Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. január 6. 12:58 Adat

Alaposan csökkent a rosszul keresők aránya Kelet-Németországban, de a kelet-nyugati szakadék még megvan

Jelentősen csökkent az alacsony keresetűek aránya a 2010-es években Németországban. Annak ellenére viszont, hogy Németország keleti tartományaiban az alacsony jövedelműek aránya nagyobb mértékben csökkent mint nyugaton, továbbra is látványosak a különbségek az újraegyesítés előtti NDK-hoz és NSZK-hoz tartozó régiók között – derül ki a német szakszervezetekhez közel álló Hans Böckler Alapítvány Gazdasági és Társadalomtudományi Intézetének (Wirtschafts- und Sozialwissenschaftliches Institut) tanulmányából.

A jelentésből többek között kiderül, hogy:

  • 2011 és 2020 között országosan 21,1 százalékról 18,7 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik 8 órában dolgoznak, de nem keresik meg a német medián fizetés kétharmadát (ez 2284 euró, ami jelenlegi árfolyamon nagyjából 824 ezer forint).
  • Kelet-Németországban 39,3 százalékról 29,1 százalékra esett vissza ez az arány, Nyugat-Németországban viszont csak fél százalékponttal mérséklődött, 16,4 százalékra.
  • 2020-ban a nők negyede, a férfiaknak viszont csak a 15 százaléka volt (ilyen értelemben) alacsony keresetű.
  • A 25 évesnél fiatalabb munkavállalók 39 százaléka,
  • A szakképzettséggel nem rendelkezők 41 százaléka, a szakképzettséggel rendelkezők 17,8 százaléka tartozott az alacsony keresetűek közé, míg az egyetemi diplomával rendelkezőknek csak 4,9 százaléka.
  • Iparági lebontásban a vendéglátásban és a mezőgazdaságban dolgozott a legtöbb alacsony keresetű munkavállaló (69 és 53 százalék).

Helge Emmler, az intézet kutatója szerint egyértelműen pozitív trendként értékelhető, hogy a keleti régiókban sikerült visszaszorítani az alacsony keresetűek arányát, ám az még mindig jelentős arányú, és szerinte a kollektív szerződések arányának növelésével lehetne csökkenteni. Szerinte az új német kormány által támogatott óránként 12 eurós minimálbér is hozzájárulhat ehhez célhoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat alacsony keresetűek bérek munkaerőpiac németország Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.