Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. február 12. 16:14 Adat

A számok megerősítik, hogy brutális visszaesés volt az év végén a vendéglátásban

A járvány második hullámában jelentős, bár jóval kisebb volt a visszaesés a kereskedelmi vendéglátóhelyek forgalmában, mint az elsőben, az egész évben viszont összesen a forgalom harmada eltűnt a szektorból – derül ki a KSH nemrég publikált adataiból.

Ahogy az az alábbi ábrán is látszik, a kereskedelmi vendéglátóhelyek forgalma decemberben a tavalyi 44 százaléka volt. A tavalyi legrosszabb hónap április volt, amikor szintén egész hónapban zárva kellett tartaniuk a vendéglátóhelyeknek.

A két hónap közötti nagyjából 20 százalékpontos különbséget az magyarázhatja, hogy a második hullámra egyrészt már jobban felkészültek az éttermek a kiszállítás megszervezésével, másrészt ebben az időszakban a kormány 27-ről 5 százalékra csökkentette a kiszállítás áfáját, így több étteremnek érhette meg ebbe belevágni.

Ez utóbbi jelentős segítség volt az éttermeknek, mondta kérdésünkre Hamvas Zoltán, a Bocuse D’Or Akadémia elnöke, aki azt is hozzátette, hogy ő “érzésre” biztosan nagyobb visszaesést becsült volna decemberre ahhoz képest, amekkorát a KSH most kimutatott. 

Egyrészt azért, mert 2019 decemberében kiemelkedően jó volt a forgalom, tehát magas volt a bázis, másrészt viszont azért, mert Hamvas szerint a kiszállítás érzésre nem jelenthetett ennyi étteremnek megoldást.

Az éttermek mellett a kereskedelmi vendéglátóhelyek közé tartoznak a kávézók, cukrászdák, kocsmák, amelyeknek a kiszállításra nincs lehetősége, azaz lényegében nem volt bevétele a novemberi bezárás óta.

Az egész szektor teljesítményét valamennyivel javította ugyanakkor, hogy a második hullámban a munkahelyi vendéglátóhelyek nyitva maradhattak. Ez ugyan a távmunka terjedése miatt még így is 25 százalékos visszaesést jelentett decemberben, de a szegmens az átlagot így is feljebb húzta.

Novemberben a korlátozások bejelentésével együtt 50 százalékos bértámogatást jelentettek be az érintett vállalkozásoknak. Mindez azonban azt is jelentette, hogy a kormány vendéglátóipari kis- és mikrovállalkozások tömegét hagyta teljesen magára, amelyeknél csak alkalmi jelleggel vagy egyáltalán nincsenek alkalmazottak.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) nyári összesítése szerint a mintegy 50 ezer magyar vendéglátóhelyet működtető 24,5 ezer vállalkozás felét egyéni vállalkozók működtetik, ők teljesen kimaradnak a csak foglalkoztatóknak járó bértámogatásból.

Miután a vendéglátóiparban tömegesen jelezték, hogy nem kapják meg időben a bértámogatásokat, a kormány február elején bejelentette, hogy az utólagos finanszírozás helyett az igénylők előre megkapják majd az állami bértámogatást. Hamvas Zoltán most azt mondta, a környezetében úgy látja, hogy az elmúlt héten a bejelentésben ígéreteknek megfelelően mindenhol meg is érkezett a bértámogatás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vendéglátás egyik részét magára hagyta a kormány, a másik részének nem utalja a megígért támogatástKávézók, kiskocsmák ezrei hónapok óta bevétel nélkül tengődnek, de a kormány nem segít rajtuk, ráadásul még sokszor azoknak sem utal, akiknek jár a támogatás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat étterem KSH vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2023. december 5. 04:34 Adat, Vállalat

Szapulták az autógumi-üzemeket, de az akkugyárak sokkal rosszabbak lehetnek

Olyan ágazatra fekszik rá az ország hatalmas erővel, amelynek nagyon alacsony a hozzáadott értéke. Ennél a korábbi mumus abroncsgyárak is többet tesznek hozzá a magyar gazdasághoz.

Jandó Zoltán
2023. december 2. 15:41 Adat, Vállalat

Lefeleződött a diósgyőri stadion megtérülési ideje, már csak 262 év

Újabb öt évig a diósgyőri futballcsapatot fenntartó cég üzemeltetheti a 2018-ban átadott, 13 milliárd forintból felújított miskolci stadiont.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 6. 09:41 Világ

Egy ideig működött, de mostanra hatástalanná vált az ársapka az orosz nyersolajon

Egy friss jelentés szerint az orosz olajszállítmányok csaknem felét olyan tankereken szállították az elmúlt egy évben, amelyen nem szállíthatták volna.

Stubnya Bence
2023. december 6. 08:48 Támogatói tartalom

A sokkon túlestünk, de a balegyenesekhez is hozzászoktunk – így változtak egy év alatt a munkavállalói preferenciák

Az elmúlt évek egymást követő válságai a munkavállalói preferenciákra is hatással voltak, ahogy az idei reálbércsökkenés is. Reguly Mártával, a PwC Magyarország HR tanácsadási csoportjának vezetőjével ezekről a változásokról beszélgettünk.

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.