Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. október 15. 17:28 Adat

A szlovák nyugdíjasokra nem, de a csehekre és lengyelekre irigykedhetnek a magyarok

A nyugdíjak alakulása a belpolitika egyik forró témájává vált, Orbán Viktor erről beszélt legutóbbi Facebook-videójában, miközben a 13. havi nyugdíj 2009-es megszüntetése a kormányoldal egyik legtöbbet hangoztatott kritikája a 2010 előtti kormányokkal szemben. Ehhez képest az időskorú magyarok helyzete a 2010-es években sem javult jelentősen, sőt, 2015 és 2019 között valamicskét romlott is.

Az Eurostat legfrissebb – sajnos még csak 2018-as – adatai szerint vásárlóerő-paritáson mérve az átlagnyugdíj értéke*Pontosabban az egy öregségi nyugdíjasra jutó öregségi nyugdíjakra fordított állami kiadás. európai összehasonlításban Magyarországon viszonylag alacsony, mindössze hét olyan uniós tagállam (és még további három unión kívüli, de az Eurostat által elemzett ország) van, ahol a helyi árszínvonal mellett a magyarországinál is kevesebbet érnek az átlagnyugdíjak.

A térképen jól látszik, hogy ezek a posztszocialista államok közül kerülnek ki, ezen országcsoporthoz mérve tehát még aránylag jó helyzetben vannak a magyarországi idősek. A nyugat-európai nyugdíjakhoz képest azonban szembetűnő az elmaradás, ráadásul nem is kell messzire menni ahhoz, hogy igazán éles különbségeket tapasztalhassunk, ugyanis Ausztriában az átlagnyugdíj vásárlóerővel kiigazított értéke a magyarországinak több mint két és félszerese.

Igaz, Ausztria az európai élvonalba tartozik e tekintetben, csak Luxemburgban, illetve az unión kívüli Izlandon tudnak többet vásárolni az idősek az államtól kapott pénzükből.

A visegrádi országokat– és viszonyításképp Ausztriát – alaposabban vizsgálva jól látszik, hogy az elmúlt évtizedben nagy átrendeződések nem történtek. Az átlagnyugdíj vásárlóereje összességében mindenhol lassan emelkedett, amit okozhatott a nyugdíjasok összetételének fokozatos változása is (a friss nyugdíjasok jellemzően magasabb ellátást kapnak, mint a már korábban nyugállományba vonultak).

Jól látszik, hogy a régiós összehasonlításban hagyományosan jó nyugdíjakat adó

Lengyelország stabilan előzi a többi visegrádi államot,

Magyarországhoz képest 2010-ben még csak közel harminc, majd 2018-ban mintegy negyven százalékkal jobb megélhetést biztosítva az időseknek. (Ausztria nevére kattintva eltüntethető az ország grafikonja, így jobban láthatóvá válik a különbség a visegrádi országok között.)

Kérdés, hogy a közbeszédben mostanában sokat emlegetett 13. havi nyugdíj visszavezetése mire lenne elég, ezzel kapcsolatban a Napi.hu végzett számításokat: a gazdasági lap szerint ha már 2018-ban megkapták volna a magyarországi idősek a kiegészítést, akkor sem tudnánk a nyugdíjak értékén alapuló európai rangsoron akár egyetlen előttünk található országot is megelőzni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElég lesz a 30 milliárdos szavazatvásárlás a Fidesznek?A közmunka brutális erejű politikai fegyverré vált, a nyugdíjasoknak viszont lehet, hogy kevés lesz a rezsiutalvány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkár hónapokat is várniuk kell a friss nyugdíjasoknak a pénzükreFél év szünet után ősszel újra megugrott a nyugdíjazások száma. Valójában már nyáron növekednie kellett volna, de ennyire lassú a rendszer.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel 90 ezerrel több nyugdíjas él szegénységben, mint 2010-benMiközben a kormány saját bevallása szerint emelte a nyugdíjak értékét, egy friss statisztika szerint egyre többek jövedelme nem éri el a szegénységi küszöböt.

Adat állami nyugdíj Eurostat nyugdíj nyugdíjasok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.

Hajdu Miklós
2021. december 3. 15:35 Adat

Fordultak a visegrádi járványgörbék, megtorpant a meredek felfutás

Úgy néz ki, elérkezett a járványhullám tetőzése a régióban, a fertőzöttek napi száma még mindig magas, de legalább már nem növekszik.

Fontos

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Stubnya Bence
2021. december 3. 16:17 Vállalat

A világ legnagyobb ételkiszállító cégei küzdenek egymással a magyar piacon

Az amerikai piac csaknem 60 százalékát uraló cég veszi meg a Woltot, így már a világ harmadik és negyedik legnagyobb szereplői állnak a két vezető hazai szolgáltató mögött.

Bucsky Péter
2021. december 3. 06:05 Vállalat

Halsperma-minősítéstől az űrbe: a közbeszerzési bajnok 4iG útja a legnagyobb magyar cégek közé

Ha minden tervezett felvásárlás megvalósul, a 4iG a magyar informatikai piac éllovasa lesz, jövőre akár 300 milliárd forint feletti árbevétel is összejöhet.