Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. április 28. 11:01 Adat

Már a korábbi rekorder Csehországban a legkisebb a halálozás a régión belül

Tovább csökkentek a fertőzésszámok a visegrádi országokban az elmúlt hét napban. A javulás ellenére a napi új esetek száma Lengyelországban és Magyarországon még mindig nagyságrendileg a harmadik hullám felfutását megelőző szint duplája. Csehországban és Szlovákiában azonban idén még nem regisztráltak olyan kevés fertőzöttet, mint a legutóbbi hetekben.

A betegséget kimutató tesztek aránya is tovább csökkent minden visegrádi országban. Ez a mutató továbbá jól szemlélteti az éles különbséget a cseh és a szlovák, illetve a lengyel és a magyar mintavételezési gyakorlatok mögött: az előbbi két ország a járvány újabb hullámai ellen többek között az intenzív teszteléssel igyekezett szembeszállni, míg Lengyelországra és Magyarországra ez nem mondható el.

A halálozási adatok mostanra szerte a régióban egyértelműen a járvány visszahúzódását mutatják. Csehországban a vírushoz köthető halálesetek hétnapos mozgóátlaga tavaly október óta nem látott szintre csökkent – igaz, ez az eredmény a járvány elmúlt fél évben tapasztalt csillapítatlan súlyosságára is utal, a cseh járványkezelés márciusi és áprilisi sikerei mellett.

A magyarországi halálozási adatokat tekintve az elmúlt napok szomorú eseménye volt, hogy

a koronavírusban elhunytak egymillió főre vetített összesített számában utolértük az április eleje óta világelső Csehországot.

A lista élén továbbra is Magyarország áll, nemcsak régiós, hanem világszintű összesítésben is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy látványos ábra arról, hogyan lett világrekorder Magyarország a koronavírus-halálozásbanAz adatok elég korlátozottan összehasonlíthatóak, de így is legfeljebb néhány olyan ország lehet, ahol nagyobb pusztítást végzett a járvány mint Magyarországon.

A beadott oltások számában továbbra is nagyjából kétszeres Magyarország előnye a régiós szomszédokhoz képest, amelyek egymáshoz hasonló ütemben haladnak a lakosság átoltásával.

Csehországban a jövő héten nyithatnak az olyan testápolással kapcsolatos szolgáltatók, mint például a fodrászatok, az igénybevételükhöz azonban negatív teszteredmény vagy az oltáson, illetve a fertőzésen való átesés igazolása szükséges. A nyitás további lépéseit illetően a kormány egy hat lépésből álló tervet fogadott el a múlt héten, ami a fertőzöttek számának csökkenéséhez köti a korlátozások szakaszos feloldását.

A hét elején Lengyelország bizonyos vajdaságaiban is megkezdődött a nyitás, ezekben a közigazgatási egységekben a kisiskolások részben visszatérhettek az osztálytermekbe, és a fodrászatok, szépségszalonok is kinyithattak. Szlovákiában pedig holnaptól már a 16 éven felüliek is regisztrálhatnak az oltásra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFurcsán követi a járványhullámokat a halálozások megugrásaA helyenként zavaros járványadatok ellenére az is feltűnő, hogy nagyon mások a túlélési esélyei annak, aki Budapesten kapja el a koronavírust, mint aki például Nógrádban.

Adat fertőzöttek száma halálozás koronavírus oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2021. november 30. 16:08 Adat

Az egyik vakcinából már kétszer többet passzoltunk el külföldre, mint amennyit itthon beadtak

Idehaza hónapok óta alig használják az Astrazeneca készítményét, így nem csoda, hogy a kormány külföldön kezdett helyet keresni a rövid szavatossági idejű készleteknek.

Bucsky Péter
2021. november 30. 06:48 Adat, Vállalat

Túl sok magyar cég szokott rá az uniós pénzre ahelyett, hogy jobban akarna dolgozni

A számok azt mutatják, hogy a járadékvadászat a magyar üzleti élet kedvelt, de most már elég káros sportja lett.

Torontáli Zoltán
2021. november 29. 06:55 Adat, Világ

Az alapvető élelmiszerek több mint fele olcsóbb Németországban, mint Magyarországon

Egy nagy bevásárlás ennek ellenére is jóval drágább. A részletes árlistából kiderül, mi okozza az eltéréseket - itt az Aldi-Lidl sorozatunk újabb része.

Fontos

Karsai Gábor
2021. december 1. 16:11 Közélet

A következő kormányra hagyott örökség

Úgy tűnik, a kormányt elhagyta lassan egy évtizede tartó szerencséje, választási-politikai szempontból nincs most jó megoldás a gazdasági problémákra.

Bucsky Péter
2021. december 1. 06:36 Vállalat

Egyre merészebben görög a NER informatikai kis gömböce, a Digit is felfaló 4iG

Sokmilliárdos állami megrendelésekkel pumpálták fel a céget, amelyet pont az a német hadiipari óriás tőkésít fel, amelynek Magyarország az egyik rendszeres vásárlója.

Avatar
2021. november 29. 15:56 Pénz

Két és fél millió forintba kerül a zuhanytálca helye, meddig tart az ingatlanpiaci drágulás?

Amíg a kínálat szűkül, az építési költségek emelkednek és a kereslet is élénk marad, az árak további emelkedésére kell számítanunk - a Danube Capital elemzőjének írása.