Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 3. 13:30 Adat

Élre tört Magyarország a beadott oltások számát nézve a visegrádi régióban

Továbbra is emelkedést mutat a napi új koronavírus-fertőzések lakosságarányos mozgóátlaga szerte a visegrádi régióban, a legmeredekebb felfutás még mindig a cseh és a magyar adatsorokon látszik. Ennek következtében Magyarországon már hasonló esetszámokat rögzítenek, mint Szlovákiában, igaz, még a régiós országok tesztelési protokolljai között is hatalmas különbségek vannak – az alábbi ábráról tehát leginkább a tendenciákat érdemes leolvasni az országokat jellemző értékek összevetése helyett. Az eltérő mintavételezési gyakorlatokról árulkodik az alábbi ábra is: a vírust kimutató vizsgálatok aránya alapvetően különbözik a kijárást január közepe óta egyre több esetben és járásban negatív teszthez kötő Szlovákia és a többi visegrádi ország között.
A járvány trendváltozásait némi késedelemmel követő halálozási adatok már világosan mutatják Szlovákia és Csehország tragikus helyzetét. E két országban már két hónapja nap mint nap rendkívül sok végzetes esetet regisztrálnak, a helyzet különösen Szlovákiában aggasztó. Magyarországon februárra visszatekintve a halálozások számának lassú emelkedése látható, míg Lengyelországban csak a múlt héten váltott csökkenésből stagnálásba, enyhe növekedésbe a vírushoz köthető napi halálesetek alakulása.

Az elmúlt egy hét halálozási adatai szerint világszinten is kiemelkedően aggasztó a helyzet Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon, a koronavírussal kapcsolatba hozható halálozás magyarországi lakosságarányos értéke a kilencedik legmagasabb a világon (Csehország a második, Szlovákia a 20., Lengyelország pedig a 29. helyezett jelenleg ezen a listán).

Az oltások tekintetében Magyarországon mostanra mutatkozott meg a keleti vakcinabeszerzések hatása, a magyar lakosság átoltottsága a legmagasabb a régióban. Az alábbi ábrán jól látszik Csehország lemaradása a vakcinációban, miközben a lengyel és a szlovák oltási programok közel hasonló ütemben haladnak.

 

Az oltások beadása hamarosan Szlovákiában is felgyorsulhat, miután hétfőn 200 ezer adag Szputnyik V vakcina érkezett az országba. Az orosz oltóanyag alkalmazása heves vitát váltott ki a szlovák politikában is, a vakcinák vásárlása mellett döntő Igor Matovič kormányfővel és Marek Krajčí egészségügyi miniszterrel szemben a szlovák államfő, Zuzana Čaputová a Szputnyik V iránti ellenérzéseinek adott hangot. A járvány súlyossága miatt azonban mától újabb szigorítások léptek érvénybe, így például este 8 és hajnali 1 óra között kijárási tilalom lesz (igaz, nem olyan szigorú, mint Magyarországon), és bizonyos régiókban már a természetbe is csak negatív teszt birtokában lehet menni.

Csehországban továbbra is napirenden van a külföldi egészségügyi segítség kérése, miközben új óvintézkedéseket is bevezetett a kormány, például a nagyvállalatok számára mától kötelező az alkalmazottak heti tesztelése. Lengyelországban egyelőre csak egy vajdaságban kellett ismét bezárni a szállodákat, a bevásárlóközpontokat, a kulturális és sportintézményeket, amelyek a február közepi lazítások óta nyitva vannak. Magyarországon elméletben napirendre került a távoktatás elrendelése a teljes iskolarendszerben és a bevásárlóközpontok bezárása, egyelőre azonban nem született erről döntés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy elszabadult a járvány Csehországban, hogy járási szintű lezárásokat vezettek beA csehek csak nagyon indokolt esetben hagyhatják el a lakóhelyük szerinti járást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.