Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. április 28. 11:01 Adat

Már a korábbi rekorder Csehországban a legkisebb a halálozás a régión belül

Tovább csökkentek a fertőzésszámok a visegrádi országokban az elmúlt hét napban. A javulás ellenére a napi új esetek száma Lengyelországban és Magyarországon még mindig nagyságrendileg a harmadik hullám felfutását megelőző szint duplája. Csehországban és Szlovákiában azonban idén még nem regisztráltak olyan kevés fertőzöttet, mint a legutóbbi hetekben.

A betegséget kimutató tesztek aránya is tovább csökkent minden visegrádi országban. Ez a mutató továbbá jól szemlélteti az éles különbséget a cseh és a szlovák, illetve a lengyel és a magyar mintavételezési gyakorlatok mögött: az előbbi két ország a járvány újabb hullámai ellen többek között az intenzív teszteléssel igyekezett szembeszállni, míg Lengyelországra és Magyarországra ez nem mondható el.

A halálozási adatok mostanra szerte a régióban egyértelműen a járvány visszahúzódását mutatják. Csehországban a vírushoz köthető halálesetek hétnapos mozgóátlaga tavaly október óta nem látott szintre csökkent – igaz, ez az eredmény a járvány elmúlt fél évben tapasztalt csillapítatlan súlyosságára is utal, a cseh járványkezelés márciusi és áprilisi sikerei mellett.

A magyarországi halálozási adatokat tekintve az elmúlt napok szomorú eseménye volt, hogy

a koronavírusban elhunytak egymillió főre vetített összesített számában utolértük az április eleje óta világelső Csehországot.

A lista élén továbbra is Magyarország áll, nemcsak régiós, hanem világszintű összesítésben is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy látványos ábra arról, hogyan lett világrekorder Magyarország a koronavírus-halálozásbanAz adatok elég korlátozottan összehasonlíthatóak, de így is legfeljebb néhány olyan ország lehet, ahol nagyobb pusztítást végzett a járvány mint Magyarországon.

A beadott oltások számában továbbra is nagyjából kétszeres Magyarország előnye a régiós szomszédokhoz képest, amelyek egymáshoz hasonló ütemben haladnak a lakosság átoltásával.

Csehországban a jövő héten nyithatnak az olyan testápolással kapcsolatos szolgáltatók, mint például a fodrászatok, az igénybevételükhöz azonban negatív teszteredmény vagy az oltáson, illetve a fertőzésen való átesés igazolása szükséges. A nyitás további lépéseit illetően a kormány egy hat lépésből álló tervet fogadott el a múlt héten, ami a fertőzöttek számának csökkenéséhez köti a korlátozások szakaszos feloldását.

A hét elején Lengyelország bizonyos vajdaságaiban is megkezdődött a nyitás, ezekben a közigazgatási egységekben a kisiskolások részben visszatérhettek az osztálytermekbe, és a fodrászatok, szépségszalonok is kinyithattak. Szlovákiában pedig holnaptól már a 16 éven felüliek is regisztrálhatnak az oltásra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFurcsán követi a járványhullámokat a halálozások megugrásaA helyenként zavaros járványadatok ellenére az is feltűnő, hogy nagyon mások a túlélési esélyei annak, aki Budapesten kapja el a koronavírust, mint aki például Nógrádban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fertőzöttek száma halálozás koronavírus oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.