Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. április 28. 11:01 Adat

Már a korábbi rekorder Csehországban a legkisebb a halálozás a régión belül

Tovább csökkentek a fertőzésszámok a visegrádi országokban az elmúlt hét napban. A javulás ellenére a napi új esetek száma Lengyelországban és Magyarországon még mindig nagyságrendileg a harmadik hullám felfutását megelőző szint duplája. Csehországban és Szlovákiában azonban idén még nem regisztráltak olyan kevés fertőzöttet, mint a legutóbbi hetekben.

A betegséget kimutató tesztek aránya is tovább csökkent minden visegrádi országban. Ez a mutató továbbá jól szemlélteti az éles különbséget a cseh és a szlovák, illetve a lengyel és a magyar mintavételezési gyakorlatok mögött: az előbbi két ország a járvány újabb hullámai ellen többek között az intenzív teszteléssel igyekezett szembeszállni, míg Lengyelországra és Magyarországra ez nem mondható el.

A halálozási adatok mostanra szerte a régióban egyértelműen a járvány visszahúzódását mutatják. Csehországban a vírushoz köthető halálesetek hétnapos mozgóátlaga tavaly október óta nem látott szintre csökkent – igaz, ez az eredmény a járvány elmúlt fél évben tapasztalt csillapítatlan súlyosságára is utal, a cseh járványkezelés márciusi és áprilisi sikerei mellett.

A magyarországi halálozási adatokat tekintve az elmúlt napok szomorú eseménye volt, hogy

a koronavírusban elhunytak egymillió főre vetített összesített számában utolértük az április eleje óta világelső Csehországot.

A lista élén továbbra is Magyarország áll, nemcsak régiós, hanem világszintű összesítésben is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy látványos ábra arról, hogyan lett világrekorder Magyarország a koronavírus-halálozásbanAz adatok elég korlátozottan összehasonlíthatóak, de így is legfeljebb néhány olyan ország lehet, ahol nagyobb pusztítást végzett a járvány mint Magyarországon.

A beadott oltások számában továbbra is nagyjából kétszeres Magyarország előnye a régiós szomszédokhoz képest, amelyek egymáshoz hasonló ütemben haladnak a lakosság átoltásával.

Csehországban a jövő héten nyithatnak az olyan testápolással kapcsolatos szolgáltatók, mint például a fodrászatok, az igénybevételükhöz azonban negatív teszteredmény vagy az oltáson, illetve a fertőzésen való átesés igazolása szükséges. A nyitás további lépéseit illetően a kormány egy hat lépésből álló tervet fogadott el a múlt héten, ami a fertőzöttek számának csökkenéséhez köti a korlátozások szakaszos feloldását.

A hét elején Lengyelország bizonyos vajdaságaiban is megkezdődött a nyitás, ezekben a közigazgatási egységekben a kisiskolások részben visszatérhettek az osztálytermekbe, és a fodrászatok, szépségszalonok is kinyithattak. Szlovákiában pedig holnaptól már a 16 éven felüliek is regisztrálhatnak az oltásra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFurcsán követi a járványhullámokat a halálozások megugrásaA helyenként zavaros járványadatok ellenére az is feltűnő, hogy nagyon mások a túlélési esélyei annak, aki Budapesten kapja el a koronavírust, mint aki például Nógrádban.

Adat fertőzöttek száma halálozás koronavírus oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. május 6. 13:51 Adat

A nyitás közeledtével máris javul az üzleti klíma

Jelentősen javultak az üzleti kilátások áprilisban a környező országokban és az eurózónában.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.

Hajdu Miklós
2021. május 5. 16:17 Adat

Egyelőre nem látszik, hogy a korlátozások enyhítése visszaütne a visegrádi országokban

Lassan egy hónapja kezdtek lazítani a visegrádi régió országai, de a statisztikák szerint a járvány még mindig visszaszorulóban van.

Fontos

Stubnya Bence
2021. május 8. 07:34 Podcast

Miért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?

Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.