Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. október 20. 15:54 Adat

Márki-Zay ott szerepelt jobban, ahol magasabb fokú az iskolázottság és a gazdasági aktivitás

Azokban a megyékben, ahol magasabb az érettségizettek aránya – és ettől vélhetően nem függetlenül – kevesebb a munkanélküli, jobbak a fizetések, és több vállalkozás, illetve beruházás van, jellemzően jobban teljesített Márki-Zay Péter az előválasztás második fordulójában Dobrev Klárához képest. Igaz, a választási eredmények sajátos feldolgozása miatt mindössze húsz területi egységet vizsgálhattunk meg, az összefüggések mégis világosan láthatók az alábbi ábrákon.

Megvizsgáltuk továbbá, hogy a Fidesz 2018-as listás szavazáson elért megyei eredményeivel hogyan függ össze a Márki-Zay Péterre leadott szavazatok aránya – amint az utolsó ábrán is látszik, a kormánypárt három évvel ezelőtti népszerűsége és az ellenzéki miniszterelnökjelöltek között döntő választás kimenetele között nem mutatkozik kapcsolat a fővároson kívül.

Budapesten azonban – ahol választókerületenként adták közre az előválasztás lebonyolítói az eredményeket – látszik némi pozitív kapcsolat a Fidesz 2018-as eredménye és a Márki-Zay mostani, Dobrev Klárával szembeni szereplése között, vagyis

a főváros azon körzeteiben alakultak jobban Márki-Zay Péter eredményei, ahol három évvel ezelőtt többen szavaztak a kormánypárt listájára.

Ez a megállapítás a fővároson belül Márki-Zay Péter első fordulós szereplését tekintve is igaz, ugyanakkor országos szinten, ahogy azt korábban is megírtuk, a hódmezővásárhelyi polgármester olyan helyeken ért el jobb eredményt, ahol 2018-ban a baloldali pártok teljesítménye volt jobb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDobrev Klára a jobboldali körzetekben múlta felül Karácsonyt és Márki-ZaytA baloldali pártok és a Jobbik között egyértelmű törésvonal látszik, a három éve inkább fideszes vagy jobbikos körzetekben pedig Jakab Péter mellett jellemzően Dobrev Klára teljesített jobban.

Összességében tehát Márki-Zay Péter az ország fejlettebb megyéiben tudott nagyobb sikert aratni, jobbára függetlenül attól, hogy az adott térségben a Fidesz hogy szerepelt 2018-ban. Érdemes felidézni, hogy a Fidesz három éve épp azokban a járásokban szerepelt gyengébben, ahol magasabb volt a iskolázottság és erősebb volt a vállalkozói aktivitás.

Visszatérve Márki-Zayra, a hódmezővásárhelyi polgármester a fővárosban mindeközben a kormánypárthoz közel állóbb körzetekben teljesített felül mindkét forduló során. Az adatok mélyebb, akár oksági viszonyokra is rámutató következtetések levonására nem alkalmasak, a második fordulóban ráadásul rendhagyó módon a voksokat a lakcím szerinti választókörzeten kívül is le lehetett adni, így a legfrissebb és a korábbi eredmények összehasonlítása még inkább problémás.

Mindenesetre a fenti eredmények arra utalnak, hogy Budapesten és az ország többi részén másképp viszonyulnak a miniszterelnök-jelölti választás győzteséhez.

Márki-Zay Péternek vélhetően inkább a fővárosban sikerült megszólítania a korábban Fideszre szavazó választópolgárokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMélyebbre ástunk a Fidesz sikerében és ezt találtukMegnéztük egyszerre több társadalmi és gazdasági mutató kapcsolatát a Fidesz sikerével, és a legfontosabb összefüggést az iskolai végzettséggel láttuk.

Adat előválasztás Fidesz Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt választás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.

Fontos

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Az a vállalkozó szerezte meg az államtól a Malév-székházat, aki a budapesti repülőteret épp az állammal közösen vásárolná meg. Nem ez volt az első hatalmas ügylet a felek között.

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.