Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. október 8. 12:40 Adat

Szlovákiát dönti le először a járvány negyedik hulláma a visegrádi régióban

Magyarországon a járvány negyedik hullámát augusztus vége óta érzékelhetjük, és nincs ez másképp a többi visegrádi országban sem: az ősz kezdetével a cseh, a lengyel és a szlovák járványgörbék is emelkedő irányba fordultak. A naponta regisztrált új megbetegedések száma Szlovákiában különösen aggasztó meredekséggel futott fel, a tavalyi ősz azonos időszakához képest az elmúlt pár napban közel kétszer annyi fertőzöttet azonosítottak. A többi visegrádi országban az esetszámok a negyedik hullámban lassabban emelkednek, mint a második hullám során.


A romló járványhelyzet a kórházak leterheltségén is megmutatkozik, ahogy az is, hogy a delta variáns okozta betegség lefolyása súlyosabb: Szlovákiában idén október elején majdnem háromszor annyian feküdtek koronavírus miatt kórházban, mint egy éve, vagyis a kórházban kezeltek száma az esetszámoknál is gyorsabban futott fel. Az új vírusváltozat ereje a magyar statisztikákban is megmutatkozik, arányaiban ugyanis sosem igényelt annyi beteg intenzív ellátást, mint most.

A betegségben elhunytak száma is emelkedni kezdett a régió országaiban, különösen a negyedik hullámot jelenleg leginkább megszenvedő Szlovákiában.

Az aggasztó szlovákiai helyzet hátterében vélhetően a régiós összehasonlításban is kirívóan alacsony átoltottság áll, a lakosság alig több, mint 40 százaléka esett csak át a koronavírus elleni teljes oltási soron, míg ugyanez az arány a régióban élen járó – de az uniós átlagtól a nyár vége óta már elmaradó – Magyarországon közel 60 százalék.

A súlyosbodó járványhelyzet miatt Szlovákiában már életbe léptek bizonyos járványvédelmi óvintézkedések. Az országban térségenként eltérő szigorításokat vezetnek be a helyi járványstatisztikák alapján, amelyek egyelőre zömmel a vírus ellenében semmilyen védettséggel nem bíró lakosokat érintik. A járvány és az intézkedések erőssége szerint színkódokat kapnak az egyes járások – a héten már egyetlen térség sem esett a legkedvezőbb helyzetet mutató zöld kategóriába.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fertőzöttek száma járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.