Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. október 15. 17:28 Adat

A szlovák nyugdíjasokra nem, de a csehekre és lengyelekre irigykedhetnek a magyarok

A nyugdíjak alakulása a belpolitika egyik forró témájává vált, Orbán Viktor erről beszélt legutóbbi Facebook-videójában, miközben a 13. havi nyugdíj 2009-es megszüntetése a kormányoldal egyik legtöbbet hangoztatott kritikája a 2010 előtti kormányokkal szemben. Ehhez képest az időskorú magyarok helyzete a 2010-es években sem javult jelentősen, sőt, 2015 és 2019 között valamicskét romlott is.

Az Eurostat legfrissebb – sajnos még csak 2018-as – adatai szerint vásárlóerő-paritáson mérve az átlagnyugdíj értéke*Pontosabban az egy öregségi nyugdíjasra jutó öregségi nyugdíjakra fordított állami kiadás. európai összehasonlításban Magyarországon viszonylag alacsony, mindössze hét olyan uniós tagállam (és még további három unión kívüli, de az Eurostat által elemzett ország) van, ahol a helyi árszínvonal mellett a magyarországinál is kevesebbet érnek az átlagnyugdíjak.

A térképen jól látszik, hogy ezek a posztszocialista államok közül kerülnek ki, ezen országcsoporthoz mérve tehát még aránylag jó helyzetben vannak a magyarországi idősek. A nyugat-európai nyugdíjakhoz képest azonban szembetűnő az elmaradás, ráadásul nem is kell messzire menni ahhoz, hogy igazán éles különbségeket tapasztalhassunk, ugyanis Ausztriában az átlagnyugdíj vásárlóerővel kiigazított értéke a magyarországinak több mint két és félszerese.

Igaz, Ausztria az európai élvonalba tartozik e tekintetben, csak Luxemburgban, illetve az unión kívüli Izlandon tudnak többet vásárolni az idősek az államtól kapott pénzükből.

A visegrádi országokat– és viszonyításképp Ausztriát – alaposabban vizsgálva jól látszik, hogy az elmúlt évtizedben nagy átrendeződések nem történtek. Az átlagnyugdíj vásárlóereje összességében mindenhol lassan emelkedett, amit okozhatott a nyugdíjasok összetételének fokozatos változása is (a friss nyugdíjasok jellemzően magasabb ellátást kapnak, mint a már korábban nyugállományba vonultak).

Jól látszik, hogy a régiós összehasonlításban hagyományosan jó nyugdíjakat adó

Lengyelország stabilan előzi a többi visegrádi államot,

Magyarországhoz képest 2010-ben még csak közel harminc, majd 2018-ban mintegy negyven százalékkal jobb megélhetést biztosítva az időseknek. (Ausztria nevére kattintva eltüntethető az ország grafikonja, így jobban láthatóvá válik a különbség a visegrádi országok között.)

Kérdés, hogy a közbeszédben mostanában sokat emlegetett 13. havi nyugdíj visszavezetése mire lenne elég, ezzel kapcsolatban a Napi.hu végzett számításokat: a gazdasági lap szerint ha már 2018-ban megkapták volna a magyarországi idősek a kiegészítést, akkor sem tudnánk a nyugdíjak értékén alapuló európai rangsoron akár egyetlen előttünk található országot is megelőzni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElég lesz a 30 milliárdos szavazatvásárlás a Fidesznek?A közmunka brutális erejű politikai fegyverré vált, a nyugdíjasoknak viszont lehet, hogy kevés lesz a rezsiutalvány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkár hónapokat is várniuk kell a friss nyugdíjasoknak a pénzükreFél év szünet után ősszel újra megugrott a nyugdíjazások száma. Valójában már nyáron növekednie kellett volna, de ennyire lassú a rendszer.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel 90 ezerrel több nyugdíjas él szegénységben, mint 2010-benMiközben a kormány saját bevallása szerint emelte a nyugdíjak értékét, egy friss statisztika szerint egyre többek jövedelme nem éri el a szegénységi küszöböt.

Adat állami nyugdíj Eurostat nyugdíj nyugdíjasok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2022. május 27. 13:37 Adat

Akad még néhány termék, amit egyelőre nem érint az infláció

Nem minden drágult, de kérdés, hogy meddig marad így.

Török Zoltán
2022. május 26. 15:39 Adat

Önámítás-e az energia tekintetében önellátó Magyarország képe?

Az önellátás gondolata ugyanis tökéletesen szembe megy a klasszikus közgazdaságtan alaptételeivel, melyek a kereskedelem előnyeiről szólnak.

Váczi István
2022. május 26. 10:16 Adat, Vállalat

Miért rengeteg a kényszervállalkozó, ha alig találni dolgozót?

Már nem a munkanélküliség, hanem a túlságosan kötött munkahelyi körülmények vesznek rá sokakat saját vállalkozás indítására - na meg persze a kedvezőbb adózás.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. május 27. 16:28 Élet

A járvány után idén az infláció tépázhatja meg az önfeledt nyaralást

A rendkívül erős utazási kedv és infláció ütközésén múlik a nyári szezon sikere.

Debreczeni Anna
2022. május 27. 09:09 Támogatói tartalom, Tech

Mit csinálnál, ha ezentúl csak hallgatni tudnád az Instát?

Alapvető szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a felhasználóbarát digitális világ tervezésekor gondoljunk a fogyatékossággal élő embertársainkra is.

Jandó Zoltán
2022. május 27. 06:57 Pénz, Vállalat

Olcsóbban jött Magyarországra az orosz gáz márciusban

Márciusban jóval a tőzsdei jegyzések alatti áron érkezett Magyarországra az orosz gáz. A háború kirobbanását követően egész Európa látványosan többet vásárolt az oroszoktól.