Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. február 12. 16:14 Adat

A számok megerősítik, hogy brutális visszaesés volt az év végén a vendéglátásban

A járvány második hullámában jelentős, bár jóval kisebb volt a visszaesés a kereskedelmi vendéglátóhelyek forgalmában, mint az elsőben, az egész évben viszont összesen a forgalom harmada eltűnt a szektorból – derül ki a KSH nemrég publikált adataiból.

Ahogy az az alábbi ábrán is látszik, a kereskedelmi vendéglátóhelyek forgalma decemberben a tavalyi 44 százaléka volt. A tavalyi legrosszabb hónap április volt, amikor szintén egész hónapban zárva kellett tartaniuk a vendéglátóhelyeknek.

A két hónap közötti nagyjából 20 százalékpontos különbséget az magyarázhatja, hogy a második hullámra egyrészt már jobban felkészültek az éttermek a kiszállítás megszervezésével, másrészt ebben az időszakban a kormány 27-ről 5 százalékra csökkentette a kiszállítás áfáját, így több étteremnek érhette meg ebbe belevágni.

Ez utóbbi jelentős segítség volt az éttermeknek, mondta kérdésünkre Hamvas Zoltán, a Bocuse D’Or Akadémia elnöke, aki azt is hozzátette, hogy ő “érzésre” biztosan nagyobb visszaesést becsült volna decemberre ahhoz képest, amekkorát a KSH most kimutatott. 

Egyrészt azért, mert 2019 decemberében kiemelkedően jó volt a forgalom, tehát magas volt a bázis, másrészt viszont azért, mert Hamvas szerint a kiszállítás érzésre nem jelenthetett ennyi étteremnek megoldást.

Az éttermek mellett a kereskedelmi vendéglátóhelyek közé tartoznak a kávézók, cukrászdák, kocsmák, amelyeknek a kiszállításra nincs lehetősége, azaz lényegében nem volt bevétele a novemberi bezárás óta.

Az egész szektor teljesítményét valamennyivel javította ugyanakkor, hogy a második hullámban a munkahelyi vendéglátóhelyek nyitva maradhattak. Ez ugyan a távmunka terjedése miatt még így is 25 százalékos visszaesést jelentett decemberben, de a szegmens az átlagot így is feljebb húzta.

Novemberben a korlátozások bejelentésével együtt 50 százalékos bértámogatást jelentettek be az érintett vállalkozásoknak. Mindez azonban azt is jelentette, hogy a kormány vendéglátóipari kis- és mikrovállalkozások tömegét hagyta teljesen magára, amelyeknél csak alkalmi jelleggel vagy egyáltalán nincsenek alkalmazottak.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) nyári összesítése szerint a mintegy 50 ezer magyar vendéglátóhelyet működtető 24,5 ezer vállalkozás felét egyéni vállalkozók működtetik, ők teljesen kimaradnak a csak foglalkoztatóknak járó bértámogatásból.

Miután a vendéglátóiparban tömegesen jelezték, hogy nem kapják meg időben a bértámogatásokat, a kormány február elején bejelentette, hogy az utólagos finanszírozás helyett az igénylők előre megkapják majd az állami bértámogatást. Hamvas Zoltán most azt mondta, a környezetében úgy látja, hogy az elmúlt héten a bejelentésben ígéreteknek megfelelően mindenhol meg is érkezett a bértámogatás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vendéglátás egyik részét magára hagyta a kormány, a másik részének nem utalja a megígért támogatástKávézók, kiskocsmák ezrei hónapok óta bevétel nélkül tengődnek, de a kormány nem segít rajtuk, ráadásul még sokszor azoknak sem utal, akiknek jár a támogatás.

Adat étterem KSH vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2022. december 2. 17:25 Adat, Pénz

Orbán bejelentése elgáncsolta a tárgyalásokat a legalacsonyabb keresetűek fizetésének emeléséről

Közel voltak a felek egy inflációkövető emelés elfogadásához, de a munkaadók ebbe csak járulékcsökkentéssel együtt mentek volna bele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Fontos

Schaffhauser Tibor
2022. december 4. 17:55 Világ

Van-e még jövője a klímakonferenciáknak?

Fontos eredmény, ha minden évben az egész világ a klímaváltozásra fókuszál legalább két hétig, de lehetséges, hogy nem indokolt ehhez egy ekkora utazó cirkusz.

Bucsky Péter
2022. december 4. 04:34 Pénz

A tanárok gyorséttermi bért, a sportolók havi 1,6 milliós fizetést kapnak, a magyar edzők brit szinten keresnek

Az 50 év alatti általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok kevesebbet keresnek, mint a titkárok és titkárnők, de a legtöbb gépkezelő is jobban keres.

Bogár Zsolt
2022. december 3. 15:45 Élet

Szimbiózisban: együtt vagy egymás ellen?

Hétfőn indul az új sorozat a G7 Holnap-on az állami és a magánegészségügy együttéléséről.