Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. február 10. 15:55 Adat

Most már egyértelmű, hogy megállt a járvány hetek óta tartó visszaszorulása

Az utóbbi pár napban megállt a járvány hetek óta tartó visszaszorulása a teljes visegrádi régióban. Lengyelország kivételével a napi új fertőzések lakosságarányos mozgóátlagának enyhe emelkedése látszik. A V4-es országokban továbbra is nagyjából a tavaly októberben mért szinten alakulnak a napi esetszámok, noha Csehország és Szlovákia decemberben a fertőzések harmadik felfutását is megszenvedte. 

A pozitív tesztek arányát tekintve is érzékelhető a megtorpanás. Magyarországon január vége óta nyolc százalék környékén áll a fertőzésre utaló mintavételek aránya – ez régiós összehasonlításban ugyan továbbra is kedvező adat, de a további javulás jelei egy ideje nem látszanak, pedig érdemes lenne tovább bővíteni a tesztkapacitásokat a járvány feletti kontrollt jelentő öt százalékos határérték eléréséhez. A régió többi országában, különösen Szlovákiában ugyanakkor a tesztelési gyakorlat még kevésbé tudja követni a koronavírus terjedését.


A halálozási adatokat nézve is jól látszik, hogy a járvány nem enyhül tovább. Szlovákiában a mutató még az év eleje óta rekordmagasságban ingadozik, Csehországban és Magyarországon az elmúlt egy hétben növekedni kezdett a halálesetek száma, Lengyelországban pedig stagnálás látható. A magyar és a lengyel statisztikák mindenesetre sokkal kedvezőbb helyzetre utalnak, mint a harmadik hullámot is megszenvedő Csehország és főleg Szlovákia halálozási adatai.

A javuló trendek megtörésében vélhetően a vírus fertőzőbb és pusztítóbb brit variánsának terjedése is szerepet játszhat. Szlovákiában már a fertőzések közel háromnegyedét ez a mutáció okozza, ami január közepe óta Magyarországon is terjed. A szlovák korlátozások érdemi feloldása egyelőre aligha jöhet szóba, a héten a kevésbé fertőzött régiókban az óvodák és iskolák nyithattak csak ki újra, de csak bizonyos évfolyamok számára. A veszélyhelyzetet ugyanakkor még negyven nappal meghosszabbították.

Lengyelországban a héten lejár több szigorítás érvényessége, a kormánynak hamarosan döntenie kell ezek sorsáról. Csehországban is vasárnapig tart a korlátozásokat lehetővé tevő szükségállapot, amit a kormány meghosszabbítana. Ehhez az ellenzéki pártok támogatására is szüksége van, az viszont kérdéses, hogy ezt megkapja-e – várhatóan csütörtökön derül ki, hogy sikerül-e megegyezniük a cseh politikai erőknek egymással.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 fertőzés járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.

Nagy Zsolt
2023. szeptember 29. 07:05 Adat

A “papíros gyerekek” az igazán nagy vesztesei a kormány oktatáspolitikai hadjáratának

Annak sem könnyű alapítványi iskolába jutni, akinek nincs sajátos nevelési igénye, annak pedig, akinek van, szinte már lehetetlen.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Török Zoltán
2023. szeptember 28. 17:50 Közélet

Németország gazdasági gyengülése egész Európának rossz hír – de mi áll mögötte?

Egyre borúsabbak a kilátások a német gazdaságban, mely a recesszióból még kilábalhat, de hosszú távon komoly kihívásokkal néz szembe.