Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. október 21. 15:02 Adat

Egekben a benzin ára, de ha a pénztárcánkat nézzük, volt már rosszabb is

Rohamtempóban drágul mostanában az üzemanyag ára, Magyarországon a gázolaj literének átlagára tartósan 500 forint felé ment, és a napokban már a 95-ös benzin átlagára is megközelítette a literenkénti 500 forintos átlagot, ami azt jelenti, hogy már bele lehet futni olyan benzinkútba, ahol elhagyta ezt a szintet az ár.

Bár a Központi Statisztikai Hivatal egyelőre csak szeptemberig közölt hivatalos átlagárakat az üzemanyagokról, az alábbi ábrán látható, hogy már csak az év első kilenc hónapjának átlaga alapján is lehagyta az eddigi rekordévnek számító 2012-es szintet a benzin ára. 

A gázolaj egyelőre még csak megközelítette ezt a szintet, de a szeptember óta eltelt időben ez is drágult annyit, hogy jó eséllyel az októberi adattal már meglesz a rekord.

A drágulás persze önmagában is feltűnő, de a teljes képhez azt is érdemes figyelembe venni, hogy mekkora jövedelemből kell állni a magasabb költségeket, tehát hogyan alakult a magyar autósok vásárlóereje a benzinkutaknál. Augusztusban ennek már utánaszámoltunk egyszer, és akkor azt kaptuk, hogy az idei nettó átlagbérből 669 liter 95-ös benzint és 679 liter gázolajat lehetett volna venni. 

Az azóta eltelt időszak drágulását és a bérek alakulását figyelembe véve 664 és 659 literre csökkent ez a két mutató, azonban a magyar autósok átlagos vásárlóereje még mindig nagyobb, mint amekkora 2019-ben volt.

Ezúttal viszont azt is megnéztük, hogy a drágulás mellett az uniós tagállamokban az átlagfizetések hány liter benzin beszerzésére elegendőek. Az alábbi térképen látszik a határozott kelet-nyugat törésvonal az átlagjövedelmek vásárlóerejében, még annak ellenére is, hogy a nyugati tagállamokban rendre drágább az üzemanyag, mint a keletiekben.

A térképen ábrázolt mutatóhoz annyi módszertani kitételt érdemes hozzátenni, hogy a nettó átlagbérek 2020-ra vonatkoznak az adott országok helyi valutájában, a benzinre viszont az e hét hétfői árszintet vettük figyelembe (szintén helyi valutában). Mivel a bérek azóta valamelyest nőhettek, a számítás nem teljesen pontos – ez magyarázza az eltérést Magyarország esetében a fenti és a térképen látható adat között is -, de az országok közötti különbségeket így is jól érzékelteti.

A régióban egyébként elég hasonló számok jönnek ki, Magyarország szomszédai közül Ausztria és Szlovénia emelkedik ki vásárlóerőben, emellett az is érdekes, hogy a jövedelmi szint szempontjából hasonló Lengyelországban jóval kedvezőbb az átlagbér és az üzemanyagár aránya.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFáj a rekord drága benzin? Volt már sokkal rosszabb is a helyzetAz üzemanyagárak mellett a keresetek is nőttek, bosszantó tehát a 450 forintnál drágább benzin, mégis többet tankolhatunk belőle, mint tíz éve.

Adat ár benzin EU gázolaj üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2022. május 27. 13:37 Adat

Akad még néhány termék, amit egyelőre nem érint az infláció

Nem minden drágult, de kérdés, hogy meddig marad így.

Török Zoltán
2022. május 26. 15:39 Adat

Önámítás-e az energia tekintetében önellátó Magyarország képe?

Az önellátás gondolata ugyanis tökéletesen szembe megy a klasszikus közgazdaságtan alaptételeivel, melyek a kereskedelem előnyeiről szólnak.

Váczi István
2022. május 26. 10:16 Adat, Vállalat

Miért rengeteg a kényszervállalkozó, ha alig találni dolgozót?

Már nem a munkanélküliség, hanem a túlságosan kötött munkahelyi körülmények vesznek rá sokakat saját vállalkozás indítására - na meg persze a kedvezőbb adózás.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. május 27. 16:28 Élet

A járvány után idén az infláció tépázhatja meg az önfeledt nyaralást

A rendkívül erős utazási kedv és infláció ütközésén múlik a nyári szezon sikere.

Debreczeni Anna
2022. május 27. 09:09 Támogatói tartalom, Tech

Mit csinálnál, ha ezentúl csak hallgatni tudnád az Instát?

Alapvető szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a felhasználóbarát digitális világ tervezésekor gondoljunk a fogyatékossággal élő embertársainkra is.

Jandó Zoltán
2022. május 27. 06:57 Pénz, Vállalat

Olcsóbban jött Magyarországra az orosz gáz márciusban

Márciusban jóval a tőzsdei jegyzések alatti áron érkezett Magyarországra az orosz gáz. A háború kirobbanását követően egész Európa látványosan többet vásárolt az oroszoktól.