Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 26. 11:52 Adat

Kevés az új fertőzött a visegrádi országokban, mindenhol folytatódik a nyitás

A koronavírus-járvány további visszaszorulását mutatják a legfrissebb statisztikák a visegrádi régióban, a napi új esetszámok mostanra a tavaly szeptemberben regisztrált szintet idézik.

A helyzet javulására utal, hogy mostanra Lengyelországban és Magyarországon is a járvány feletti kontrollt jelentő öt százalékos küszöb alá csökkent a pozitív tesztek aránya.

A vírushoz köthető halálesetek naponkénti számai is mérséklődtek a régióban az elmúlt hét napban, aminek következtében már e statisztika is az őszi állapotokat idézi.

Noha a járvány hasonló ütemben enyhül a régióban, a beadott oltások számában továbbra is élesek a különbségek. Magyarország előnye ugyan valamicskét csökkent a legutóbbi hetekben, de még mindig 1,8-szoros a régióban második Lengyelországhoz képest e tekintetben.

Csehországban a héten megnyíltak a szállodák és az oktatási rendszer minden szintjén visszatérhettek a diákok az iskolaépületekbe, az éttermek belső helyiségeinek megnyitása azonban a tervek szerint csak június közepén, a nagy létszámú koncertek engedélyezése pedig július elején történhet majd meg. Lengyelországban is a jövő héttől áll vissza az oktatás minden tanuló számára a jelenléti rendszerbe, az éttermek belső terei pedig e hét végén nyithatnak korlátozott kapacitással. Szlovákiában a lassacskán lejáró szavatosságú Szputnyik V oltóanyagok sorsa dőlhet el végre ma, miközben a járások egyre nagyobb részében már kültéren csak a tömegrendezvényeken kötelező a szájmaszk, és nyitva lehetnek az éttermek belterei is.

A visegrádi országok járványhelyzetét hetente feldolgozó cikksorozatunk október végén indult, azóta minden héten beszámoltunk a régiós statisztikák alakulásáról. Az utóbbi hetekben szerencsére folyamatos és egyöntetű javulást mutatnak az adatok, a fertőzések tavaszi hullámai mindenhol lecsengeni látszanak. Ameddig nem történik változás a kedvező trendekben, felfüggesztjük a heti beszámolókat, de ha újabb erőre kapna a járvány a környező országokban vagy Magyarországon, folytatjuk az elemzéseket – bízunk benne, hogy erre nem fog sor kerülni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA visegrádi országok mind nyitnak, de az utazás feltételeit még a régión belül sem sikerült összehangolniMennek az egyeztetések Ausztriával is, de továbbra is sok a bizonytalanság, az európai zöldkártya pedig csak június végére várható.

Adat fertőzöttek száma járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Fabók Bálint
2021. június 21. 17:33 Adat

Rossz vagy közepesen szennyezett a magyar nagyvárosok levegője

Lengyelországban és Olaszországban vannak a legszennyezettebb nagyvárosok az EU-ban, a legtisztább helyek pedig Skandináviában és Észtországban találhatók.

Fabók Bálint
2021. június 21. 12:18 Adat, Élet

Az előző Eb-n csak három meglepőbb eredmény volt, mint a mostani döntetlen a franciák ellen

Az EB-n eddig az egyik legnagyobb meglepetést jelentette a franciák elleni döntetlen, 2016-ban is mindössze három ennél váratlanabb eredmény született.

Fontos

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2021. június 21. 06:03 Adat, Vállalat

Sok helyen újra munkaerőhiány van, pedig külföldre még vissza sem indultak a magyarok

Bár az ország egészében még többen keresnek állást, mint a járvány előtt, egyes régiókban már nem ez a helyzet, néhány ágazat pedig már munkaerőhiánnyal küzd.