Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. március 29. 16:59 Adat

Pontosan tudhatják a magyarok, hogy hány covidos van a településükön – Romániában

A lényegében teljes egészében magyarok lakta erdélyi Csíkmadarason az elmúlt két hétben három koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Ezt megelőzően legutóbb március 11-én volt olyan helyi lakos, akinek pozitív lett a tesztje. Az ugyancsak szinte kizárólag magyarok lakta Homoródalmáson vasárnap találtak két új fertőzöttet, a jóval népesebb Csíkszeredán – ahol a lakosság bő 80 százaléka magyar – pedig 88 beteg van.

Mindezt onnan lehet tudni, hogy az Erdélystat hétfőtől elérhetővé tette a településszintű fertőzöttségi rátákat. Az összes olyan város, község és falu esetében közlik az elmúlt 14 napban regisztrált koronavírus-megbetegedések népességarányos számát, ahol legalább 250 magyar él. Adataik szerint jelenleg a húsz legtöbb magyar lakossal rendelkező város közül Temesváron a legsúlyosabb a járványhelyzet: itt nagyjából minden 125. ember kapta el a betegséget az elmúlt két hétben.

Az adatok nem területspecifikusak: a román statisztikai hivatal az egész országra közöl települési szintű adatokat*majdnem 3200 településre, amit napi rendszerességgel frissít. Így bárki tisztában lehet azzal, hogy milyen az aktuális járványhelyzet a közvetlen környezetében. Ez azért fontos, mert országon belül nagyon komoly eltérések lehetnek, így

az olyan részletességű adatok, mint amilyeneket a magyar hatóságok is közölnek, egyesekben hamis biztonságérzetet ébreszthetnek, másokban túlzott pánikot kelthetnek.

A romániai országos adatokból kiderül, hogy a legfertőzöttebb település is magyar többségű: Torockón az elmúlt két hétben minden ötvenedik helyi megbetegedett, és napról napra emelkedik az esetszám. A jelentősebb magyar lakossággal rendelkező települések közül szintén sok fertőzöttet regisztráltak Magyarpalatkán és Magyargorbón. Emellett Bukarest agglomerációjában is több olyan város van, ahol az átlagnál sokkal rosszabb a járványhelyzet.

Korábban már írtunk róla, hogy a magyar adatközlés nemzetközi szinten is kirívóan gyenge. Ennek az egyik oka valószínűleg az, hogy a döntéshozók az elmúlt egy évben nem fordítottak kellő figyelmet a megfelelő adatbázisok, illetve informatikai háttér kiépítésére. Emiatt vélhetően a védekezéshez szükséges adatok is sokkal kevésbé részletes formában állnak rendelkezésre, mint más országokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen, amikor a járványadatokat nem politikai haszonszerzésre használják, hanem tájékoztatásraA magyar gyakorlathoz képest a csehek döbbenetesen részletesen hozzák nyilvánosságra a járványhelyzet megítélése szempontjából fontos adatokat.

A ténylegesen közzétett adatoknál azonban egészen biztosan sokkal több információja van a járványról a hatóságoknak. Már csak a tesztelési adatok rögzítésének menetéből is az következik, hogy a romániaihoz hasonló települési szintű adatok itthon is rendelkezésre kell, hogy álljanak. Az operatív törzs azonban ezeket valamilyen megfontolásból nem közli, kizárólag megyei szintű adatokat tesz közzé, és azoknál is előfordult már olyan hiba, amit nehéz nem egyértelmű hamisításként értelmezni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába javasolták saját szakértői, az állam nem pörgette fel igazán a teszteléstJelentős részben a saját zsebből fizetett, nem pedig az állami tesztek dobták meg a mintavételek számát, és nem is érnek el annyi embert, mint amennyit az adatok sugallnak.

Adat Erdély fertőzöttek száma járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2021. április 15. 14:41 Adat, Közélet

A fideszes szavazók 89 százaléka, az ellenzékiek 58 százaléka nincs tisztában a valós járványhelyzettel

Magyarország helyzete rendkívüli a járványban: halálozásban és átoltottságban is a top 10-ben vagyunk. A lakosság többsége azonban csak az egyikkel van tisztában.

Váczi István
2021. április 14. 17:15 Adat

Szinte már az összes kínai vakcinát beadták Magyarországon

A Pfizer és a Moderna beadási aránya a Sinopharménál is magasabb, de ez nem meglepő. Az utóbbi napok híreinek hatása akkor lesz lemérhető, amikor újabb szállítmányok érkeznek majd a kínai vakcinából.

Hajdu Miklós
2021. április 14. 12:30 Adat

Egyszerre állt meg a napi új esetszámok csökkenése minden visegrádi országban

A múlt héten még némi optimizmusra adtak okot a környező országok járványstatisztikái, de a friss tendenciák kevésbé bizalomkeltők.

Fontos

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2021. április 15. 06:48 Pénz

Jól hangzik az 50 százalékos állami támogatás napelemre, csak nem biztos, hogy megéri igénybe venni

Roham indult a napelemes ingyenpénzért, de ha elkezd valaki alaposan számolni, akkor hamar rájön, hogy hosszú távon a konstrukcióval nem feltétlenül jár jól.

Jandó Zoltán
2021. április 14. 14:05 Vállalat

A magyar Lidl felépítőjével hódítaná meg Mészáros Lőrinc az ásványvízpiacot

Az Aqua Lorenzo számára a legnagyobb kihívás, hogy termékeivel nagy mennyiségben visszakerüljön az élelmiszerláncokba. Az új ügyvezetőt is ezért igazolhatták.

Váczi István
2021. április 14. 06:46 Vállalat

A pékség, amely akkor is több kenyeret adott el, amikor mindenki otthon sütött

Ludwig Klára, a Jókenyér tulajdonosa már nagyon várja a járvány végét, azt viszont nem bánja, hogy egyre több a kézműves konkurens.