Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. február 10. 15:55 Adat

Most már egyértelmű, hogy megállt a járvány hetek óta tartó visszaszorulása

Az utóbbi pár napban megállt a járvány hetek óta tartó visszaszorulása a teljes visegrádi régióban. Lengyelország kivételével a napi új fertőzések lakosságarányos mozgóátlagának enyhe emelkedése látszik. A V4-es országokban továbbra is nagyjából a tavaly októberben mért szinten alakulnak a napi esetszámok, noha Csehország és Szlovákia decemberben a fertőzések harmadik felfutását is megszenvedte. 

A pozitív tesztek arányát tekintve is érzékelhető a megtorpanás. Magyarországon január vége óta nyolc százalék környékén áll a fertőzésre utaló mintavételek aránya – ez régiós összehasonlításban ugyan továbbra is kedvező adat, de a további javulás jelei egy ideje nem látszanak, pedig érdemes lenne tovább bővíteni a tesztkapacitásokat a járvány feletti kontrollt jelentő öt százalékos határérték eléréséhez. A régió többi országában, különösen Szlovákiában ugyanakkor a tesztelési gyakorlat még kevésbé tudja követni a koronavírus terjedését.


A halálozási adatokat nézve is jól látszik, hogy a járvány nem enyhül tovább. Szlovákiában a mutató még az év eleje óta rekordmagasságban ingadozik, Csehországban és Magyarországon az elmúlt egy hétben növekedni kezdett a halálesetek száma, Lengyelországban pedig stagnálás látható. A magyar és a lengyel statisztikák mindenesetre sokkal kedvezőbb helyzetre utalnak, mint a harmadik hullámot is megszenvedő Csehország és főleg Szlovákia halálozási adatai.

A javuló trendek megtörésében vélhetően a vírus fertőzőbb és pusztítóbb brit variánsának terjedése is szerepet játszhat. Szlovákiában már a fertőzések közel háromnegyedét ez a mutáció okozza, ami január közepe óta Magyarországon is terjed. A szlovák korlátozások érdemi feloldása egyelőre aligha jöhet szóba, a héten a kevésbé fertőzött régiókban az óvodák és iskolák nyithattak csak ki újra, de csak bizonyos évfolyamok számára. A veszélyhelyzetet ugyanakkor még negyven nappal meghosszabbították.

Lengyelországban a héten lejár több szigorítás érvényessége, a kormánynak hamarosan döntenie kell ezek sorsáról. Csehországban is vasárnapig tart a korlátozásokat lehetővé tevő szükségállapot, amit a kormány meghosszabbítana. Ehhez az ellenzéki pártok támogatására is szüksége van, az viszont kérdéses, hogy ezt megkapja-e – várhatóan csütörtökön derül ki, hogy sikerül-e megegyezniük a cseh politikai erőknek egymással.

Adat covid-19 fertőzés járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. február 24. 16:40 Adat, Közélet

Az új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedések

A visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

Bucsky Péter
2021. február 24. 06:03 Adat, Vállalat

A multik, és azon belül a németek igen jól jártak a kormány gazdasági akcióprogramjával

A német hátterű vállalkozások a hozzáadott érték 13,5 százalékát adják, de ehhez a támogatások 21,5 százalékát kapták meg.

Jandó Zoltán
2021. február 23. 11:34 Adat

Nagyon úgy tűnik, hogy az Amazon kinyírt egy női nevet

Az amerikai cég elnevezte Alexának a virtuális asszisztensét, és a szülők világszerte úgy döntöttek, inkább más nevet választanak a lányuknak.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 16:55 Vállalat

A műanyagmentes drogéria csak egy álom, de közelíthetünk hozzá

Melyik fontosabb, a profit vagy a környezetvédelem, és szappannal mosakodjunk vagy tusfürdővel? Válaszol a Procter&Gamble, a világ egyik legnagyobb fmcg cégének k+f kommunikációs vezetője.

Jandó Zoltán
2021. február 25. 06:08 Vállalat

Konkurens nélkül megnyerte a közbeszerzést, majd engedett az árból 140 millió forintot

Dőlnek az állami megrendelések Tasnádi László cégéhez, ám ezúttal furcsa fordulatot vett egy tender.

Avatar
2021. február 24. 15:24 Közélet

Jól szolgálják-e a kormány tervei a COVID által okozott társadalmi és gazdasági károk helyreállítását?

A leginkább sújtott emberek és vállalkozások segítése, az ország ellenállóképességének növelése helyett lobbiérdekeket szolgálhat az új uniós források egy része.