Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. október 20. 15:54 Adat

Márki-Zay ott szerepelt jobban, ahol magasabb fokú az iskolázottság és a gazdasági aktivitás

Azokban a megyékben, ahol magasabb az érettségizettek aránya – és ettől vélhetően nem függetlenül – kevesebb a munkanélküli, jobbak a fizetések, és több vállalkozás, illetve beruházás van, jellemzően jobban teljesített Márki-Zay Péter az előválasztás második fordulójában Dobrev Klárához képest. Igaz, a választási eredmények sajátos feldolgozása miatt mindössze húsz területi egységet vizsgálhattunk meg, az összefüggések mégis világosan láthatók az alábbi ábrákon.

Megvizsgáltuk továbbá, hogy a Fidesz 2018-as listás szavazáson elért megyei eredményeivel hogyan függ össze a Márki-Zay Péterre leadott szavazatok aránya – amint az utolsó ábrán is látszik, a kormánypárt három évvel ezelőtti népszerűsége és az ellenzéki miniszterelnökjelöltek között döntő választás kimenetele között nem mutatkozik kapcsolat a fővároson kívül.

Budapesten azonban – ahol választókerületenként adták közre az előválasztás lebonyolítói az eredményeket – látszik némi pozitív kapcsolat a Fidesz 2018-as eredménye és a Márki-Zay mostani, Dobrev Klárával szembeni szereplése között, vagyis

a főváros azon körzeteiben alakultak jobban Márki-Zay Péter eredményei, ahol három évvel ezelőtt többen szavaztak a kormánypárt listájára.

Ez a megállapítás a fővároson belül Márki-Zay Péter első fordulós szereplését tekintve is igaz, ugyanakkor országos szinten, ahogy azt korábban is megírtuk, a hódmezővásárhelyi polgármester olyan helyeken ért el jobb eredményt, ahol 2018-ban a baloldali pártok teljesítménye volt jobb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDobrev Klára a jobboldali körzetekben múlta felül Karácsonyt és Márki-ZaytA baloldali pártok és a Jobbik között egyértelmű törésvonal látszik, a három éve inkább fideszes vagy jobbikos körzetekben pedig Jakab Péter mellett jellemzően Dobrev Klára teljesített jobban.

Összességében tehát Márki-Zay Péter az ország fejlettebb megyéiben tudott nagyobb sikert aratni, jobbára függetlenül attól, hogy az adott térségben a Fidesz hogy szerepelt 2018-ban. Érdemes felidézni, hogy a Fidesz három éve épp azokban a járásokban szerepelt gyengébben, ahol magasabb volt a iskolázottság és erősebb volt a vállalkozói aktivitás.

Visszatérve Márki-Zayra, a hódmezővásárhelyi polgármester a fővárosban mindeközben a kormánypárthoz közel állóbb körzetekben teljesített felül mindkét forduló során. Az adatok mélyebb, akár oksági viszonyokra is rámutató következtetések levonására nem alkalmasak, a második fordulóban ráadásul rendhagyó módon a voksokat a lakcím szerinti választókörzeten kívül is le lehetett adni, így a legfrissebb és a korábbi eredmények összehasonlítása még inkább problémás.

Mindenesetre a fenti eredmények arra utalnak, hogy Budapesten és az ország többi részén másképp viszonyulnak a miniszterelnök-jelölti választás győzteséhez.

Márki-Zay Péternek vélhetően inkább a fővárosban sikerült megszólítania a korábban Fideszre szavazó választópolgárokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMélyebbre ástunk a Fidesz sikerében és ezt találtukMegnéztük egyszerre több társadalmi és gazdasági mutató kapcsolatát a Fidesz sikerével, és a legfontosabb összefüggést az iskolai végzettséggel láttuk.

Adat előválasztás Fidesz Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt választás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. március 30. 13:04 Világ

Kivégzés vár azokra az oroszokra, akik vissza akarnak vonulni a frontról

A visszavonulást megakadályozó egységek nem számítanak újdonságnak az orosz hadsereg történetében.

Váczi István
2023. március 30. 04:34 Vállalat

Másfél éve nem emelt fizetést az Aldi az egyik népszerű munkakörben

Ha most kezd valaki területi értékesítési vezetőként a láncnál, 30 százalékkal kevesebbet ér a bére, mint 2021 őszén. Érdeklődőből így sincs hiány.

Speck Gyula
2023. március 29. 17:36 Világ

Válságosak a magyar-német politikai kapcsolatok, de hiba lenne temetni őket

Megváltozott a német külpolitikai gondolkodás, és ezt Magyarországnak sem szabadna figyelmen kívül hagynia.