Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 26. 11:52 Adat

Kevés az új fertőzött a visegrádi országokban, mindenhol folytatódik a nyitás

A koronavírus-járvány további visszaszorulását mutatják a legfrissebb statisztikák a visegrádi régióban, a napi új esetszámok mostanra a tavaly szeptemberben regisztrált szintet idézik.

A helyzet javulására utal, hogy mostanra Lengyelországban és Magyarországon is a járvány feletti kontrollt jelentő öt százalékos küszöb alá csökkent a pozitív tesztek aránya.

A vírushoz köthető halálesetek naponkénti számai is mérséklődtek a régióban az elmúlt hét napban, aminek következtében már e statisztika is az őszi állapotokat idézi.

Noha a járvány hasonló ütemben enyhül a régióban, a beadott oltások számában továbbra is élesek a különbségek. Magyarország előnye ugyan valamicskét csökkent a legutóbbi hetekben, de még mindig 1,8-szoros a régióban második Lengyelországhoz képest e tekintetben.

Csehországban a héten megnyíltak a szállodák és az oktatási rendszer minden szintjén visszatérhettek a diákok az iskolaépületekbe, az éttermek belső helyiségeinek megnyitása azonban a tervek szerint csak június közepén, a nagy létszámú koncertek engedélyezése pedig július elején történhet majd meg. Lengyelországban is a jövő héttől áll vissza az oktatás minden tanuló számára a jelenléti rendszerbe, az éttermek belső terei pedig e hét végén nyithatnak korlátozott kapacitással. Szlovákiában a lassacskán lejáró szavatosságú Szputnyik V oltóanyagok sorsa dőlhet el végre ma, miközben a járások egyre nagyobb részében már kültéren csak a tömegrendezvényeken kötelező a szájmaszk, és nyitva lehetnek az éttermek belterei is.

A visegrádi országok járványhelyzetét hetente feldolgozó cikksorozatunk október végén indult, azóta minden héten beszámoltunk a régiós statisztikák alakulásáról. Az utóbbi hetekben szerencsére folyamatos és egyöntetű javulást mutatnak az adatok, a fertőzések tavaszi hullámai mindenhol lecsengeni látszanak. Ameddig nem történik változás a kedvező trendekben, felfüggesztjük a heti beszámolókat, de ha újabb erőre kapna a járvány a környező országokban vagy Magyarországon, folytatjuk az elemzéseket – bízunk benne, hogy erre nem fog sor kerülni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA visegrádi országok mind nyitnak, de az utazás feltételeit még a régión belül sem sikerült összehangolniMennek az egyeztetések Ausztriával is, de továbbra is sok a bizonytalanság, az európai zöldkártya pedig csak június végére várható.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fertőzöttek száma járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.