Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. január 6. 15:18 Adat

Tovább nőtt az év végi brutális ipari infláció, de az egész EU-ban elszálltak a termelői árak

Tavaly novemberben 31,2 százalékkal emelkedtek az ipar belföldi értékesítés árai átlagosan, az előző év azonos időszakához képest a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közölt adatai alapján. Ez azt jelenti, hogy az ipari drágulás mértéke még nőtt is az októberi 26 százalékhoz képest, amiről nemrég azt írtuk, hogy a fogyasztói infláció további emelkedését jelezheti előre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem lesz benne köszönet, ha utat talál a boltokba a 26 százalékos ipari inflációAz évtizedek óta példátlan termelői áremelkedés nem kecsegtet fényes kilátásokkal a fogyasztói inflációt nézve.

A KSH adatközlése alapján az áremelkedés ütemét elsősorban a nyers-, az alap- és az üzemanyagok drágulása befolyásolta, az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 4, az exportértékesítési árak 2, így az ipari termelői árak összesen 2,7 százalékkal növekedtek. Ahogy arról korábban írtunk, az elmúlt két évtized tapasztalatai szerint az országon belüli termelői árindex tendenciáit jellemzően egy hónapos csúszással követi az inflációs görbe.

A kiemelkedő adat kapcsán azt is érdemes megjegyezni, hogy az egész Európai Unióban elszálltak az ipari árak az év végén. Az európai statisztikai hivatal, az Eurostat szintén csütörtöki adatközlése szerint tavaly novemberben az EU-ban átlagosan 23,7 százalékkal nőttek az ipar belföldi értékesítés árai.

Ahogy a fenti ábrán látszik, Magyarországon átlagon felüli volt a drágulás, de csak a hetedik legmagasabb az Európai Unió tagállamai között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyurcsány Ferencnek hívták a miniszterelnököt, amikor utoljára ilyen gyors volt az inflációHónapok óta megszokhattuk, hogy az infláció kitartóan megy felfelé, és az elemzői várakozásoknak megfelelően ez alól a november sem volt kivétel. Annyira, hogy a 7,4 százalékos adat olyan magas, amire 2007 decembere óta nem volt példa.

Adat árak EU infláció ipar Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 10:47 Adat

A németek felezték, a szaúdiak négyszerezték az esélyüket a továbbjutásra

A fogadóirodák szerint nagyjából egy a négyhez a valószínűsége, hogy Brazília nyeri a világbajnokságot, a németeket lényegében leírták.

Stubnya Bence
2022. november 24. 13:17 Adat

Először haladta meg idén az infláció a béremelések tempóját szeptemberben

Augusztus után szeptemberben is nőttek éves alapon az átlagos béremelések, de a gyorsuló inflációval nem tudták tartani a lépést.

Fontos

Avatar
2022. november 30. 14:48 Pénz

A hidegháború óta nem pörgött annyira Kelet-Európa fegyveripara, mint most

Magyarországgal szemben a cseh, lengyel és szlovák fegyvergyártók jelentős szállítmányokat adnak el Ukrajnának.

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.