Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. február 21. 12:37 Adat

Sosem érdekeltek még ennyi embert a belföldi téli kirándulóhelyek

Megrohamozták az utóbbi időben a magyar hegységeket a kirándulók, ami jól látszik az internetes kereséseken is. A Google méréseinek kezdete, vagyis 2004 januárja óta nem volt olyan érdeklődés a téli sportokat és a természetet kedvelők körében legnépszerűbb kirándulóhelyek iránt, mint az elmúlt két hónapban: a Bánkúttal, de főleg Eplénnyel, a Dobogó-kővel és a Kékestetővel kapcsolatos keresési forgalmak új csúcsokat állítottak be ebben az időszakban.

A fenti ábrán – amellett, hogy a négy vizsgált helyszín közül 2004 óta összességében Dobogó-kő iránt mutatkozott a legnagyobb érdeklődés – jól látszik, hogy téli szezonokban rendre Eplényre keresnek rá a leggyakrabban. Nem volt ez másként a mostani idényben sem, amikor mintegy negyedével többször ütötték be Magyarországon Eplény nevét a Google-keresőbe, mint 2009 és 2010 fordulóján, a négyüléses sífelvonók beüzemelésekor – ezzel a bakonyi települést övező online érdeklődés rekordot is döntött idén januárban.

Erős szezonalitást mutat a Kékestető iránti érdeklődés is, ami rendre december-január környékén szokott kicsúcsosodni. Az elmúlt két hónapban mindenesetre az ilyenkor szokásos kiugrás páratlan mértékű volt, ami a tényleges forgalomban is tapasztalható volt: január második hétvégéjén elfogytak a szabad parkolóhelyek az ország legmagasabb pontja körül, de a többi pihenőnapon is rendszeresek voltak a hosszú dugók a Mátra útjain. Bánkútra is rendszerint a téli időszakban keresnek a magyar internetezők, a Bükk hegységben található sípálya és kirándulóhely azonban Eplényhez és a Kékestetőhöz képest jóval kevésbé népszerű.

Dobogó-kő adataihoz visszatérve szembetűnő a szezonalitás hiánya. Ugyanakkor a Budapest-környéki helyszín iránt is az elmúlt két hónapban regisztrálta a legnagyobb érdeklődést a Google: az utóbbi tíz évben szokásoshoz képest három-négyszeresére nőtt a vonatkozó keresési forgalom, annak ellenére, hogy az ottani sípálya a mostani szezonban zárva tart.

A belföldi síturizmus – pontosabban az eplényi sípálya – népszerűségét segít kontextusba helyezni a következő ábra. Eszerint az Eplény iránti érdeklődés mostani csúcsa is alig ötödannyi internetes keresésből adódik, mint ahányszor például tavaly júliusban Siófok nevét beütötték a Google-ba.

Az ábrán jól látszik az is, hogy a wellness kulcsszó forgalmával kapcsolatos idősor gyengébb időszakait (Siófokot tekintve pedig a téli holtszezonban mért aktivitást) viszont megközelítette az elmúlt két hónapban az Eplény iránti érdeklődés. Szembetűnő továbbá a járványt fékező óvintézkedések bevezetésével a wellness szóval kapcsolatos keresések bezuhanása.

A síelésre szakosodott svájci Laurent Vanat gazdasági elemző tavalyi riportja szerint Magyarországon nagyjából 600 ezer főre tehető a síelők száma, azonban 90 százalékuk külföldre jár sportolni. Belföldön – főleg a téli sportoknak egyre kevésbé kedvező időjárási viszonyok miatt – mindössze évente nagyjából 400 ezer körüli a síelések száma. A nyugati és északi szomszédos országokhoz képest tehát a síelés jelentősége viszonylag alacsony Magyarországon; Ausztriában például a lakosság több mint egyharmada síel, a pályákon pedig évente több mint 50 millió látogatást regisztrálnak. (A két adatsor között a cím alatti dobozra kattintva lehet váltani.)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat dobogó-kő eplény Google Trends kékestető Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.