Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. október 20. 15:54 Adat

Márki-Zay ott szerepelt jobban, ahol magasabb fokú az iskolázottság és a gazdasági aktivitás

Azokban a megyékben, ahol magasabb az érettségizettek aránya – és ettől vélhetően nem függetlenül – kevesebb a munkanélküli, jobbak a fizetések, és több vállalkozás, illetve beruházás van, jellemzően jobban teljesített Márki-Zay Péter az előválasztás második fordulójában Dobrev Klárához képest. Igaz, a választási eredmények sajátos feldolgozása miatt mindössze húsz területi egységet vizsgálhattunk meg, az összefüggések mégis világosan láthatók az alábbi ábrákon.

Megvizsgáltuk továbbá, hogy a Fidesz 2018-as listás szavazáson elért megyei eredményeivel hogyan függ össze a Márki-Zay Péterre leadott szavazatok aránya – amint az utolsó ábrán is látszik, a kormánypárt három évvel ezelőtti népszerűsége és az ellenzéki miniszterelnökjelöltek között döntő választás kimenetele között nem mutatkozik kapcsolat a fővároson kívül.

Budapesten azonban – ahol választókerületenként adták közre az előválasztás lebonyolítói az eredményeket – látszik némi pozitív kapcsolat a Fidesz 2018-as eredménye és a Márki-Zay mostani, Dobrev Klárával szembeni szereplése között, vagyis

a főváros azon körzeteiben alakultak jobban Márki-Zay Péter eredményei, ahol három évvel ezelőtt többen szavaztak a kormánypárt listájára.

Ez a megállapítás a fővároson belül Márki-Zay Péter első fordulós szereplését tekintve is igaz, ugyanakkor országos szinten, ahogy azt korábban is megírtuk, a hódmezővásárhelyi polgármester olyan helyeken ért el jobb eredményt, ahol 2018-ban a baloldali pártok teljesítménye volt jobb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDobrev Klára a jobboldali körzetekben múlta felül Karácsonyt és Márki-ZaytA baloldali pártok és a Jobbik között egyértelmű törésvonal látszik, a három éve inkább fideszes vagy jobbikos körzetekben pedig Jakab Péter mellett jellemzően Dobrev Klára teljesített jobban.

Összességében tehát Márki-Zay Péter az ország fejlettebb megyéiben tudott nagyobb sikert aratni, jobbára függetlenül attól, hogy az adott térségben a Fidesz hogy szerepelt 2018-ban. Érdemes felidézni, hogy a Fidesz három éve épp azokban a járásokban szerepelt gyengébben, ahol magasabb volt a iskolázottság és erősebb volt a vállalkozói aktivitás.

Visszatérve Márki-Zayra, a hódmezővásárhelyi polgármester a fővárosban mindeközben a kormánypárthoz közel állóbb körzetekben teljesített felül mindkét forduló során. Az adatok mélyebb, akár oksági viszonyokra is rámutató következtetések levonására nem alkalmasak, a második fordulóban ráadásul rendhagyó módon a voksokat a lakcím szerinti választókörzeten kívül is le lehetett adni, így a legfrissebb és a korábbi eredmények összehasonlítása még inkább problémás.

Mindenesetre a fenti eredmények arra utalnak, hogy Budapesten és az ország többi részén másképp viszonyulnak a miniszterelnök-jelölti választás győzteséhez.

Márki-Zay Péternek vélhetően inkább a fővárosban sikerült megszólítania a korábban Fideszre szavazó választópolgárokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMélyebbre ástunk a Fidesz sikerében és ezt találtukMegnéztük egyszerre több társadalmi és gazdasági mutató kapcsolatát a Fidesz sikerével, és a legfontosabb összefüggést az iskolai végzettséggel láttuk.

Adat előválasztás Fidesz Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt választás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2022. augusztus 9. 11:36 Adat

Az üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az infláció

Több mint két évtizedes csúcsra emelkedett az infláció júliusban, ám a hatósági üzemanyagár nélkül még ennél is sokkal magasabb lenne a mutató.

Katona Hajnalka
2022. augusztus 8. 04:34 Adat

125 millió ember szenved Európában a zajszennyezéstől, és a gazdaság fejlettségétől is függ, mikor érzik ezt problémának

Más-már területek esetén különböző módokon hat a gazdasági fejlődés a zajszennyezettség szintjére

Hajdu Miklós
2022. augusztus 5. 15:09 Adat

2008 óta nem látott mértékben estek a világpiaci élelmiszerárak júliusban

A feldolgozatlan élelmiszerek ára csökkenőbe fordult, de a feldolgozásuk és a szállításuk során felmerülő költségek miatt a boltokban ez aligha tapasztalható.

Fontos

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.