Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. március 2. 14:38 Adat

Döbbenetesen sokan voltak táppénzen decemberben

Közel másfélszer annyi alkalmazott volt táppénzen 2020 decemberében, mint amit az elmúlt esztendőkben az év utolsó hónapjában megszokhattunk – derül ki a statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatsorából. Pedig ilyenkor a kezdődő influenzajárvány és úgy általában a tél miatt az év többi részéhez képest amúgy is magasabb ez a szám. Ennek megfelelően decemberben sokéves rekordot döntött meg a táppénzesek száma, és így minden bizonnyal az ehhez kapcsolódó kifizetések is.

A KSH szerint a második hullám csúcsát hozó hónapban naponta átlagosan több mint 105 ezer alkalmazásban álló volt táppénzen, a táppénzes napok száma pedig a teljes hónapban meghaladta a 3,2 milliót ebben a körben. Talán az mutatja legjobban, hogy ez mennyire sok, hogy az átlagos napi szám tavaly novemberig egyszer sem volt 80 ezer fölött, amióta a KSH havi adatokat közöl (tehát az elmúlt öt évben). Korábban voltak olyan évek, amikor éves átlagban is magasabb volt ez a szám, legutóbb azonban az előző évtized közepén fordult elő ilyen.

A kiugró adat oka egészen biztosan a koronavírus-járvány felfutása volt. A jelentős növekedést nem is elsősorban a konkrét megbetegedések, hanem valószínűleg a karanténintézkedések okozták. A szabályozás szerint ugyanis a munkáltatónak betegszabadságot kell kiadnia azok számára, akik betegség miatt nem tudnak dolgozni*Ilyenkor az alkalmazott a fizetésének, egészen pontosan a távolléti díjnak (tehát annak az összegnek, ami szabadság idején járna neki) a 70 százalékát kapja.. Ez évente 15 nap lehet, és a munkáltató fizeti. Táppénzre pedig csak akkor lehet menni, ha ez a 15 nap már letelt, és a munkavállaló még mindig nem tud dolgozni.

A karanténra azonban más szabályok vonatkoznak: ha valaki ilyen helyzetbe kerül, akkor az első naptól kezdve jár a táppénz.

Márpedig november-decemberben rendkívül sokan voltak kényszerűségből otthon, mert kapcsolatba kerültek fertőzött személlyel: az operatív törzs adatai szerint december második felében a csúcson több mint 190 ezren. Az érintettek egy része valószínűleg otthonról is el tudta látni a munkáját, de biztos elég sokan akadtak, akik nem, és így kénytelenek voltak táppénzt igényelni.

A felfutásnak persze más, például munkaerőpiaci okai is lehetnek. Érdekesség azonban, hogy miközben az alkalmazottaknál a második hullám hozott táppénzrekordot, az egyéni és társas vállalkozások tagjainál (tehát a vállalkozóknál), akiket a KSH külön kezel, tavasszal volt a csúcs. Miközben májusban ebben a körben a 11 ezret közelítette a táppénzesek napi átlagos létszáma, decemberben a hétezret sem érte el. Ez arra utal, hogy az első hullám végén, amikor a lezárások rengeteg vállalkozás működését lehetetlenítették el, sokkal több lehetett a gazdasági okokból igényelt táppénz.

Adat járvány koronavírus táppénz Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. január 25. 04:34 Adat, Pénz

Más országoknál is sokkal drágábban kapja az orosz gázt Magyarország

Mostanra teljesen egyértelművé vált, hogy nemzetközi összevetésben is kifejezetten drágán érkezik Magyarországra az orosz gáz.

Stubnya Bence
2023. január 22. 04:34 Adat, Pénz

Tízéves korszak zárult le a magyar ingatlanpiacon

Tíz évig drágultak Magyarországon az ingatlanok, de egyre több adat utal arra, hogy a tavalyi második félévben csökkenni kezdtek az országos átlagárak.

Hajdu Miklós
2023. január 20. 15:33 Adat

Duplázódtak a magyar keresetek 12 év alatt, mégis hátul toporognak az uniós mezőnyben

Névértéken szépen emelkedtek a fizetések, de a vásárlóerő növekedése több hullámban elmaradt a forintban kifejezett változásoktól.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.