Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. október 8. 12:40 Adat

Szlovákiát dönti le először a járvány negyedik hulláma a visegrádi régióban

Magyarországon a járvány negyedik hullámát augusztus vége óta érzékelhetjük, és nincs ez másképp a többi visegrádi országban sem: az ősz kezdetével a cseh, a lengyel és a szlovák járványgörbék is emelkedő irányba fordultak. A naponta regisztrált új megbetegedések száma Szlovákiában különösen aggasztó meredekséggel futott fel, a tavalyi ősz azonos időszakához képest az elmúlt pár napban közel kétszer annyi fertőzöttet azonosítottak. A többi visegrádi országban az esetszámok a negyedik hullámban lassabban emelkednek, mint a második hullám során.


A romló járványhelyzet a kórházak leterheltségén is megmutatkozik, ahogy az is, hogy a delta variáns okozta betegség lefolyása súlyosabb: Szlovákiában idén október elején majdnem háromszor annyian feküdtek koronavírus miatt kórházban, mint egy éve, vagyis a kórházban kezeltek száma az esetszámoknál is gyorsabban futott fel. Az új vírusváltozat ereje a magyar statisztikákban is megmutatkozik, arányaiban ugyanis sosem igényelt annyi beteg intenzív ellátást, mint most.

A betegségben elhunytak száma is emelkedni kezdett a régió országaiban, különösen a negyedik hullámot jelenleg leginkább megszenvedő Szlovákiában.

Az aggasztó szlovákiai helyzet hátterében vélhetően a régiós összehasonlításban is kirívóan alacsony átoltottság áll, a lakosság alig több, mint 40 százaléka esett csak át a koronavírus elleni teljes oltási soron, míg ugyanez az arány a régióban élen járó – de az uniós átlagtól a nyár vége óta már elmaradó – Magyarországon közel 60 százalék.

A súlyosbodó járványhelyzet miatt Szlovákiában már életbe léptek bizonyos járványvédelmi óvintézkedések. Az országban térségenként eltérő szigorításokat vezetnek be a helyi járványstatisztikák alapján, amelyek egyelőre zömmel a vírus ellenében semmilyen védettséggel nem bíró lakosokat érintik. A járvány és az intézkedések erőssége szerint színkódokat kapnak az egyes járások – a héten már egyetlen térség sem esett a legkedvezőbb helyzetet mutató zöld kategóriába.

Adat fertőzöttek száma járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós Váczi István
2021. október 25. 17:37 Adat, Közélet

Hiába hajtogatják, a kormányváltás hiányának nincs köze a gazdasági sikerekhez

Visszatérő kormányzati állítás, hogy a „politikai stabilitás” segíti az ország gazdasági felzárkózását, a környező országok adatai azonban ezt nem igazolják.

Torontáli Zoltán
2021. október 24. 07:04 Adat

Mítosz vagy valóság, hogy Ausztriában olcsóbb az Aldi és a Lidl?

Sorozatunk újabb részében a nagy bevásárlással most azt a városi legendát teszteljük, miszerint Hegyeshalom után olcsóbb ugyanaz az élelmiszer.

Hajdu Miklós
2021. október 22. 16:22 Adat

Tombol a járvány Kelet-Európában, de Magyarország nem szigorít, hanem enyhít

A román kórházakban Bergamót idéző állapotok uralkodnak, Lettország zár, Csehországban és Lengyelországban is korlátozások jöhetnek.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2021. október 26. 06:52 Világ

Kínában 65 millió lakás áll üresen, de az ingatlanpiac problémái ennél mélyebbek

A szellemvárosoknál nagyobb probléma, hogy Kínában az ingatlan a legfontosabb befektetési eszköz, ami a vagyoni egyenlőtlenségek elszaladásában is nagy szerepet játszik.

Jandó Zoltán Váczi István
2021. október 25. 06:07 Közélet, Vállalat

Még 17. havi nyugdíjat is fizethetne a kormány, ha nem venne repteret

Nem látszik, miért lesz jobb az országnak, ha kiad a reptérért annyi pénzt, amennyiből három évig duplázni lehetne a tanárok fizetését. A megtérülésnél a több évtizedes távlat a kedvező forgatókönyv.

Avatar
2021. október 24. 15:55 Élet

A koronavíruson átesett focisták teljesítménye bizonyítottan hosszabb távon is romlik

A kimutatott koronavírus-fertőzés még fél év után is hatással van a focisták teljesítményére.