Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. február 21. 12:37 Adat

Sosem érdekeltek még ennyi embert a belföldi téli kirándulóhelyek

Megrohamozták az utóbbi időben a magyar hegységeket a kirándulók, ami jól látszik az internetes kereséseken is. A Google méréseinek kezdete, vagyis 2004 januárja óta nem volt olyan érdeklődés a téli sportokat és a természetet kedvelők körében legnépszerűbb kirándulóhelyek iránt, mint az elmúlt két hónapban: a Bánkúttal, de főleg Eplénnyel, a Dobogó-kővel és a Kékestetővel kapcsolatos keresési forgalmak új csúcsokat állítottak be ebben az időszakban.

A fenti ábrán – amellett, hogy a négy vizsgált helyszín közül 2004 óta összességében Dobogó-kő iránt mutatkozott a legnagyobb érdeklődés – jól látszik, hogy téli szezonokban rendre Eplényre keresnek rá a leggyakrabban. Nem volt ez másként a mostani idényben sem, amikor mintegy negyedével többször ütötték be Magyarországon Eplény nevét a Google-keresőbe, mint 2009 és 2010 fordulóján, a négyüléses sífelvonók beüzemelésekor – ezzel a bakonyi települést övező online érdeklődés rekordot is döntött idén januárban.

Erős szezonalitást mutat a Kékestető iránti érdeklődés is, ami rendre december-január környékén szokott kicsúcsosodni. Az elmúlt két hónapban mindenesetre az ilyenkor szokásos kiugrás páratlan mértékű volt, ami a tényleges forgalomban is tapasztalható volt: január második hétvégéjén elfogytak a szabad parkolóhelyek az ország legmagasabb pontja körül, de a többi pihenőnapon is rendszeresek voltak a hosszú dugók a Mátra útjain. Bánkútra is rendszerint a téli időszakban keresnek a magyar internetezők, a Bükk hegységben található sípálya és kirándulóhely azonban Eplényhez és a Kékestetőhöz képest jóval kevésbé népszerű.

Dobogó-kő adataihoz visszatérve szembetűnő a szezonalitás hiánya. Ugyanakkor a Budapest-környéki helyszín iránt is az elmúlt két hónapban regisztrálta a legnagyobb érdeklődést a Google: az utóbbi tíz évben szokásoshoz képest három-négyszeresére nőtt a vonatkozó keresési forgalom, annak ellenére, hogy az ottani sípálya a mostani szezonban zárva tart.

A belföldi síturizmus – pontosabban az eplényi sípálya – népszerűségét segít kontextusba helyezni a következő ábra. Eszerint az Eplény iránti érdeklődés mostani csúcsa is alig ötödannyi internetes keresésből adódik, mint ahányszor például tavaly júliusban Siófok nevét beütötték a Google-ba.

Az ábrán jól látszik az is, hogy a wellness kulcsszó forgalmával kapcsolatos idősor gyengébb időszakait (Siófokot tekintve pedig a téli holtszezonban mért aktivitást) viszont megközelítette az elmúlt két hónapban az Eplény iránti érdeklődés. Szembetűnő továbbá a járványt fékező óvintézkedések bevezetésével a wellness szóval kapcsolatos keresések bezuhanása.

A síelésre szakosodott svájci Laurent Vanat gazdasági elemző tavalyi riportja szerint Magyarországon nagyjából 600 ezer főre tehető a síelők száma, azonban 90 százalékuk külföldre jár sportolni. Belföldön – főleg a téli sportoknak egyre kevésbé kedvező időjárási viszonyok miatt – mindössze évente nagyjából 400 ezer körüli a síelések száma. A nyugati és északi szomszédos országokhoz képest tehát a síelés jelentősége viszonylag alacsony Magyarországon; Ausztriában például a lakosság több mint egyharmada síel, a pályákon pedig évente több mint 50 millió látogatást regisztrálnak. (A két adatsor között a cím alatti dobozra kattintva lehet váltani.)

Adat dobogó-kő eplény Google Trends kékestető Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2021. április 15. 14:41 Adat, Közélet

A fideszes szavazók 89 százaléka, az ellenzékiek 58 százaléka nincs tisztában a valós járványhelyzettel

Magyarország helyzete rendkívüli a járványban: halálozásban és átoltottságban is a top 10-ben vagyunk. A lakosság többsége azonban csak az egyikkel van tisztában.

Váczi István
2021. április 14. 17:15 Adat

Szinte már az összes kínai vakcinát beadták Magyarországon

A Pfizer és a Moderna beadási aránya a Sinopharménál is magasabb, de ez nem meglepő. Az utóbbi napok híreinek hatása akkor lesz lemérhető, amikor újabb szállítmányok érkeznek majd a kínai vakcinából.

Hajdu Miklós
2021. április 14. 12:30 Adat

Egyszerre állt meg a napi új esetszámok csökkenése minden visegrádi országban

A múlt héten még némi optimizmusra adtak okot a környező országok járványstatisztikái, de a friss tendenciák kevésbé bizalomkeltők.

Fontos

Bucsky Péter
2021. április 16. 06:49 Közélet

Pénzeső hullhat Budapestre, de nem Karácsonyék fogják elkölteni

Budapestnek és vonzáskörzetének 3000 milliárd forint juthat az európai újjáépítési pénzekből, a főváros 600 milliárdot kér, de valószínűleg csak a hetedét kapja meg.

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2021. április 15. 06:48 Pénz

Jól hangzik az 50 százalékos állami támogatás napelemre, csak nem biztos, hogy megéri igénybe venni

Roham indult a napelemes ingyenpénzért, de ha elkezd valaki alaposan számolni, akkor hamar rájön, hogy hosszú távon a konstrukcióval nem feltétlenül jár jól.

Jandó Zoltán
2021. április 14. 14:05 Vállalat

A magyar Lidl felépítőjével hódítaná meg Mészáros Lőrinc az ásványvízpiacot

Az Aqua Lorenzo számára a legnagyobb kihívás, hogy termékeivel nagy mennyiségben visszakerüljön az élelmiszerláncokba. Az új ügyvezetőt is ezért igazolhatták.