Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. január 6. 12:58 Adat

Alaposan csökkent a rosszul keresők aránya Kelet-Németországban, de a kelet-nyugati szakadék még megvan

Jelentősen csökkent az alacsony keresetűek aránya a 2010-es években Németországban. Annak ellenére viszont, hogy Németország keleti tartományaiban az alacsony jövedelműek aránya nagyobb mértékben csökkent mint nyugaton, továbbra is látványosak a különbségek az újraegyesítés előtti NDK-hoz és NSZK-hoz tartozó régiók között – derül ki a német szakszervezetekhez közel álló Hans Böckler Alapítvány Gazdasági és Társadalomtudományi Intézetének (Wirtschafts- und Sozialwissenschaftliches Institut) tanulmányából.

A jelentésből többek között kiderül, hogy:

  • 2011 és 2020 között országosan 21,1 százalékról 18,7 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik 8 órában dolgoznak, de nem keresik meg a német medián fizetés kétharmadát (ez 2284 euró, ami jelenlegi árfolyamon nagyjából 824 ezer forint).
  • Kelet-Németországban 39,3 százalékról 29,1 százalékra esett vissza ez az arány, Nyugat-Németországban viszont csak fél százalékponttal mérséklődött, 16,4 százalékra.
  • 2020-ban a nők negyede, a férfiaknak viszont csak a 15 százaléka volt (ilyen értelemben) alacsony keresetű.
  • A 25 évesnél fiatalabb munkavállalók 39 százaléka,
  • A szakképzettséggel nem rendelkezők 41 százaléka, a szakképzettséggel rendelkezők 17,8 százaléka tartozott az alacsony keresetűek közé, míg az egyetemi diplomával rendelkezőknek csak 4,9 százaléka.
  • Iparági lebontásban a vendéglátásban és a mezőgazdaságban dolgozott a legtöbb alacsony keresetű munkavállaló (69 és 53 százalék).

Helge Emmler, az intézet kutatója szerint egyértelműen pozitív trendként értékelhető, hogy a keleti régiókban sikerült visszaszorítani az alacsony keresetűek arányát, ám az még mindig jelentős arányú, és szerinte a kollektív szerződések arányának növelésével lehetne csökkenteni. Szerinte az új német kormány által támogatott óránként 12 eurós minimálbér is hozzájárulhat ehhez célhoz.

Adat alacsony keresetűek bérek munkaerőpiac németország Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Mészáros R. Tamás
2022. január 19. 06:35 Adat, Világ

Mindenhol népszerű, de kevés helyen sikeres az újraiparosítás

Alig néhány ország van a világon, amelyet nem ért el a dezindusztrializáció, de Magyarország köztük van.

Hajdu Miklós
2022. január 18. 06:19 Adat

Itt az omikron, de Magyarország nem szigorít – kellene?

Megvizsgáltuk az óvintézkedések és az átoltottság összefüggését a járvány erősségével: az oltások számítanak igazán, de a szigorítások sem közömbösek.

Hobot Péter
2022. január 16. 17:13 Adat, Közélet

Egyenlőbb társadalom és szigorú versenypolitika kell egyre több közgazdász szerint

Egyre nagyobb az egyetértés az amerikai közgazdászok körében, hogy kezdeni kell valamit a monopóliumokkal és a növekvő egyenlőtlenséggel.

Fontos

Miklós László
2022. január 20. 16:04 Közélet

A rezsicsökkentés megtartása csapda, bemutatunk egy ésszerű kiutat

A jelenlegi árak tartása óriásira duzzasztja a közterheket, de ha rezsicsökkentés alatt a hatósági ármeghatározás eszközét értjük, akkor méltányos módszerek kínálkoznak.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2022. január 20. 06:33 Közélet

A boltokkal akarják megfizettetni az árstopot, valójában az összes vásárló fogja összedobni

Olyan a jogi csomag, hogy az üzletek ne terhelhessék át a beszállítókra a kieső bevételt. A vásárlókra azonban át fogják.

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.