Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. február 12. 16:14 Adat

A számok megerősítik, hogy brutális visszaesés volt az év végén a vendéglátásban

A járvány második hullámában jelentős, bár jóval kisebb volt a visszaesés a kereskedelmi vendéglátóhelyek forgalmában, mint az elsőben, az egész évben viszont összesen a forgalom harmada eltűnt a szektorból – derül ki a KSH nemrég publikált adataiból.

Ahogy az az alábbi ábrán is látszik, a kereskedelmi vendéglátóhelyek forgalma decemberben a tavalyi 44 százaléka volt. A tavalyi legrosszabb hónap április volt, amikor szintén egész hónapban zárva kellett tartaniuk a vendéglátóhelyeknek.

A két hónap közötti nagyjából 20 százalékpontos különbséget az magyarázhatja, hogy a második hullámra egyrészt már jobban felkészültek az éttermek a kiszállítás megszervezésével, másrészt ebben az időszakban a kormány 27-ről 5 százalékra csökkentette a kiszállítás áfáját, így több étteremnek érhette meg ebbe belevágni.

Ez utóbbi jelentős segítség volt az éttermeknek, mondta kérdésünkre Hamvas Zoltán, a Bocuse D’Or Akadémia elnöke, aki azt is hozzátette, hogy ő “érzésre” biztosan nagyobb visszaesést becsült volna decemberre ahhoz képest, amekkorát a KSH most kimutatott. 

Egyrészt azért, mert 2019 decemberében kiemelkedően jó volt a forgalom, tehát magas volt a bázis, másrészt viszont azért, mert Hamvas szerint a kiszállítás érzésre nem jelenthetett ennyi étteremnek megoldást.

Az éttermek mellett a kereskedelmi vendéglátóhelyek közé tartoznak a kávézók, cukrászdák, kocsmák, amelyeknek a kiszállításra nincs lehetősége, azaz lényegében nem volt bevétele a novemberi bezárás óta.

Az egész szektor teljesítményét valamennyivel javította ugyanakkor, hogy a második hullámban a munkahelyi vendéglátóhelyek nyitva maradhattak. Ez ugyan a távmunka terjedése miatt még így is 25 százalékos visszaesést jelentett decemberben, de a szegmens az átlagot így is feljebb húzta.

Novemberben a korlátozások bejelentésével együtt 50 százalékos bértámogatást jelentettek be az érintett vállalkozásoknak. Mindez azonban azt is jelentette, hogy a kormány vendéglátóipari kis- és mikrovállalkozások tömegét hagyta teljesen magára, amelyeknél csak alkalmi jelleggel vagy egyáltalán nincsenek alkalmazottak.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) nyári összesítése szerint a mintegy 50 ezer magyar vendéglátóhelyet működtető 24,5 ezer vállalkozás felét egyéni vállalkozók működtetik, ők teljesen kimaradnak a csak foglalkoztatóknak járó bértámogatásból.

Miután a vendéglátóiparban tömegesen jelezték, hogy nem kapják meg időben a bértámogatásokat, a kormány február elején bejelentette, hogy az utólagos finanszírozás helyett az igénylők előre megkapják majd az állami bértámogatást. Hamvas Zoltán most azt mondta, a környezetében úgy látja, hogy az elmúlt héten a bejelentésben ígéreteknek megfelelően mindenhol meg is érkezett a bértámogatás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vendéglátás egyik részét magára hagyta a kormány, a másik részének nem utalja a megígért támogatástKávézók, kiskocsmák ezrei hónapok óta bevétel nélkül tengődnek, de a kormány nem segít rajtuk, ráadásul még sokszor azoknak sem utal, akiknek jár a támogatás.

Adat étterem KSH vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2022. június 23. 16:22 Adat

A gyermektelen magyar minimálbéresek fizetését terheli a legmagasabb adó az egész régióban

Viszont a háromgyerekesek béreire rakódó adóterhek a legalacsonyabbak között vannak a környékbeli országok mezőnyében.

Pálos Máté
2022. június 21. 16:47 Adat

A Gallup adatai szerint feltartóztathatatlanul terjed a boldogtalanság a világon

Mióta felméréseket készítenek az emberek hogylétéről, sosem kaptak ilyen lesújtó adatokat.

Hajdu Miklós
2022. június 21. 16:15 Adat

A vállalatok még kevésbé, a lakosság viszont már javában érzékeli a gazdasági problémákat

Az üzleti szférát még a viszonylagos optimizmus jellemzi, míg a lakosság körében eluralkodóban a borúlátás a gazdasági körülményekkel kapcsolatban.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. június 24. 10:42 Világ

Versenyt futnak a kutatók az idővel, hogy a klímaváltozást elviselő búzát nemesítsenek

Soha véget nem érő sziszifuszi munka folyik, amelyet az ipar nem támogat.

Stubnya Bence
2022. június 23. 15:25 Világ

Egyre többen kérik az angol boltokban, hogy egy bizonyos összeghatárnál álljon le a kasszás az áruszkenneléssel

A májusban 9 százalék fölé kúszó infláció miatt a lakosság vásárlóereje is csökken, az egyik legnagyobb kiskerláncban, az Asdában átlagban is kevesebb termék kerül a kosarakba.

Hajdu Miklós
2022. június 23. 10:11 Vállalat

A rugalmas helyett a biztos munkahelyet keresik a dolgozók a romló gazdasági kilátások miatt

A válságtól való félelem az irodákba is visszaterelheti a dolgozókat.