Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. szeptember 10. 12:38 Adat

Az európaiak 81 százaléka a jogállamisági feltételekhez kötné az uniós kifizetéseket

Az unióban élők 81 százaléka helyesli, hogy az EU csak azon tagállamoknak folyósítson támogatásokat, amelyek tiszteletben tartják a jogállamiság és a demokrácia alapelveit. Az elgondolást erős támogatás övezi szerte az unióban, még Magyarországon és Lengyelországban is, ahol a kormányok élesen ellenzik a joguralomhoz kötött kifizetéseket, derül ki az augusztus végén lebonyolított Eurobarometer felmérésből – igaz, amint az alábbi térképen látszik, az uniós átlagtól jellemzően néhány százalékponttal elmarad az egyetértők aránya a kelet-közép-európai térségben.

Hasonlóan sokan – uniószerte a lakosság 85 százaléka – tartják fontosnak továbbá, hogy az unió hangsúlyt fektessen a demokráciára, az emberi jogokra és a joguralomra – vagyis a szervezet alapértékeire – a nemzetközi kapcsolataiban. E gondolatok főleg az idősebbek, illetve az iskolázottabbak körében népszerűek, de az összes korosztályban és képzettségi kategóriában többségben vannak a velük egyetértők.

Jóval megosztottabb az uniós lakosság véleménye az EU válságkezelési csomagjával kapcsolatban. A megkérdezettek hatvan százaléka gondolta úgy, hogy a Next Generation EU néven bevezetett helyreállítási terv segítséget jelent az országának a pandémia okozta társadalmi és gazdasági károk elhárításában, a jövőbeli kihívásokra való felkészülésben pedig a válaszadók 59 százaléka szerint járul hozzá a program. A magyarok az uniós átlaghoz képest valamivel elégedettebbnek bizonyulnak az intézkedésekkel, 64 százalékuk véli úgy, hogy ezek segítenek a járvány okozta és a jövőbeli kihívások legyűrésében is.

Az uniós válságkezeléssel szemben zömmel a tőlünk nyugatabbra fekvő államok kritikusabbak, amint a fenti térképen is látszik. Demográfiai szempontból azonban ismét megállapítható, hogy az iskolázottabb csoportok pozitívabban vélekednek a 800 milliárd eurós csomagról, mint a képzetlenebb rétegek.

Abban már többnyire kétkednek az uniós állampolgárok, hogy az országaikban felelős módon költik majd el a helyreállítási alapból származó forrásokat: mindössze 44 százalékuk bízik abban, hogy nemzeti kormánya megfelelően gazdálkodik majd a támogatásokkal. A bizalmatlanság különösen jellemző Magyarországon és a környező országokban, a magyaroknak mindössze 28 százaléka szerint lehet bízni abban, hogy kormány helyesen használja a helyreállítási pénzeket, de Szlovákiában és Szlovéniában még ennél is alacsonyabb az országuk vezetése iránt bizalmat kinyilvánítók aránya.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Eurobarometer európai uniós támogatás felmérés jogállamiság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.