Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. november 12. 15:47 Adat

Egyre romlanak a visegrádi országok járványmutatói, nálunk a leggyorsabb most a felfutás

A járvány erősödése töretlen a régióban, az esetszámok hétnapos mozgóátlaga Szlovákiában továbbra is csúcsokat dönt, és már Magyarországon is meghaladja a tavaly őszi hullám során regisztrált legmagasabb szintet. A régióban a reprodukciós ráta*E statisztikából kiderül, hogy egy beteg hány egészséges embert fertőz meg átlagosan. Magyarországon a legmagasabb, vagyis itt növekszik a leggyorsabban a fertőzések száma.

Magyarország sajnos a halálozási adatok tekintetében is kiemelkedik a térségben: a legutolsó statisztikák szerint lakosságarányosan a vírushoz köthető halálesetek száma már nem csak Csehországhoz és Lengyelországhoz, hanem Szlovákiához képest is jelentősen magasabb az országban.

Az oltakozás ütemében a járvány felfutása ellenére továbbra sem látszik érdemi változás, a visegrádi országokhoz képest az unió más tagállamaiban továbbra is gyorsabban növekszik teljes oltási soron átesett lakosság aránya. 

Pedig a régióban hozott intézkedések leginkább a vakcináció felgyorsítását célozzák. Szlovákiában a kormányt tanácsokkal ellátó szakértői konzílium friss javaslata szerint a legfertőzöttebb járásokban korlátozni kellene oltatlanok mozgását és bizonyos csoportokban a kötelező oltás előírása lenne szükséges. A járványügyi szakértők továbbá a távoktatásra való átállást ajánlják azoknak az iskoláknak, ahol sok a karanténba zárt osztály. Szintén a vakcinák felvételére készteti az oltatlanokat a kormány azon intézkedése, miszerint a csak a betegségen átesettek, az oltottak, illetve a negatív teszttel rendelkező dolgozók állhatnak munkába, de az oltás hiányában szükséges mintavétel költségeit a munkavállalóknak kell állniuk.

Csehországban az eddigi, jellemzően a szolgáltatások igénybevételét a vírussal szembeni védettséghez kötő intézkedések mellett átfogó iskolai tesztelést jelentett be a kormány. Robert Plaga cseh oktatási miniszter reményei szerint a fertőzött diákok kiszűrésével elejét lehet venni a távoktatás kényszerű bevezetésének, a tisztifőorvos azonban arra figyelmeztet, hogy a PCR-vizsgálatokhoz képest pontatlanabb antigén-tesztek alkalmazása nem elégséges megoldás.

A lengyel egészségügyi miniszter, Adam Niedzielski nyilatkozata szerint a kormány az egészségügyi dolgozók körében fontolgatja a kötelező oltás előírását. Az elképzelés részét képezi egy még csak körvonalazódó szabályozásnak, miszerint a munkáltatók ellenőrizhetnék a dolgozók oltottságát – erre a jelenlegi szabályok nem adnak lehetőséget. Niedzielski azonban az intézkedések hatályba lépéséről mindössze annyit mondott, hogy reményei szerint valamikor később, de még ebben az évben sor kerülhet rá.

A visegrádi országok helyzete kelet-európai összehasonlításban még mindig viszonylag jónak mondható. A november óta bekövetkezett koronavírushoz köthető halálesetek lakosságarányos száma a két legkevésbé átoltott európai országban, Bulgáriában és Romániában a legmagasabb, illetve Lettország is kiemelkedik ebből a szomorú rangsorból – a balti ország példája azért figyelemre méltó, mert az ottani oltottsági adat hasonló a magyarországihoz és a csehországihoz.

A kelet-európai régióban érdemes továbbá Horvátország helyzetét is figyelni, ugyanis Zágrábban, Splitben és Csáktornyán is azonosították a koronavírus legújabb, a delta variánsnál is tíz százalékkal jobban terjedő változatát. A horvát hatóságok is leginkább a vírussal szemben védtelen lakosságot érintő korlátozásokkal igyekeznek megfékezni a járványt – ezek és a rosszabbodó járványstatisztikák következtében javult az oltakozási hajlandóság, csütörtökön rekordszámú injekciót adtak be a horvát orvosok.

Az új vírustörzzsel kapcsolatban Erdei Anna immunológus elmondta, vélhetően annak is köszönhető a járvány negyedik hullámának erőssége. A szakember szerint a kutatókat is meglepte a fertőzések meredek felfutása, noha az említett variáns már március elején feltűnt, és a nyáron már tucatnyi országban azonosították.

Adat covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.

Fontos

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Az a vállalkozó szerezte meg az államtól a Malév-székházat, aki a budapesti repülőteret épp az állammal közösen vásárolná meg. Nem ez volt az első hatalmas ügylet a felek között.

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.