Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. július 23. 10:23 Adat

A harmadik leginkább túlsúlyos uniós tagállam vagyunk, a csehekkel holtversenyben

Az uniós tagállamok lakosságának 53 százaléka volt túlsúlyos 2019-ben a testtömegindexe alapján, a lakosság 45 százaléka normál pedig testsúlyúnak számított. A túlsúlyos lakosság aránya csak Máltán és Horvátországban volt magasabb Magyarországnál, ahol a lakosság 58,3 százaléka számít túlsúlyosnak – derült ki az Eurostat közleményéből.

Csehországban szinte ugyanakkora a túlsúlyosak aránya, mint Magyarországon (0,1 százalékpont az eltérés), így lényegében holtversenyben végzett a dobogó harmadik fokán a két visegrádi ország.

Az alábbi ábrán az is látszik, hogy a legkevésbé túlsúlyos uniós tagállam Olaszország (45 százalék), Franciaország (45 százalék) és Luxemburg volt (47 százalék).

A European Health Interview Survey szerdán közölt adatai szerint a férfiak nagyobb arányban voltak túlsúlyosak a nőknél EU-s szinten. A legnagyobb különbség ebben Luxemburgban, Csehországban és Cipruson volt: Csehországban például a férfiak 70, a nőknek viszont csak az 51 százaléka volt túlsúlyos.

A túlsúlyosak aránya korcsoportonként az idősebbek felé haladva nő: amíg a 18-24 éves korcsoportban a túlsúlyosak aránya 25 százalék volt, a 65 és 74 év közöttiek 66 százaléka volt túlsúlyos. 

Az iskolázottság esetében is egyértelmű összefüggés figyelhető meg, ahol a magasabb iskolázottság a túlsúlyosak alacsonyabb arányával jár együtt. Amíg az alapfokú végzettséggel rendelkezők körében 2019-ben 59 százalék volt az túlsúlyosak aránya, a diplomások körében csak 44.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon nagyon nem jó hír, hogy az elhízás súlyosbíthatja a covidotItthon kifejezetten magas az elhízottak, illetve a túlsúlyosak aránya, a kettő együtt a legutóbbi felmérések szerint már meghaladta a 65 százalékot.

Adat diplomások egészség elhízás Európai Unió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Bucsky Péter
2022. szeptember 25. 04:34 Adat, Közélet

Rogán 446 milliót, a legszegényebb államtitkár 4 milliót keresett tavaly

A miniszterek és az államtitkárok vagyoni helyzete között óriási a különbség. Orbán Viktornál 27-en is többet keresnek. A szja-kedvezményekkel százmilliót spórolnak a miniszterek, de Rogán Antal nem él a kedvezménnyel.

Jandó Zoltán
2022. szeptember 15. 13:08 Adat, Pénz

Most tetőzhet az infláció az építőiparban, 26 százalékon

Az előző negyedévekben rendre 3-5 százalékponttal nőtt az infláció, most alig eggyel, és volt már olyan szegmens is, ahol stagnált, igaz 27 százalékon.

Fontos

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Ne hagyd ki