Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. február 12. 16:14 Adat

A számok megerősítik, hogy brutális visszaesés volt az év végén a vendéglátásban

A járvány második hullámában jelentős, bár jóval kisebb volt a visszaesés a kereskedelmi vendéglátóhelyek forgalmában, mint az elsőben, az egész évben viszont összesen a forgalom harmada eltűnt a szektorból – derül ki a KSH nemrég publikált adataiból.

Ahogy az az alábbi ábrán is látszik, a kereskedelmi vendéglátóhelyek forgalma decemberben a tavalyi 44 százaléka volt. A tavalyi legrosszabb hónap április volt, amikor szintén egész hónapban zárva kellett tartaniuk a vendéglátóhelyeknek.

A két hónap közötti nagyjából 20 százalékpontos különbséget az magyarázhatja, hogy a második hullámra egyrészt már jobban felkészültek az éttermek a kiszállítás megszervezésével, másrészt ebben az időszakban a kormány 27-ről 5 százalékra csökkentette a kiszállítás áfáját, így több étteremnek érhette meg ebbe belevágni.

Ez utóbbi jelentős segítség volt az éttermeknek, mondta kérdésünkre Hamvas Zoltán, a Bocuse D’Or Akadémia elnöke, aki azt is hozzátette, hogy ő “érzésre” biztosan nagyobb visszaesést becsült volna decemberre ahhoz képest, amekkorát a KSH most kimutatott. 

Egyrészt azért, mert 2019 decemberében kiemelkedően jó volt a forgalom, tehát magas volt a bázis, másrészt viszont azért, mert Hamvas szerint a kiszállítás érzésre nem jelenthetett ennyi étteremnek megoldást.

Az éttermek mellett a kereskedelmi vendéglátóhelyek közé tartoznak a kávézók, cukrászdák, kocsmák, amelyeknek a kiszállításra nincs lehetősége, azaz lényegében nem volt bevétele a novemberi bezárás óta.

Az egész szektor teljesítményét valamennyivel javította ugyanakkor, hogy a második hullámban a munkahelyi vendéglátóhelyek nyitva maradhattak. Ez ugyan a távmunka terjedése miatt még így is 25 százalékos visszaesést jelentett decemberben, de a szegmens az átlagot így is feljebb húzta.

Novemberben a korlátozások bejelentésével együtt 50 százalékos bértámogatást jelentettek be az érintett vállalkozásoknak. Mindez azonban azt is jelentette, hogy a kormány vendéglátóipari kis- és mikrovállalkozások tömegét hagyta teljesen magára, amelyeknél csak alkalmi jelleggel vagy egyáltalán nincsenek alkalmazottak.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) nyári összesítése szerint a mintegy 50 ezer magyar vendéglátóhelyet működtető 24,5 ezer vállalkozás felét egyéni vállalkozók működtetik, ők teljesen kimaradnak a csak foglalkoztatóknak járó bértámogatásból.

Miután a vendéglátóiparban tömegesen jelezték, hogy nem kapják meg időben a bértámogatásokat, a kormány február elején bejelentette, hogy az utólagos finanszírozás helyett az igénylők előre megkapják majd az állami bértámogatást. Hamvas Zoltán most azt mondta, a környezetében úgy látja, hogy az elmúlt héten a bejelentésben ígéreteknek megfelelően mindenhol meg is érkezett a bértámogatás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vendéglátás egyik részét magára hagyta a kormány, a másik részének nem utalja a megígért támogatástKávézók, kiskocsmák ezrei hónapok óta bevétel nélkül tengődnek, de a kormány nem segít rajtuk, ráadásul még sokszor azoknak sem utal, akiknek jár a támogatás.

Adat étterem KSH vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. február 24. 16:40 Adat, Közélet

Az új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedések

A visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

Bucsky Péter
2021. február 24. 06:03 Adat, Vállalat

A multik, és azon belül a németek igen jól jártak a kormány gazdasági akcióprogramjával

A német hátterű vállalkozások a hozzáadott érték 13,5 százalékát adják, de ehhez a támogatások 21,5 százalékát kapták meg.

Jandó Zoltán
2021. február 23. 11:34 Adat

Nagyon úgy tűnik, hogy az Amazon kinyírt egy női nevet

Az amerikai cég elnevezte Alexának a virtuális asszisztensét, és a szülők világszerte úgy döntöttek, inkább más nevet választanak a lányuknak.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 16:55 Vállalat

A műanyagmentes drogéria csak egy álom, de közelíthetünk hozzá

Melyik fontosabb, a profit vagy a környezetvédelem, és szappannal mosakodjunk vagy tusfürdővel? Válaszol a Procter&Gamble, a világ egyik legnagyobb fmcg cégének k+f kommunikációs vezetője.

Jandó Zoltán
2021. február 25. 06:08 Vállalat

Konkurens nélkül megnyerte a közbeszerzést, majd engedett az árból 140 millió forintot

Dőlnek az állami megrendelések Tasnádi László cégéhez, ám ezúttal furcsa fordulatot vett egy tender.

Avatar
2021. február 24. 15:24 Közélet

Jól szolgálják-e a kormány tervei a COVID által okozott társadalmi és gazdasági károk helyreállítását?

A leginkább sújtott emberek és vállalkozások segítése, az ország ellenállóképességének növelése helyett lobbiérdekeket szolgálhat az új uniós források egy része.