Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. július 23. 10:23 Adat

A harmadik leginkább túlsúlyos uniós tagállam vagyunk, a csehekkel holtversenyben

Az uniós tagállamok lakosságának 53 százaléka volt túlsúlyos 2019-ben a testtömegindexe alapján, a lakosság 45 százaléka normál pedig testsúlyúnak számított. A túlsúlyos lakosság aránya csak Máltán és Horvátországban volt magasabb Magyarországnál, ahol a lakosság 58,3 százaléka számít túlsúlyosnak – derült ki az Eurostat közleményéből.

Csehországban szinte ugyanakkora a túlsúlyosak aránya, mint Magyarországon (0,1 százalékpont az eltérés), így lényegében holtversenyben végzett a dobogó harmadik fokán a két visegrádi ország.

Az alábbi ábrán az is látszik, hogy a legkevésbé túlsúlyos uniós tagállam Olaszország (45 százalék), Franciaország (45 százalék) és Luxemburg volt (47 százalék).

A European Health Interview Survey szerdán közölt adatai szerint a férfiak nagyobb arányban voltak túlsúlyosak a nőknél EU-s szinten. A legnagyobb különbség ebben Luxemburgban, Csehországban és Cipruson volt: Csehországban például a férfiak 70, a nőknek viszont csak az 51 százaléka volt túlsúlyos.

A túlsúlyosak aránya korcsoportonként az idősebbek felé haladva nő: amíg a 18-24 éves korcsoportban a túlsúlyosak aránya 25 százalék volt, a 65 és 74 év közöttiek 66 százaléka volt túlsúlyos. 

Az iskolázottság esetében is egyértelmű összefüggés figyelhető meg, ahol a magasabb iskolázottság a túlsúlyosak alacsonyabb arányával jár együtt. Amíg az alapfokú végzettséggel rendelkezők körében 2019-ben 59 százalék volt az túlsúlyosak aránya, a diplomások körében csak 44.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon nagyon nem jó hír, hogy az elhízás súlyosbíthatja a covidotItthon kifejezetten magas az elhízottak, illetve a túlsúlyosak aránya, a kettő együtt a legutóbbi felmérések szerint már meghaladta a 65 százalékot.

Adat diplomások egészség elhízás Európai Unió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hobot Péter Stubnya Bence
2022. január 24. 06:05 Adat, Közélet

Hét százalék körüli inflációnál már csökkenhet a kormány támogatottsága

Ilyen szintű inflációnál már veszélyben érezheti a támogatottságát a kormány, nem véletlen, hogy csúcsra járatják a hangulatjavító intézkedéseket.

Hajdu Miklós
2022. január 22. 16:21 Adat

Tavaly nyáron több magyar dolgozott Ausztriában, mint a járvány előtt

Nem tántorították el a magyarokat az osztrák munkaerőpiactól az ottani lezárások, hiába szűntek meg tömegével egyik hónapról a másikra a munkahelyek.

Jandó Zoltán
2022. január 21. 19:29 Adat, Élet

A slágerlisták élére ugranak az énekesek haláluk napján, és ezen valaki sokat kereshet

Nézettségi rekordot döntenek a ma elhunyt Meat Loaf kilpjei a Youtube-on, és az énekes legismertebb albuma is az iTunes toplista élére ugrott. Ki fizet ilyenkor, kinek, és mennyit?

Fontos

Váczi István
2022. január 25. 15:04 Világ

Mi lesz, ha Putyin elzárja a gázcsapot?

A piaci gázár elszállna, de még sokáig nem fogyna ki a földgázból az EU, ha odáig fajulnának a dolgok, hogy Oroszország teljesen leállítja az exportját.

Váczi István
2022. január 25. 11:07 Világ

Az oroszok már nem csak Ukrajna körül izmoznak

Fegyverek kubai telepítésének meglebegtetésével és kiterjedt haditengerészeti hadgyakorlatokkal is igyekeznek erőt mutatni az orosz fegyveres erők.

Mészáros R. Tamás
2022. január 25. 06:49 Világ

Az osztogatás hatékonyabb, mint a munkaalapú társadalom

A közvélekedés szerint a szegények elherdálják a segélyeket, de közgazdasági kísérletek szerint valójában a pénz- és tőkeinjekció a leghatásosabb módja a szegénység felszámolásának.