Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. szeptember 7. 17:12 Adat

Az EU-ban a magyar minimálbér kerülhet a legmesszebb az átlagbérektől

Miközben idén 8-9 százalékos átlagbér-növekedés várható, a minimálbér csak 4 százalékkal emelkedik. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy a minimálbér aránya az átlagbérekhez képest tovább csökken Magyarországon – mondta Palócz Éva kedden a Munkástanácsok Országos Szövetsége által szervezett Minimálbér Konferencián.

A Kopint-Tárki vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben az EU-ban az elmúlt években a minimálbérek átlagbérekhez képest számított arányának növekedése volt jellemző, Magyarországon ez az arány csökkent.

Palócz szerint ez a mutatószám idén 40 százalékra eshet, amivel az EU-tagállamok között Magyarországon lenne a legalacsonyabb vagy a második legalacsonyabb ez az arány.

Ez egész pontosan attól függ majd, hogy az átlagbérek hogyan alakulnak Csehországban és Lettországban, azokban az országokban, amelyek között Magyarország ezen a listán 2020-ban elhelyezkedett. Lettország az idei 16 százalékos minimálbér-emeléssel valószínűleg lehagyja Magyarországot, Csehországban viszont az átlagbérek alakulása többet számít majd, ugyanis idén ott is 4 százalékkal nőttek a törvényileg előírt legalacsonyabb bérek.

Palócz megjegyezte, hogy az elmúlt években ugyan csökkent Magyarországon az adóék, és ezen belül is jelentősebben csökkentek a munkaadói járulékok, szerinte van még tér további járulékcsökkentésre.

 

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy egy néhány százmilliárdos költségvetési hatással bíró adócsökkentés az egész gazdaság érdekét szolgálná, és nem pár vállalkozóét, mint az egyedi cégeknek megítélt támogatások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz eddigi tempóban haladva 150 év alatt nullázhatnánk le az szja-tHabár a magyar adórendszer komoly változásokon ment keresztül a 2010-es években, az utóbbi öt évben az egy számjegyű szja-hoz sem kerültünk közelebb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi történne valójában, ha 200 ezerre emelnénk a bruttó vagy akár a nettó minimálbért?Orbán Viktor bruttó 200 ezres ajánlata nem kiugró, Karácsony Gergely nettó 200-as licitje már komolyabb, de érdemi hatása még annak is csak más intézkedésekkel kombinálva lenne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat átlagbér bérek járulék minimálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.