Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. október 20. 12:55 Adat

Intő romániai helyzet: csak a halál árnyékában szűnik meg az oltásellenesség

Romániában a koronavírus-járvány negyedik hullámára úgy jött össze a világ eddigi talán legszörnyűbb járványhelyzete, hogy kilenc hónap lett volna azt oltásokkal megelőzni. Az országban azonban már a Covid megjelenése előtt is nagy volt az oltásellenesség, így a koronavírus elleni vakcinát is rendkívül kevesen adatták be. Úgy tűnik azonban, hogy a mostani katasztrofális helyzetben sokak véleménye megváltozott. Miközben nyáron még ki kellett dobni a lejárt vakcinákat, most naponta tízezrek mennek az oltásokért.

Ilyen súlyos még talán sehol nem volt a járvány

Tegnap Romániában 574 ember veszítette életét koronavírusban. Népességarányosan ez csak kicsivel jobb, mint a tavaszi járványcsúcson mért, akkor éppen világrekordnak számító magyar adat. Bár – ahogy ezt akkor is jeleztük – alapesetben a napi adatokból nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, mert rengeteg dolog torzíthatja őket, az így is egyértelmű, hogy az akkori magyar és a mostani román is nagyon súlyos járványhelyzetet jelez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVilágrekord halálozást hozó napon nyit MagyarországFolyamatos adatközlés mellett soha sehol nem jelentettek népességarányosan olyan magas napi Covid halálozást, mint ma Magyarországon.

Miközben azonban az április 7-i halálozási csúcs idején itthon a legtöbb járványmutató már javult, addig ennek Romániában most semmi jele nincs. A fertőzöttek száma még mindig emelkedik, ami a korábbi tapasztalatok alapján azt jelenti, hogy még nagyon messze van a halálozás tetőzése. Az elhunytak száma ugyanis jellemzően csak három héttel a fertőzötteké után kezd el ereszkedni. Egy helyi járványszakértő szerint

az országban a következő két hétben tízezren halhatnak meg a Covid miatt.

Ez naponta több mint 700 embert jelent, népességarányosan messze többet, mint a tavaszi magyar csúcson.

Mindezt úgy, hogy Romániában tavaly december óta ugyanúgy felvehették a koronavírus elleni oltást az emberek, mint a többi uniós ország állampolgárai. Csak éppen ők nem vették fel. Romániát 30 százalék körüli átoltottsággal érte el a negyedik hullám. A legkisebb arányban ráadásul épp a különösen veszélyeztetett 80 év feletti korosztályba tartozók vették fel az oltást: náluk 80 százalék még most sem kapott vakcinát.

Most már oltanának

A magyarázat minden bizonnyal a nemzetközi szinten is kiemelkedő oltásellenesség. Romániában ez már a járvány előtt is okozott gondokat. Az országban rendszeresek voltak a kanyarójárványok, amelyek tucatjával szedték az áldozatokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKönnyen egy kanyarójárvány középpontjában találhatja magát MagyarországMagyarország a béke szigete a kanyarótengerben. Nálunk a gyerekek 99 százalékát beoltják, de a régióban több országban is ijesztő az oltási helyzet.

A negyedik hullám azonban nagyon hirtelen változtatott a romániai lakosság vakcinához való viszonyán. Miközben a nyár második felében és szeptember elején átlagosan alig tízezer embert oltottak be naponta, és a hatóságoknak már az akkoriban lejáró vakcinák miatt kellett aggódnia, a negyedik hullám berobbanásával hirtelen látványosan nőtt az oltakozási kedv. Az elmúlt napokban jellemzően 60-70 ezer adag vakcinát adnak be az országban. A növekedés pedig nagyon látványosan csak azt követően indult be, hogy elszabadult a járvány.

A romániai adatokból az is látszik, hogy akit beoltanak, az sokkal nagyobb eséllyel éli túl a betegséget. A helyi közegészségügyi intézet épp a napokban publikálta az összegzését az első kilenc hónap adatairól, és abból kiderült, hogy az oltatlanok hússzor nagyobb arányban haltak meg, mint a beoltottak.

A bukaresti járványkórházban forgatott, napokban közzétett videó szerint az odakerült betegek között is sokan vannak olyanok, akik nem vették fel az oltást, de ezt már megbánták. Akadt azonban olyan megszólaló is, aki a kórházi ágyban fekve is oltásellenes maradt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat járvány koronavírus oltás Románia Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.