, a többi visegrádi országban pedig folytatódott a fertőzések napi számának február eleje óta tartó csökkenése. A járvány azonban továbbra is viszonylag erős, az aktuális fertőzésszámok még a csökkenés után is az előző hullám csúcsaira emlékeztetnek a térségben.

Lengyelországban és Magyarországon már a pozitív tesztek aránya is a járvány visszahúzódására utal, míg Csehországban egyelőre az aktuális hullámcsúcs érésére, Szlovákiában pedig a járvány felfutására utal ez az adatsor. A pozitivitási ráta a járvány kontroll alatt tartását jelentő öt százalékos küszöbérték többszörösét mutatta a térségben az elmúlt napokban.

A kórházak terhelése egyelőre fokozódik a régióban, de Csehországban az első biztató, a járvány tetőzésére utaló jelek most már látszanak az egészségügyi szakellátást igénylő betegek számát nézve is.

A vírushoz köthető halálesetek száma egyelőre emelkedést mutat Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon, Szlovákiában pedig még nem mutatkozott meg az aktuális hullám hatása ezen a statisztikán. Annak ellenére, hogy a napi új fertőzöttek számát tekintve épp csak túl vagyunk az ötödik hullám csúcsán Magyarországon, a halálozási adatok épp az egy évvel ezelőtti, a második és a harmadik hullámok közötti időszakban tapasztalt állapotokra emlékeztetnek.

Az emlékeztető oltással ellátott lakosság aránya egyre lassabb ütemben nő a visegrádi országokban, így a térség országaiban mért átoltottság egyre inkább elmarad az uniós átlagtól.

Az elmúlt hetek lazításainak következtében egyre kevesebb óvintézkedés van érvényben a régióban. Sőt, most már a fertőzöttek engedélyezett mozgására is van példa: Szlovákiában immáron a koronavírusos képviselők is részt vehetnek a parlamenti üléseken, amennyiben tünetmentesek és maszkot, illetve kesztyűt viselnek.

Adat fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2022. július 1. 15:41 Adat

Egyre drágább a sertés, mégis csökken az állomány idehaza és Németországban is

Versengve emelkednek a tenyésztés költségei és a sertések átvételi árai, az állomány egyelőre fogyóban van.

Hajdu Miklós
2022. június 30. 17:45 Adat

Nem mindegy, hogy az ország melyik részén kell elviselni a tíz százalék feletti inflációt

A rendkívüli infláció következményei sokkal keményebben érinthetik az Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon élőket, mint azokat, akik az ország más térségeiben laknak.

Avatar
2022. június 30. 10:03 Adat, Világ

Új, kelet-európai központja van a kontinens kábítószeriparának

Az ENSZ új jelentése szerint veszélyes irány a marihuána egyre több országra jellemző legalizálása, a kokaingyártás nő, az európai csempészet pedig átalakul.

Fontos

Avatar
2022. július 4. 12:08 Világ

A Kreml új kommunikációs taktikát alkalmaz, hogy fogást találjon a nyugati szankciókon

Emberek milliói függnek az Oroszországból és Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékektől, ám ezek nem jutnak el hozzájuk az orosz blokádok miatt.

Jandó Zoltán
2022. július 3. 17:04 Vállalat

Egy 34 méteres jacht és több ezer hektó ecet maradt a magyar ásványvízkirály birodalmából

Találtak még 2750 hektoliter ecetet annál a cégnél, amelyből az értékes vagyontárgyakat Mészáros Lőrinc vásárolta ki tavaly, illetve egy jacht is előkerült időközben.

Pálos Máté
2022. július 3. 04:34 Élet, Közélet

Az egyszerűbb meddőségi kezeléseket a megyei kórházakra bízhatja a kormány

Az egységesen magas színvonalú ellátás feltétele a teljes átláthatóság, központi irányítás és felügyelet az állami meddőségi programot koordináló Humánreprodukciós Igazgatóság szerint.