Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. január 6. 15:18 Adat

Tovább nőtt az év végi brutális ipari infláció, de az egész EU-ban elszálltak a termelői árak

Tavaly novemberben 31,2 százalékkal emelkedtek az ipar belföldi értékesítés árai átlagosan, az előző év azonos időszakához képest a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közölt adatai alapján. Ez azt jelenti, hogy az ipari drágulás mértéke még nőtt is az októberi 26 százalékhoz képest, amiről nemrég azt írtuk, hogy a fogyasztói infláció további emelkedését jelezheti előre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem lesz benne köszönet, ha utat talál a boltokba a 26 százalékos ipari inflációAz évtizedek óta példátlan termelői áremelkedés nem kecsegtet fényes kilátásokkal a fogyasztói inflációt nézve.

A KSH adatközlése alapján az áremelkedés ütemét elsősorban a nyers-, az alap- és az üzemanyagok drágulása befolyásolta, az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 4, az exportértékesítési árak 2, így az ipari termelői árak összesen 2,7 százalékkal növekedtek. Ahogy arról korábban írtunk, az elmúlt két évtized tapasztalatai szerint az országon belüli termelői árindex tendenciáit jellemzően egy hónapos csúszással követi az inflációs görbe.

A kiemelkedő adat kapcsán azt is érdemes megjegyezni, hogy az egész Európai Unióban elszálltak az ipari árak az év végén. Az európai statisztikai hivatal, az Eurostat szintén csütörtöki adatközlése szerint tavaly novemberben az EU-ban átlagosan 23,7 százalékkal nőttek az ipar belföldi értékesítés árai.

Ahogy a fenti ábrán látszik, Magyarországon átlagon felüli volt a drágulás, de csak a hetedik legmagasabb az Európai Unió tagállamai között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyurcsány Ferencnek hívták a miniszterelnököt, amikor utoljára ilyen gyors volt az inflációHónapok óta megszokhattuk, hogy az infláció kitartóan megy felfelé, és az elemzői várakozásoknak megfelelően ez alól a november sem volt kivétel. Annyira, hogy a 7,4 százalékos adat olyan magas, amire 2007 decembere óta nem volt példa.

Adat árak EU infláció ipar Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Mészáros R. Tamás
2022. január 19. 06:35 Adat, Világ

Mindenhol népszerű, de kevés helyen sikeres az újraiparosítás

Alig néhány ország van a világon, amelyet nem ért el a dezindusztrializáció, de Magyarország köztük van.

Hajdu Miklós
2022. január 18. 06:19 Adat

Itt az omikron, de Magyarország nem szigorít – kellene?

Megvizsgáltuk az óvintézkedések és az átoltottság összefüggését a járvány erősségével: az oltások számítanak igazán, de a szigorítások sem közömbösek.

Hobot Péter
2022. január 16. 17:13 Adat, Közélet

Egyenlőbb társadalom és szigorú versenypolitika kell egyre több közgazdász szerint

Egyre nagyobb az egyetértés az amerikai közgazdászok körében, hogy kezdeni kell valamit a monopóliumokkal és a növekvő egyenlőtlenséggel.

Fontos

Miklós László
2022. január 20. 16:04 Közélet

A rezsicsökkentés megtartása csapda, bemutatunk egy ésszerű kiutat

A jelenlegi árak tartása óriásira duzzasztja a közterheket, de ha rezsicsökkentés alatt a hatósági ármeghatározás eszközét értjük, akkor méltányos módszerek kínálkoznak.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2022. január 20. 06:33 Közélet

A boltokkal akarják megfizettetni az árstopot, valójában az összes vásárló fogja összedobni

Olyan a jogi csomag, hogy az üzletek ne terhelhessék át a beszállítókra a kieső bevételt. A vásárlókra azonban át fogják.

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.