Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. január 6. 15:18 Adat

Tovább nőtt az év végi brutális ipari infláció, de az egész EU-ban elszálltak a termelői árak

Tavaly novemberben 31,2 százalékkal emelkedtek az ipar belföldi értékesítés árai átlagosan, az előző év azonos időszakához képest a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közölt adatai alapján. Ez azt jelenti, hogy az ipari drágulás mértéke még nőtt is az októberi 26 százalékhoz képest, amiről nemrég azt írtuk, hogy a fogyasztói infláció további emelkedését jelezheti előre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem lesz benne köszönet, ha utat talál a boltokba a 26 százalékos ipari inflációAz évtizedek óta példátlan termelői áremelkedés nem kecsegtet fényes kilátásokkal a fogyasztói inflációt nézve.

A KSH adatközlése alapján az áremelkedés ütemét elsősorban a nyers-, az alap- és az üzemanyagok drágulása befolyásolta, az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 4, az exportértékesítési árak 2, így az ipari termelői árak összesen 2,7 százalékkal növekedtek. Ahogy arról korábban írtunk, az elmúlt két évtized tapasztalatai szerint az országon belüli termelői árindex tendenciáit jellemzően egy hónapos csúszással követi az inflációs görbe.

A kiemelkedő adat kapcsán azt is érdemes megjegyezni, hogy az egész Európai Unióban elszálltak az ipari árak az év végén. Az európai statisztikai hivatal, az Eurostat szintén csütörtöki adatközlése szerint tavaly novemberben az EU-ban átlagosan 23,7 százalékkal nőttek az ipar belföldi értékesítés árai.

Ahogy a fenti ábrán látszik, Magyarországon átlagon felüli volt a drágulás, de csak a hetedik legmagasabb az Európai Unió tagállamai között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyurcsány Ferencnek hívták a miniszterelnököt, amikor utoljára ilyen gyors volt az inflációHónapok óta megszokhattuk, hogy az infláció kitartóan megy felfelé, és az elemzői várakozásoknak megfelelően ez alól a november sem volt kivétel. Annyira, hogy a 7,4 százalékos adat olyan magas, amire 2007 decembere óta nem volt példa.

Adat árak EU infláció ipar Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2022. augusztus 9. 11:36 Adat

Az üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az infláció

Több mint két évtizedes csúcsra emelkedett az infláció júliusban, ám a hatósági üzemanyagár nélkül még ennél is sokkal magasabb lenne a mutató.

Katona Hajnalka
2022. augusztus 8. 04:34 Adat

125 millió ember szenved Európában a zajszennyezéstől, és a gazdaság fejlettségétől is függ, mikor érzik ezt problémának

Más-már területek esetén különböző módokon hat a gazdasági fejlődés a zajszennyezettség szintjére

Hajdu Miklós
2022. augusztus 5. 15:09 Adat

2008 óta nem látott mértékben estek a világpiaci élelmiszerárak júliusban

A feldolgozatlan élelmiszerek ára csökkenőbe fordult, de a feldolgozásuk és a szállításuk során felmerülő költségek miatt a boltokban ez aligha tapasztalható.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.