Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 19. 16:10 Adat

A visegrádi országok mind nyitnak, de az utazás feltételeit még a régión belül sem sikerült összehangolni

Tavaly ősz eleje óta nem látott szintre csökkentek a visegrádi régióban a koronavírus esetszámok az utóbbi napokban. Az új esetek számát tekintve mostanra kezdik egymást megközelíteni a régiós járványgörbék, igaz továbbra is inkább a tendenciákat érdemes összevetni az országok között, a konkrét számadatok hasonlításával óvatosnak kell lenni.

Erre hívja fel a figyelmet a pozitív eredménnyel záruló tesztek aránya is, ennek tükrében ugyanis továbbra is jól látszik, hogy a cseh és a szlovák tesztprotokollok merőben eltérnek a lengyelországitól és a magyarországitól. Előbbi két országban a tömeges tesztelés mellett döntöttek, és már hetek óta olyan alacsony szinten van a mutató, hogy érdemben már nincs is hova javulnia. Lengyelországban és Magyarországon viszont a pozitivitási ráta most közelítette meg a járvány feletti kontrollt jelentő öt százalékos szintet.

A halálozási adatok is a járvány visszahúzódására utalnak. Csehországban és Lengyelországban a múlt héten a csökkenés megtorpanását láthattuk, de ez szerencsére csak átmenetinek bizonyult.

A beadott oltások számát tekintve a visegrádi szomszédok érdemi felzárkózása Magyarországhoz még várat magára. Lengyelország gyorsítani tudott az oltási programján az utóbbi hetekben, Csehország és Szlovákia pedig továbbra is együtt haladnak.

Csehországban a következő héttől nyithatnak meg a mozik és a színházak a szállodákkal együtt, az általános és középiskolai tanulók pedig mindannyian a tantermekben folytatják a tanévet. Lengyelországban is a jövő héten nyitnak a mozik, a színházak és a kulturális intézmények, egyelőre korlátozott kapacitással. Szlovákiában megszűnt a kijárási és gyülekezési korlátozásokat lehetővé tevő veszélyhelyzet, miközben a legtöbb járás a Covid-automata rózsaszín besorolásába került – ebben a kategóriában ugyan a vendéglők belterei még nem látogathatók, de a teraszok nyitva lehetnek és a sportrendezvények is látogathatók.

A nyár közeledtével egyre aktuálisabb az utazási lehetőségek kérdése, ez ügyben a napokban kezdtek egyeztetni a visegrádi négyek és Ausztria. Az egységes uniós igazolások hiányában egyelőre az országok saját hatáskörben, változó eljárásrendben állítanak ki oltást tanúsító okmányokat. Csehországban a második oltást követően kapják meg az oltottak a védettségi dokumentumot, ami az oltás időpontját követő két hét eltelte után válik csak érvényessé. Lengyelországban szintén a második oltás után egy QR-kód formájában tölthetik le az igazolásukat az oltakozók, de erre nem tekintenek védettségi igazolványként.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMégiscsak lehet ebből külföldi nyaralás idénA mediterrán országoknak gazdasági élet-halál kérdés, hogy lecsapjanak azokra, akik be vannak oltva, és mennének nyaralni.

Szlovákiában a Szputnyik V vakcinák beszerzése után az oltási igazolásokkal kapcsolatban is politikai feszültségek alakultak ki. Az országban egységes védettségi dokumentum híján az oltópontok különböző igazolásokat állítottak ki. Ez a gyakorlat visszaélésekre ad lehetőséget abban az esetben, ha valaki a háziorvosánál nemzetközi oltási igazolást kér a koronavírus elleni vakcina felvételéről például egy külföldi út miatt. A helyzet rendezését ezen a héten jelentette be a szlovák egészségügyi miniszter, most már ideiglenes oltási igazolvány jár az oltottaknak, amit azok is megkaphatnak, akik korábban kapták meg az oltásaikat, igaz egyelőre nem egészen világos, hogy milyen módon.

Magyarország a régió országai közül egyelőre Csehországgal kötött különmegállapodást a nemzeti védettségi dokumentumok kölcsönös elfogadásáról. Ennek értelmében a védettséget tanúsító plasztikkártyát felmutató magyarok a vakcina típusától függetlenül tesztelési és karanténkötelezettség nélkül látogathatnak Csehországba, a belépés az első oltás utáni 22. naptól lehetséges.

Lengyelország már két hónapja jelezte, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinákkal oltott személyeket tekinti védettnek, így az oltóanyag típusát nem tartalmazó magyar védettségi igazolvány elfogadása eleve problémákba ütközik. Szlovákiával már megkezdődtek a kétoldalú megállapodást előkészítő egyeztetések, de rövid távon nem valószínű, hogy ez megszületne, többek között a szlovák oltási igazolvány körüli anomáliák miatt sem.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Szputnyikkal és Sinopharmmal oltottak esélyei sem rosszak az európai vakcinaútlevélreIngyenes vagy legalább olcsó koronavírus-teszteket szeretne mindenkinek alanyi jogon az Európai Parlament, amely a héten szavaz a digitális zöldkártyáról is.

A régiós országok közötti utazást az uniós vakcinaútlevél bevezetése teheti majd egyszerűbbé, ennek tesztprogramjához csatlakozott Csehország és Lengyelország is. A próba első szakasza várhatóan a jövő héten kezdődik, majd a további tesztek júniusban is tartani fognak. A papíralapon és elektronikusan is kiadható dokumentumok élesben történő bevezetését június végéig tervezi az Európai Bizottság.

Adat fertőzöttek száma koronavírus oltási terv védettség visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Fabók Bálint
2021. június 21. 17:33 Adat

Rossz vagy közepesen szennyezett a magyar nagyvárosok levegője

Lengyelországban és Olaszországban vannak a legszennyezettebb nagyvárosok az EU-ban, a legtisztább helyek pedig Skandináviában és Észtországban találhatók.

Fabók Bálint
2021. június 21. 12:18 Adat, Élet

Az előző Eb-n csak három meglepőbb eredmény volt, mint a mostani döntetlen a franciák ellen

Az EB-n eddig az egyik legnagyobb meglepetést jelentette a franciák elleni döntetlen, 2016-ban is mindössze három ennél váratlanabb eredmény született.

Fontos

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2021. június 21. 06:03 Adat, Vállalat

Sok helyen újra munkaerőhiány van, pedig külföldre még vissza sem indultak a magyarok

Bár az ország egészében még többen keresnek állást, mint a járvány előtt, egyes régiókban már nem ez a helyzet, néhány ágazat pedig már munkaerőhiánnyal küzd.