Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. október 15. 17:28 Adat

A szlovák nyugdíjasokra nem, de a csehekre és lengyelekre irigykedhetnek a magyarok

A nyugdíjak alakulása a belpolitika egyik forró témájává vált, Orbán Viktor erről beszélt legutóbbi Facebook-videójában, miközben a 13. havi nyugdíj 2009-es megszüntetése a kormányoldal egyik legtöbbet hangoztatott kritikája a 2010 előtti kormányokkal szemben. Ehhez képest az időskorú magyarok helyzete a 2010-es években sem javult jelentősen, sőt, 2015 és 2019 között valamicskét romlott is.

Az Eurostat legfrissebb – sajnos még csak 2018-as – adatai szerint vásárlóerő-paritáson mérve az átlagnyugdíj értéke*Pontosabban az egy öregségi nyugdíjasra jutó öregségi nyugdíjakra fordított állami kiadás. európai összehasonlításban Magyarországon viszonylag alacsony, mindössze hét olyan uniós tagállam (és még további három unión kívüli, de az Eurostat által elemzett ország) van, ahol a helyi árszínvonal mellett a magyarországinál is kevesebbet érnek az átlagnyugdíjak.

A térképen jól látszik, hogy ezek a posztszocialista államok közül kerülnek ki, ezen országcsoporthoz mérve tehát még aránylag jó helyzetben vannak a magyarországi idősek. A nyugat-európai nyugdíjakhoz képest azonban szembetűnő az elmaradás, ráadásul nem is kell messzire menni ahhoz, hogy igazán éles különbségeket tapasztalhassunk, ugyanis Ausztriában az átlagnyugdíj vásárlóerővel kiigazított értéke a magyarországinak több mint két és félszerese.

Igaz, Ausztria az európai élvonalba tartozik e tekintetben, csak Luxemburgban, illetve az unión kívüli Izlandon tudnak többet vásárolni az idősek az államtól kapott pénzükből.

A visegrádi országokat– és viszonyításképp Ausztriát – alaposabban vizsgálva jól látszik, hogy az elmúlt évtizedben nagy átrendeződések nem történtek. Az átlagnyugdíj vásárlóereje összességében mindenhol lassan emelkedett, amit okozhatott a nyugdíjasok összetételének fokozatos változása is (a friss nyugdíjasok jellemzően magasabb ellátást kapnak, mint a már korábban nyugállományba vonultak).

Jól látszik, hogy a régiós összehasonlításban hagyományosan jó nyugdíjakat adó

Lengyelország stabilan előzi a többi visegrádi államot,

Magyarországhoz képest 2010-ben még csak közel harminc, majd 2018-ban mintegy negyven százalékkal jobb megélhetést biztosítva az időseknek. (Ausztria nevére kattintva eltüntethető az ország grafikonja, így jobban láthatóvá válik a különbség a visegrádi országok között.)

Kérdés, hogy a közbeszédben mostanában sokat emlegetett 13. havi nyugdíj visszavezetése mire lenne elég, ezzel kapcsolatban a Napi.hu végzett számításokat: a gazdasági lap szerint ha már 2018-ban megkapták volna a magyarországi idősek a kiegészítést, akkor sem tudnánk a nyugdíjak értékén alapuló európai rangsoron akár egyetlen előttünk található országot is megelőzni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElég lesz a 30 milliárdos szavazatvásárlás a Fidesznek?A közmunka brutális erejű politikai fegyverré vált, a nyugdíjasoknak viszont lehet, hogy kevés lesz a rezsiutalvány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkár hónapokat is várniuk kell a friss nyugdíjasoknak a pénzükreFél év szünet után ősszel újra megugrott a nyugdíjazások száma. Valójában már nyáron növekednie kellett volna, de ennyire lassú a rendszer.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel 90 ezerrel több nyugdíjas él szegénységben, mint 2010-benMiközben a kormány saját bevallása szerint emelte a nyugdíjak értékét, egy friss statisztika szerint egyre többek jövedelme nem éri el a szegénységi küszöböt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat állami nyugdíj Eurostat nyugdíj nyugdíjasok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

Elég magas a januártól induló rendszer ismertsége és támogatottsága.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 1. 13:06 Élet

Nem biztos, hogy akkora büszkeség a saját tulajdonú lakásban élők magas aránya

A saját tulajdonú ingatlanokban élők magas arányát a kormány sikerként tartja számon, pedig az nem jelent minden esetben megnyugtató lakhatási megoldást.

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.