Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. október 20. 15:54 Adat

Márki-Zay ott szerepelt jobban, ahol magasabb fokú az iskolázottság és a gazdasági aktivitás

Azokban a megyékben, ahol magasabb az érettségizettek aránya – és ettől vélhetően nem függetlenül – kevesebb a munkanélküli, jobbak a fizetések, és több vállalkozás, illetve beruházás van, jellemzően jobban teljesített Márki-Zay Péter az előválasztás második fordulójában Dobrev Klárához képest. Igaz, a választási eredmények sajátos feldolgozása miatt mindössze húsz területi egységet vizsgálhattunk meg, az összefüggések mégis világosan láthatók az alábbi ábrákon.

Megvizsgáltuk továbbá, hogy a Fidesz 2018-as listás szavazáson elért megyei eredményeivel hogyan függ össze a Márki-Zay Péterre leadott szavazatok aránya – amint az utolsó ábrán is látszik, a kormánypárt három évvel ezelőtti népszerűsége és az ellenzéki miniszterelnökjelöltek között döntő választás kimenetele között nem mutatkozik kapcsolat a fővároson kívül.

Budapesten azonban – ahol választókerületenként adták közre az előválasztás lebonyolítói az eredményeket – látszik némi pozitív kapcsolat a Fidesz 2018-as eredménye és a Márki-Zay mostani, Dobrev Klárával szembeni szereplése között, vagyis

a főváros azon körzeteiben alakultak jobban Márki-Zay Péter eredményei, ahol három évvel ezelőtt többen szavaztak a kormánypárt listájára.

Ez a megállapítás a fővároson belül Márki-Zay Péter első fordulós szereplését tekintve is igaz, ugyanakkor országos szinten, ahogy azt korábban is megírtuk, a hódmezővásárhelyi polgármester olyan helyeken ért el jobb eredményt, ahol 2018-ban a baloldali pártok teljesítménye volt jobb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDobrev Klára a jobboldali körzetekben múlta felül Karácsonyt és Márki-ZaytA baloldali pártok és a Jobbik között egyértelmű törésvonal látszik, a három éve inkább fideszes vagy jobbikos körzetekben pedig Jakab Péter mellett jellemzően Dobrev Klára teljesített jobban.

Összességében tehát Márki-Zay Péter az ország fejlettebb megyéiben tudott nagyobb sikert aratni, jobbára függetlenül attól, hogy az adott térségben a Fidesz hogy szerepelt 2018-ban. Érdemes felidézni, hogy a Fidesz három éve épp azokban a járásokban szerepelt gyengébben, ahol magasabb volt a iskolázottság és erősebb volt a vállalkozói aktivitás.

Visszatérve Márki-Zayra, a hódmezővásárhelyi polgármester a fővárosban mindeközben a kormánypárthoz közel állóbb körzetekben teljesített felül mindkét forduló során. Az adatok mélyebb, akár oksági viszonyokra is rámutató következtetések levonására nem alkalmasak, a második fordulóban ráadásul rendhagyó módon a voksokat a lakcím szerinti választókörzeten kívül is le lehetett adni, így a legfrissebb és a korábbi eredmények összehasonlítása még inkább problémás.

Mindenesetre a fenti eredmények arra utalnak, hogy Budapesten és az ország többi részén másképp viszonyulnak a miniszterelnök-jelölti választás győzteséhez.

Márki-Zay Péternek vélhetően inkább a fővárosban sikerült megszólítania a korábban Fideszre szavazó választópolgárokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMélyebbre ástunk a Fidesz sikerében és ezt találtukMegnéztük egyszerre több társadalmi és gazdasági mutató kapcsolatát a Fidesz sikerével, és a legfontosabb összefüggést az iskolai végzettséggel láttuk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat előválasztás Fidesz Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt választás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.