Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 26. 11:52 Adat

Kevés az új fertőzött a visegrádi országokban, mindenhol folytatódik a nyitás

A koronavírus-járvány további visszaszorulását mutatják a legfrissebb statisztikák a visegrádi régióban, a napi új esetszámok mostanra a tavaly szeptemberben regisztrált szintet idézik.

A helyzet javulására utal, hogy mostanra Lengyelországban és Magyarországon is a járvány feletti kontrollt jelentő öt százalékos küszöb alá csökkent a pozitív tesztek aránya.

A vírushoz köthető halálesetek naponkénti számai is mérséklődtek a régióban az elmúlt hét napban, aminek következtében már e statisztika is az őszi állapotokat idézi.

Noha a járvány hasonló ütemben enyhül a régióban, a beadott oltások számában továbbra is élesek a különbségek. Magyarország előnye ugyan valamicskét csökkent a legutóbbi hetekben, de még mindig 1,8-szoros a régióban második Lengyelországhoz képest e tekintetben.

Csehországban a héten megnyíltak a szállodák és az oktatási rendszer minden szintjén visszatérhettek a diákok az iskolaépületekbe, az éttermek belső helyiségeinek megnyitása azonban a tervek szerint csak június közepén, a nagy létszámú koncertek engedélyezése pedig július elején történhet majd meg. Lengyelországban is a jövő héttől áll vissza az oktatás minden tanuló számára a jelenléti rendszerbe, az éttermek belső terei pedig e hét végén nyithatnak korlátozott kapacitással. Szlovákiában a lassacskán lejáró szavatosságú Szputnyik V oltóanyagok sorsa dőlhet el végre ma, miközben a járások egyre nagyobb részében már kültéren csak a tömegrendezvényeken kötelező a szájmaszk, és nyitva lehetnek az éttermek belterei is.

A visegrádi országok járványhelyzetét hetente feldolgozó cikksorozatunk október végén indult, azóta minden héten beszámoltunk a régiós statisztikák alakulásáról. Az utóbbi hetekben szerencsére folyamatos és egyöntetű javulást mutatnak az adatok, a fertőzések tavaszi hullámai mindenhol lecsengeni látszanak. Ameddig nem történik változás a kedvező trendekben, felfüggesztjük a heti beszámolókat, de ha újabb erőre kapna a járvány a környező országokban vagy Magyarországon, folytatjuk az elemzéseket – bízunk benne, hogy erre nem fog sor kerülni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA visegrádi országok mind nyitnak, de az utazás feltételeit még a régión belül sem sikerült összehangolniMennek az egyeztetések Ausztriával is, de továbbra is sok a bizonytalanság, az európai zöldkártya pedig csak június végére várható.

Adat fertőzöttek száma járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.

Fontos

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Az a vállalkozó szerezte meg az államtól a Malév-székházat, aki a budapesti repülőteret épp az állammal közösen vásárolná meg. Nem ez volt az első hatalmas ügylet a felek között.

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.