Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. július 23. 10:23 Adat

A harmadik leginkább túlsúlyos uniós tagállam vagyunk, a csehekkel holtversenyben

Az uniós tagállamok lakosságának 53 százaléka volt túlsúlyos 2019-ben a testtömegindexe alapján, a lakosság 45 százaléka normál pedig testsúlyúnak számított. A túlsúlyos lakosság aránya csak Máltán és Horvátországban volt magasabb Magyarországnál, ahol a lakosság 58,3 százaléka számít túlsúlyosnak – derült ki az Eurostat közleményéből.

Csehországban szinte ugyanakkora a túlsúlyosak aránya, mint Magyarországon (0,1 százalékpont az eltérés), így lényegében holtversenyben végzett a dobogó harmadik fokán a két visegrádi ország.

Az alábbi ábrán az is látszik, hogy a legkevésbé túlsúlyos uniós tagállam Olaszország (45 százalék), Franciaország (45 százalék) és Luxemburg volt (47 százalék).

A European Health Interview Survey szerdán közölt adatai szerint a férfiak nagyobb arányban voltak túlsúlyosak a nőknél EU-s szinten. A legnagyobb különbség ebben Luxemburgban, Csehországban és Cipruson volt: Csehországban például a férfiak 70, a nőknek viszont csak az 51 százaléka volt túlsúlyos.

A túlsúlyosak aránya korcsoportonként az idősebbek felé haladva nő: amíg a 18-24 éves korcsoportban a túlsúlyosak aránya 25 százalék volt, a 65 és 74 év közöttiek 66 százaléka volt túlsúlyos. 

Az iskolázottság esetében is egyértelmű összefüggés figyelhető meg, ahol a magasabb iskolázottság a túlsúlyosak alacsonyabb arányával jár együtt. Amíg az alapfokú végzettséggel rendelkezők körében 2019-ben 59 százalék volt az túlsúlyosak aránya, a diplomások körében csak 44.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon nagyon nem jó hír, hogy az elhízás súlyosbíthatja a covidotItthon kifejezetten magas az elhízottak, illetve a túlsúlyosak aránya, a kettő együtt a legutóbbi felmérések szerint már meghaladta a 65 százalékot.

Adat diplomások egészség elhízás Európai Unió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. szeptember 19. 17:03 Adat

Egy órát sem kell utazni, és egészen megváltoznak az életkörülmények az országon belül

Észak-Magyarország több szempontból is az unió egyik legkedvezőtlenebb életkilátásokkal kecsegtető régiója, de más hazai térségekben sem sokkal jobb a helyzet.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 19. 07:11 Adat

Tényleg olcsóbb a Lidl külföldön?

Elvégeztük ugyanazt a nagy bevásárlást egy francia és egy magyar Lidlben, és az eredmény több szempontból is tanulságos lett.

Hajdu Miklós
2021. szeptember 17. 17:59 Adat

A magyar tanárok fizetése a fasorban sincs, pedig több pénz jut az oktatásra

Nem csoda, ha elégedetlenek a hazai pedagógusok, a fejlett országok körében ők keresik a legkevesebbet a diplomás átlagbérhez képest.

Fontos

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.

Stubnya Bence
2021. szeptember 21. 06:05 Pénz

A járvány alatt beragadt SZÉP-kártyás pénzeket nyáron költötték el, ez is drágította a szállodákat és éttermeket

A lakosságnál jelentős "játékpénzek" ragadtak be a SZÉP-kártyákon, és ez már az inflációs adatokban is látszódhat.

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.