Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. október 21. 15:02 Adat

Egekben a benzin ára, de ha a pénztárcánkat nézzük, volt már rosszabb is

Rohamtempóban drágul mostanában az üzemanyag ára, Magyarországon a gázolaj literének átlagára tartósan 500 forint felé ment, és a napokban már a 95-ös benzin átlagára is megközelítette a literenkénti 500 forintos átlagot, ami azt jelenti, hogy már bele lehet futni olyan benzinkútba, ahol elhagyta ezt a szintet az ár.

Bár a Központi Statisztikai Hivatal egyelőre csak szeptemberig közölt hivatalos átlagárakat az üzemanyagokról, az alábbi ábrán látható, hogy már csak az év első kilenc hónapjának átlaga alapján is lehagyta az eddigi rekordévnek számító 2012-es szintet a benzin ára. 

A gázolaj egyelőre még csak megközelítette ezt a szintet, de a szeptember óta eltelt időben ez is drágult annyit, hogy jó eséllyel az októberi adattal már meglesz a rekord.

A drágulás persze önmagában is feltűnő, de a teljes képhez azt is érdemes figyelembe venni, hogy mekkora jövedelemből kell állni a magasabb költségeket, tehát hogyan alakult a magyar autósok vásárlóereje a benzinkutaknál. Augusztusban ennek már utánaszámoltunk egyszer, és akkor azt kaptuk, hogy az idei nettó átlagbérből 669 liter 95-ös benzint és 679 liter gázolajat lehetett volna venni. 

Az azóta eltelt időszak drágulását és a bérek alakulását figyelembe véve 664 és 659 literre csökkent ez a két mutató, azonban a magyar autósok átlagos vásárlóereje még mindig nagyobb, mint amekkora 2019-ben volt.

Ezúttal viszont azt is megnéztük, hogy a drágulás mellett az uniós tagállamokban az átlagfizetések hány liter benzin beszerzésére elegendőek. Az alábbi térképen látszik a határozott kelet-nyugat törésvonal az átlagjövedelmek vásárlóerejében, még annak ellenére is, hogy a nyugati tagállamokban rendre drágább az üzemanyag, mint a keletiekben.

A térképen ábrázolt mutatóhoz annyi módszertani kitételt érdemes hozzátenni, hogy a nettó átlagbérek 2020-ra vonatkoznak az adott országok helyi valutájában, a benzinre viszont az e hét hétfői árszintet vettük figyelembe (szintén helyi valutában). Mivel a bérek azóta valamelyest nőhettek, a számítás nem teljesen pontos – ez magyarázza az eltérést Magyarország esetében a fenti és a térképen látható adat között is -, de az országok közötti különbségeket így is jól érzékelteti.

A régióban egyébként elég hasonló számok jönnek ki, Magyarország szomszédai közül Ausztria és Szlovénia emelkedik ki vásárlóerőben, emellett az is érdekes, hogy a jövedelmi szint szempontjából hasonló Lengyelországban jóval kedvezőbb az átlagbér és az üzemanyagár aránya.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFáj a rekord drága benzin? Volt már sokkal rosszabb is a helyzetAz üzemanyagárak mellett a keresetek is nőttek, bosszantó tehát a 450 forintnál drágább benzin, mégis többet tankolhatunk belőle, mint tíz éve.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat ár benzin EU gázolaj üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.