Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. április 14. 12:30 Adat

Egyszerre állt meg a napi új esetszámok csökkenése minden visegrádi országban

Megtorpant a fertőzöttek számának csökkenése az utóbbi napokban a visegrádi régió országaiban. A fordulat lényegében egyszerre következett be mindenütt, a szokatlan egybeesés hátterében a húsvét hatása is állhat – vélhetően az ünnep alatt régiószerte megnőtt a találkozások száma. Mivel a változás alig néhány napja következett be, messzemenő következtetéseket még nem vonhatunk le arról, hogy csak az eddigi csökkenés átmeneti megszakadását vagy a járvány tényleges erősödését láthatjuk-e. (Elképzelhető az is, hogy csak annak a hatását látjuk, hogy a hosszú hétvége alatti kevesebb tesztelés hatása már kiesett az egyhetes gördülőátlagból.)

A betegséget kimutató mintavételek arányában nem látszik hasonló fordulat, ez a mutató minden visegrádi országban a járvány visszaszorulását jelzi. Lengyelországban és Magyarországon azonban továbbra is rendkívül sok vizsgálat zárul pozitív eredménnyel, ami a tesztkapacitások hiányosságaira utal.

A halálozási adatok az új fertőzöttek számához hasonlóan arra utalnak, hogy a járvány érdemi visszahúzódása még várat magára, vagy esetleg meg is tört. E mutató alakulásában még aligha mutatkozhatnak meg a húsvétkor vélhetően lazult fegyelem következményei, mindenesetre a múlt héten látott biztató trendekhez képest mostanra Magyarországon újabb rekordszintet állított be a napi halálesetek hétnapos mozgóátlaga.

A régió többi országában is romlott a helyzet, Szlovákiában ismét visszakapaszkodott a mutató a január és március közepe között mért viszonylag magas szintre, és Lengyelországban is meredeken növekszik a végzetes esetek száma. Csehországban egyelőre csak a halálozások március közepe tartó csökkenésének megtorpanása látszik.

A vakcináció előrehaladását illetően nagy változás nem történt, Magyarország továbbra is növeli az előnyét a régiós szomszédokhoz képest, mostanra a magyar orvosok a lakosság arányában több mint kétszer annyi oltást adtak be, mint cseh, lengyel vagy szlovák kollégáik.

Szlovákiában jövő hétfőtől megnyílhat minden bolt és szolgáltatás, igaz, a vevők, illetve a vendégek csak negatív teszt birtokában léphetnek be az üzletekbe. Csehországban a héten véget ért a tavaly október óta tartó szükségállapot, ami a kijárási korlátozások feloldását jelenti. Az óvodák és az általános iskolák alsóbb osztályai is jelenléti működésre állnak vissza, illetve bizonyos boltok és szolgáltatók kinyithatnak , de a szélesebb körű nyitás még várat magára. Lengyelországban e hét végéig vannak érvényben az aktuális korlátozások, de az egészségügyi rendszer még mindig a teljesítőképességének határait súroló terhelés alatt áll.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTetőzik a járvány, lassan fellélegezhet a visegrádi régióLassan minden visegrádi országban enyhülhet a járvány és felmerül a nyitás lehetősége.

Adat covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2021. május 17. 10:34 Adat

Halásztelek vs. Mezőhegyes – melyek a leginkább növekvő és csökkenő lakosú magyar városok?

A legdinamikusabban növekvő városok Budapest közelségéhez vagy fürdőhelyekhez köthetőek. Dunaújvárost és Salgótarjánt viszont kétévente átlagosan ezer ember hagyta el.

Tóth István János
2021. május 14. 18:08 Adat, Közélet

A kiszámíthatatlan és korrupt állam a sikeres járványkezelést is akadályozza

Minél magasabb volt a korrupció szintje egy EU-tagországban, annál többen haltak meg lakosságarányosan a járvány következtében.

Váczi István
2021. május 13. 13:38 Adat

Kínai és orosz motorral már csak vánszorog a magyar oltási program

Múlt héten a keleti vakcinák voltak az oltási program motorjai, ez azonban csak lassú előrehaladást tett lehetővé.

Fontos

Fabók Bálint
2021. május 17. 16:35 Közélet

A marmonkannás sportnap és a kétmilliós séta után összeomlottak az uniós százmilliókat felnyaló alapítványok

Két éve járták be a médiát az uniós támogatásokból szervezett sportnapok képei a marmonkannákat kerülgető bicklisekről. Azóta egy gyanúsítottat hallgattak ki.

Jandó Zoltán
2021. május 17. 13:43 Vállalat

Tízezer forint bevételből is lehet 1,2 milliárd profitot csinálni, csak egy elszúrt állami sportprojekt kell hozzá

Egy elfelejtett, két állami cég közötti jogvita éledt fel, és ebből profitált nagyot a 2017-es világbajnokságot szervező, rengeteg botránnyal érintett Bp2017 Kft.

Fabók Bálint
2021. május 17. 06:53 Élet

Miért nem ér sokat a klímaváltozás ellen, ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot?

A legtöbb magyar a szelektív gyűjtéssel próbál tenni a klímaváltozás ellen, ami alapvető félreértése a jelenségnek.