Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. január 7. 16:25 Adat

Fokozódik az omikron fenyegetése a visegrádi régióban, mégis van, ahol lazítanak

Elérkezett a járvány újabb, Magyarországon már az ötödik hulláma, ami nemcsak a hazai szakértők, közöttük Merkely Béla mai nyilatkozatából, hanem a régiós járványstatisztikákból is kiderül. Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon a naponta regisztrált új betegek hétnapos mozgóátlagai növekedni kezdtek, míg Szlovákiában egyelőre csak a csökkenés lassulását láthatjuk.

A koronavírushoz köthető halálesetek napi adatain egyelőre az őszi hullám visszahúzódása látszik, igaz, Lengyelországot nézve inkább csak stagnálásról beszélhetünk. Az eddigi tapasztalatok alapján még akár hetek is eltelhetnek, amire egy újabb fertőzéshullám a végzetes kimenetelű megbetegedések statisztikájában is láthatóvá válik, vagyis a két adatsor ellentétes tendenciái egyáltalán nem meglepőek.

A teljes oltási soron átesett lakosság (vagyis a két, illetve a Janssen-vakcina esetében egy dózist felvevők) aránya Csehországban mostanra épphogy a magyarországi szint fölé emelkedett. Az oltottsági rangsor visszarendeződésére hathat az újabb magyar oltási akcióprogram, amelynek keretében januárban minden csütörtök és péntek délután, illetve szombaton előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül lehet felvenni az oltást a rendelőkben. A lengyel és különösen a szlovák lakosság körében továbbra is messze elmarad az átoltottság az európai átlagtól, hiába igyekeztek a kormányok a lottótól kezdve az oltás felvételéért járó készpénz-fizetésig mindenféle módon fokozni az oltakozási hajlandóságot.

Az egyre inkább terjedő omikron variáns ellenében már a harmadik oltások is kulcsfontosságúnak bizonyulnak. A beadott booster-oltások számát nézve Magyarország régiós és uniós összehasonlításban is jól áll, igaz, december közepén jócskán lelassult az emlékeztető-oltások beadásának üteme. E tekintetben Lengyelország Szlovákiához hasonló mértékben maradt le.

 

A romló kilátások ellenére Szlovákiában a héten éppen a szigorítások feloldása került napirendre: hétfő óta az éttermek, kocsmák és szállodák ismét fogadhatják azokat a vendégeket, akik beoltatták magukat, illetve akik az elmúlt 180 napban átestek a betegségen. A vendéglátóhelyek azonban legfeljebb 50%-os kapacitással működhetnek, továbbá egy asztalnál legfeljebb négy személy foglalhat helyet, hacsak nem mindenki egy háztartásból érkezett. A szlovák hatóságok előírják azt is, hogy az asztalok között legalább két métert kell hagyni, és fogyasztani csak ülve lehet. A kulturális létesítmények, mint például a színházak, mozik és koncerttermek azonban továbbra is zárva vannak, de egyre nagyobb a nyomás a kormányon, hogy legalább az oltottak és a gyógyultak számára engedélyezzék ezek látogatását.

Csehországban a karantén keretei lazulhatnak, Petr Fiala miniszterelnök a hét elején a jelenleg hatályos két hetes időtartam rövidítésének lehetőségét vetette fel. A fertőzöttek túlságosan hosszan tartó elkülönítése ugyanis jelentősen hátráltatná a gazdaság működését, ha az omikron-variáns által keltett újabb hullámban jelentősen megemelkednek az esetszámok. Az új cseh kormány továbbá a választási kampányában a lezárások ellenében foglalt állást, nem csoda tehát, hogy az omikron okozta fenyegetésre a tesztelés élénkítésével készül az ország. A következő hetekben várhatóan kötelezővé válik a rendszeres munkahelyi szűrés (aminek költségeit az állam állja), és a téli szünet utáni visszatéréskor az iskolásokat is tesztelték az országban.

A megközelítésünk a következő: végezzünk átfogó tesztelést, tegyük meg, amit a szakértők mindeddig javasoltak, de korábban nem abszolváltak kellő mértékben. Így nem lesz szükségünk lezárásra, ami nemcsak társadalmilag, hanem gazdaságilag is elviselhetőbb helyzetet teremt.

– fogalmazott a cseh miniszterelnök.

A lengyel egészségügyi miniszter, Adam Niedzielski hétfői nyilatkozata szerint az országban újabb szigorításokra kerülhet sor, amennyiben a héten tovább romlik a helyzet. A miniszter a lehetséges intézkedések között említette az iskolák és a bevásárlóközpontok bezárását – igaz, az általános és középiskolák már ezen a héten is távoktatási rendben működtek, de az eredeti tervek szerint a jövő héten visszaáll a jelenléti oktatás.

Magyarországon egyelőre nincs hír a járvány elleni óvintézkedések változásáról, és viszonylag laza szabályokkal nézünk a következő hullám elé (a térség többi országában jellemzően az oltatlanokat érintik a szolgáltatások igénybevételét tiltó korlátozások), amint az az alábbi, az óvintézkedések szigorúságát mérő indexet bemutató ábrán is jól látszik.

Adat fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Murka Domonkos
2023. március 21. 10:59 Adat, Tech

Tényleg olyan nagy baj, ha a TikTok tudja, merre járok, mit eszem, vagy milyen cipőt rendelek?

A megfigyelési kapitalizmus korában az ingyenes alapanyagot adatok formájában szolgáltatjuk, amelyből a termék születik: a viselkedésünk, cselekedeteink előrejelzése.

Bucsky Péter
2023. március 21. 04:34 Adat

Minden századik magyar gyerek már Ausztriában jár iskolába

A magyar gyerekek száma növekszik a leggyorsabban Ausztriában, néhány éven belül a németeket és a törököket is előzhetik.

Bucsky Péter
2023. március 20. 04:33 Adat, Vállalat

64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számára

Sokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Bogár Zsolt
2023. március 21. 16:56 Világ

Magyarország a tűréshatáron

Az új sorozat arra keresi a választ, milyen helyzetben és hogyan reagál Magyarország az átalakuló világrendre.