Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. július 23. 10:23 Adat

A harmadik leginkább túlsúlyos uniós tagállam vagyunk, a csehekkel holtversenyben

Az uniós tagállamok lakosságának 53 százaléka volt túlsúlyos 2019-ben a testtömegindexe alapján, a lakosság 45 százaléka normál pedig testsúlyúnak számított. A túlsúlyos lakosság aránya csak Máltán és Horvátországban volt magasabb Magyarországnál, ahol a lakosság 58,3 százaléka számít túlsúlyosnak – derült ki az Eurostat közleményéből.

Csehországban szinte ugyanakkora a túlsúlyosak aránya, mint Magyarországon (0,1 százalékpont az eltérés), így lényegében holtversenyben végzett a dobogó harmadik fokán a két visegrádi ország.

Az alábbi ábrán az is látszik, hogy a legkevésbé túlsúlyos uniós tagállam Olaszország (45 százalék), Franciaország (45 százalék) és Luxemburg volt (47 százalék).

A European Health Interview Survey szerdán közölt adatai szerint a férfiak nagyobb arányban voltak túlsúlyosak a nőknél EU-s szinten. A legnagyobb különbség ebben Luxemburgban, Csehországban és Cipruson volt: Csehországban például a férfiak 70, a nőknek viszont csak az 51 százaléka volt túlsúlyos.

A túlsúlyosak aránya korcsoportonként az idősebbek felé haladva nő: amíg a 18-24 éves korcsoportban a túlsúlyosak aránya 25 százalék volt, a 65 és 74 év közöttiek 66 százaléka volt túlsúlyos. 

Az iskolázottság esetében is egyértelmű összefüggés figyelhető meg, ahol a magasabb iskolázottság a túlsúlyosak alacsonyabb arányával jár együtt. Amíg az alapfokú végzettséggel rendelkezők körében 2019-ben 59 százalék volt az túlsúlyosak aránya, a diplomások körében csak 44.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon nagyon nem jó hír, hogy az elhízás súlyosbíthatja a covidotItthon kifejezetten magas az elhízottak, illetve a túlsúlyosak aránya, a kettő együtt a legutóbbi felmérések szerint már meghaladta a 65 százalékot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat diplomások egészség elhízás Európai Unió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.