Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. március 29. 16:59 Adat

Pontosan tudhatják a magyarok, hogy hány covidos van a településükön – Romániában

A lényegében teljes egészében magyarok lakta erdélyi Csíkmadarason az elmúlt két hétben három koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Ezt megelőzően legutóbb március 11-én volt olyan helyi lakos, akinek pozitív lett a tesztje. Az ugyancsak szinte kizárólag magyarok lakta Homoródalmáson vasárnap találtak két új fertőzöttet, a jóval népesebb Csíkszeredán – ahol a lakosság bő 80 százaléka magyar – pedig 88 beteg van.

Mindezt onnan lehet tudni, hogy az Erdélystat hétfőtől elérhetővé tette a településszintű fertőzöttségi rátákat. Az összes olyan város, község és falu esetében közlik az elmúlt 14 napban regisztrált koronavírus-megbetegedések népességarányos számát, ahol legalább 250 magyar él. Adataik szerint jelenleg a húsz legtöbb magyar lakossal rendelkező város közül Temesváron a legsúlyosabb a járványhelyzet: itt nagyjából minden 125. ember kapta el a betegséget az elmúlt két hétben.

Az adatok nem területspecifikusak: a román statisztikai hivatal az egész országra közöl települési szintű adatokat*majdnem 3200 településre, amit napi rendszerességgel frissít. Így bárki tisztában lehet azzal, hogy milyen az aktuális járványhelyzet a közvetlen környezetében. Ez azért fontos, mert országon belül nagyon komoly eltérések lehetnek, így

az olyan részletességű adatok, mint amilyeneket a magyar hatóságok is közölnek, egyesekben hamis biztonságérzetet ébreszthetnek, másokban túlzott pánikot kelthetnek.

A romániai országos adatokból kiderül, hogy a legfertőzöttebb település is magyar többségű: Torockón az elmúlt két hétben minden ötvenedik helyi megbetegedett, és napról napra emelkedik az esetszám. A jelentősebb magyar lakossággal rendelkező települések közül szintén sok fertőzöttet regisztráltak Magyarpalatkán és Magyargorbón. Emellett Bukarest agglomerációjában is több olyan város van, ahol az átlagnál sokkal rosszabb a járványhelyzet.

Korábban már írtunk róla, hogy a magyar adatközlés nemzetközi szinten is kirívóan gyenge. Ennek az egyik oka valószínűleg az, hogy a döntéshozók az elmúlt egy évben nem fordítottak kellő figyelmet a megfelelő adatbázisok, illetve informatikai háttér kiépítésére. Emiatt vélhetően a védekezéshez szükséges adatok is sokkal kevésbé részletes formában állnak rendelkezésre, mint más országokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen, amikor a járványadatokat nem politikai haszonszerzésre használják, hanem tájékoztatásraA magyar gyakorlathoz képest a csehek döbbenetesen részletesen hozzák nyilvánosságra a járványhelyzet megítélése szempontjából fontos adatokat.

A ténylegesen közzétett adatoknál azonban egészen biztosan sokkal több információja van a járványról a hatóságoknak. Már csak a tesztelési adatok rögzítésének menetéből is az következik, hogy a romániaihoz hasonló települési szintű adatok itthon is rendelkezésre kell, hogy álljanak. Az operatív törzs azonban ezeket valamilyen megfontolásból nem közli, kizárólag megyei szintű adatokat tesz közzé, és azoknál is előfordult már olyan hiba, amit nehéz nem egyértelmű hamisításként értelmezni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába javasolták saját szakértői, az állam nem pörgette fel igazán a teszteléstJelentős részben a saját zsebből fizetett, nem pedig az állami tesztek dobták meg a mintavételek számát, és nem is érnek el annyi embert, mint amennyit az adatok sugallnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Erdély fertőzöttek száma járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.