Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. szeptember 7. 17:12 Adat

Az EU-ban a magyar minimálbér kerülhet a legmesszebb az átlagbérektől

Miközben idén 8-9 százalékos átlagbér-növekedés várható, a minimálbér csak 4 százalékkal emelkedik. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy a minimálbér aránya az átlagbérekhez képest tovább csökken Magyarországon – mondta Palócz Éva kedden a Munkástanácsok Országos Szövetsége által szervezett Minimálbér Konferencián.

A Kopint-Tárki vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben az EU-ban az elmúlt években a minimálbérek átlagbérekhez képest számított arányának növekedése volt jellemző, Magyarországon ez az arány csökkent.

Palócz szerint ez a mutatószám idén 40 százalékra eshet, amivel az EU-tagállamok között Magyarországon lenne a legalacsonyabb vagy a második legalacsonyabb ez az arány.

Ez egész pontosan attól függ majd, hogy az átlagbérek hogyan alakulnak Csehországban és Lettországban, azokban az országokban, amelyek között Magyarország ezen a listán 2020-ban elhelyezkedett. Lettország az idei 16 százalékos minimálbér-emeléssel valószínűleg lehagyja Magyarországot, Csehországban viszont az átlagbérek alakulása többet számít majd, ugyanis idén ott is 4 százalékkal nőttek a törvényileg előírt legalacsonyabb bérek.

Palócz megjegyezte, hogy az elmúlt években ugyan csökkent Magyarországon az adóék, és ezen belül is jelentősebben csökkentek a munkaadói járulékok, szerinte van még tér további járulékcsökkentésre.

 

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy egy néhány százmilliárdos költségvetési hatással bíró adócsökkentés az egész gazdaság érdekét szolgálná, és nem pár vállalkozóét, mint az egyedi cégeknek megítélt támogatások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz eddigi tempóban haladva 150 év alatt nullázhatnánk le az szja-tHabár a magyar adórendszer komoly változásokon ment keresztül a 2010-es években, az utóbbi öt évben az egy számjegyű szja-hoz sem kerültünk közelebb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi történne valójában, ha 200 ezerre emelnénk a bruttó vagy akár a nettó minimálbért?Orbán Viktor bruttó 200 ezres ajánlata nem kiugró, Karácsony Gergely nettó 200-as licitje már komolyabb, de érdemi hatása még annak is csak más intézkedésekkel kombinálva lenne.

Adat átlagbér bérek járulék minimálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. szeptember 19. 17:03 Adat

Egy órát sem kell utazni, és egészen megváltoznak az életkörülmények az országon belül

Észak-Magyarország több szempontból is az unió egyik legkedvezőtlenebb életkilátásokkal kecsegtető régiója, de más hazai térségekben sem sokkal jobb a helyzet.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 19. 07:11 Adat

Tényleg olcsóbb a Lidl külföldön?

Elvégeztük ugyanazt a nagy bevásárlást egy francia és egy magyar Lidlben, és az eredmény több szempontból is tanulságos lett.

Hajdu Miklós
2021. szeptember 17. 17:59 Adat

A magyar tanárok fizetése a fasorban sincs, pedig több pénz jut az oktatásra

Nem csoda, ha elégedetlenek a hazai pedagógusok, a fejlett országok körében ők keresik a legkevesebbet a diplomás átlagbérhez képest.

Fontos

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.

Stubnya Bence
2021. szeptember 21. 06:05 Pénz

A járvány alatt beragadt SZÉP-kártyás pénzeket nyáron költötték el, ez is drágította a szállodákat és éttermeket

A lakosságnál jelentős "játékpénzek" ragadtak be a SZÉP-kártyákon, és ez már az inflációs adatokban is látszódhat.

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.