Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. július 23. 10:23 Adat

A harmadik leginkább túlsúlyos uniós tagállam vagyunk, a csehekkel holtversenyben

Az uniós tagállamok lakosságának 53 százaléka volt túlsúlyos 2019-ben a testtömegindexe alapján, a lakosság 45 százaléka normál pedig testsúlyúnak számított. A túlsúlyos lakosság aránya csak Máltán és Horvátországban volt magasabb Magyarországnál, ahol a lakosság 58,3 százaléka számít túlsúlyosnak – derült ki az Eurostat közleményéből.

Csehországban szinte ugyanakkora a túlsúlyosak aránya, mint Magyarországon (0,1 százalékpont az eltérés), így lényegében holtversenyben végzett a dobogó harmadik fokán a két visegrádi ország.

Az alábbi ábrán az is látszik, hogy a legkevésbé túlsúlyos uniós tagállam Olaszország (45 százalék), Franciaország (45 százalék) és Luxemburg volt (47 százalék).

A European Health Interview Survey szerdán közölt adatai szerint a férfiak nagyobb arányban voltak túlsúlyosak a nőknél EU-s szinten. A legnagyobb különbség ebben Luxemburgban, Csehországban és Cipruson volt: Csehországban például a férfiak 70, a nőknek viszont csak az 51 százaléka volt túlsúlyos.

A túlsúlyosak aránya korcsoportonként az idősebbek felé haladva nő: amíg a 18-24 éves korcsoportban a túlsúlyosak aránya 25 százalék volt, a 65 és 74 év közöttiek 66 százaléka volt túlsúlyos. 

Az iskolázottság esetében is egyértelmű összefüggés figyelhető meg, ahol a magasabb iskolázottság a túlsúlyosak alacsonyabb arányával jár együtt. Amíg az alapfokú végzettséggel rendelkezők körében 2019-ben 59 százalék volt az túlsúlyosak aránya, a diplomások körében csak 44.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon nagyon nem jó hír, hogy az elhízás súlyosbíthatja a covidotItthon kifejezetten magas az elhízottak, illetve a túlsúlyosak aránya, a kettő együtt a legutóbbi felmérések szerint már meghaladta a 65 százalékot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat diplomások egészség elhízás Európai Unió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. május 28. 04:32 Adat

Ősszel annyi gázunk lesz, hogy nem tudjuk majd hova tenni, az árak bezuhanhatnak

Ha ilyen ütemben folytatódik a betárolás, szeptember elejére elérhetjük a szinte teljes töltöttséget. Tavaly emiatt egy hónap alatt nyolcadára esett a gázár.

Hajdu Miklós
2023. május 26. 20:13 Adat, Élet

Olyan sok magyar él rabszolgasorban, mint Sopron vagy Tatabánya teljes lakossága

Változatos formában, de máig sokan süllyednek rabszolgasorsba, Magyarországon főleg a kiszolgáltatott, alacsony státuszú embereket fenyegeti a kényszermunka.

Torontáli Zoltán
2023. május 26. 14:32 Adat, Vállalat

Egyre inkább kiszorulnak a magyar vállalkozások az élmezőnyből a hazai e-kereskedelemben

Az Alza, a kifli.hu vagy akár az IKEA is szinte a semmiből jőve vált hirtelen vezető szereplővé. Meddig jut a Pepita.hu vagy a Pelenka.hu?

Fontos

Banyár József
2023. május 28. 17:35 Élet

A gyermeknevelés luxussá vált, ezt akartuk?

A jövő nemzedék felnevelése a társadalom egyik legfontosabb befektetése, de ezt mintha senki sem akarná tudomásul venni, amikor a gazdaságról vagy a nyugdíjrendszerről van szó.

Nagy Zsolt
2023. május 27. 17:32 Pénz, Világ

Orbánék új barátja élőben mutatja meg, hogy kell nagyban Monopoly-t játszani

A háború után meglóduló energiaárak alaposan kitömték a katari államkasszát, és a pénzt nem restek részben a külpolitikai céljaik mentén befektetni.

Trippon Mariann
2023. május 27. 13:03 Pénz

Fordul a kamatciklus a világban?

Az előző időszak masszív kamatemelései után a fejlett gazdaságokban tetőzött vagy hamarosan tetőzik a szigorítási ciklus, a piacok már a várható kamatcsökkentésekre fókuszálnak.