Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. február 16. 10:20 Adat

Az év végi lezárások mellett is nőni tudott a magyar gazdaság

A lezárások ellenére is javult negyedéves összevetésben a magyar gazdaság teljesítménye 2020 utolsó három hónapjában – derül ki a statisztikai hivatal kedd reggel közölt adataiból. Ez még úgy is pozitív meglepetés, hogy a korlátozásokkal leginkább érintett szektorok egy részében a második hullám kisebb visszaesést hozott, mint az első tavaszi, hiszen a nyáron és ősz elején – amihez képest most növekedni sikerült – szinte egyáltalán nem fogták vissza a gazdaság teljesítményét korlátozó intézkedések.

A KSH szerint az utolsó negyedévben 1,1 százalékkal volt magasabb a bruttó hazai termék, mint a harmadikban.

Éves összevetésben 4,3 százalékos visszaesést mutatnak a számok*szezonálisan és naptárhatással kiigazítva, ami szintén jobb a várakozásoknál.

Bár az adat még nem végleges, de már az is látszik belőle, hogy a járvány és az amiatt tett intézkedések milyen mértékben sújtották a gazdaságot 2020 egészében. A tavalyi GDP 5,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Utóbbi annyiban már nem meglepetés, hogy Orbán Viktor tegnap tulajdonképpen előre elárulta, a korábbi becsléseknél azonban szintén kedvezőbb.

Sőt, a számok nemzetközi összevetésben sem rosszak. A negyedik negyedévben az eurózónában és az Európai Unió egészében is nagyobbat esett a GDP, mint itthon (pdf). Azok közül az országok közül, amelyek már közzétették a friss adatokat, éves összevetésben csak Svédországban, Németországban, Lettországban és Litvániában alakult jobban az év utolsó három hónapja. A harmadik negyedévhez viszonyítva pedig csak a két említett balti államban nőtt hasonló mértékben a gazdaság, mint itthon.

A magyar gazdaságot az utolsó negyedévben elsősorban az ipar teljesítménye húzhatta fel: 2020-ban egyértelműen az október és december közötti időszak volt a legjobb a szektorban, mind a három hónapban éves szinten is nőtt a termelés, valamint az értékesítés is. Bár ennyire nem volt jó a helyzet az építőiparban, de az év többi szakaszához képest itt is kissé jobban sikerült az utolsó negyedév: a járvány óta november volt az első olyan hónap, amikor sikerült felülmúlni a 2019-es teljesítményt.

Az év végi korlátozások által leginkább érintett szektorok közül a turizmus november-decemberre ismét teljesen összeomlott, de itt ezek a hónapok amúgy sem a legerősebbek az évben, így ez a visszaesés a gazdaság egészének teljesítményéből kevesebbet vett el. A vendéglátás is majdnem a felével zsugorodott a novemberi lezárásokat követően, ami ugyancsak hatalmas érvágás, de a tavaszi visszaesésnél – amikor a forgalom háromnegyede tűnt el – így is kedvezőbb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vendéglátás egyik részét magára hagyta a kormány, a másik részének nem utalja a megígért támogatástKávézók, kiskocsmák ezrei hónapok óta bevétel nélkül tengődnek, de a kormány nem segít rajtuk, ráadásul még sokszor azoknak sem utal, akiknek jár a támogatás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gazdaság gdp koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.