Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. február 10. 15:55 Adat

Most már egyértelmű, hogy megállt a járvány hetek óta tartó visszaszorulása

Az utóbbi pár napban megállt a járvány hetek óta tartó visszaszorulása a teljes visegrádi régióban. Lengyelország kivételével a napi új fertőzések lakosságarányos mozgóátlagának enyhe emelkedése látszik. A V4-es országokban továbbra is nagyjából a tavaly októberben mért szinten alakulnak a napi esetszámok, noha Csehország és Szlovákia decemberben a fertőzések harmadik felfutását is megszenvedte. 

A pozitív tesztek arányát tekintve is érzékelhető a megtorpanás. Magyarországon január vége óta nyolc százalék környékén áll a fertőzésre utaló mintavételek aránya – ez régiós összehasonlításban ugyan továbbra is kedvező adat, de a további javulás jelei egy ideje nem látszanak, pedig érdemes lenne tovább bővíteni a tesztkapacitásokat a járvány feletti kontrollt jelentő öt százalékos határérték eléréséhez. A régió többi országában, különösen Szlovákiában ugyanakkor a tesztelési gyakorlat még kevésbé tudja követni a koronavírus terjedését.


A halálozási adatokat nézve is jól látszik, hogy a járvány nem enyhül tovább. Szlovákiában a mutató még az év eleje óta rekordmagasságban ingadozik, Csehországban és Magyarországon az elmúlt egy hétben növekedni kezdett a halálesetek száma, Lengyelországban pedig stagnálás látható. A magyar és a lengyel statisztikák mindenesetre sokkal kedvezőbb helyzetre utalnak, mint a harmadik hullámot is megszenvedő Csehország és főleg Szlovákia halálozási adatai.

A javuló trendek megtörésében vélhetően a vírus fertőzőbb és pusztítóbb brit variánsának terjedése is szerepet játszhat. Szlovákiában már a fertőzések közel háromnegyedét ez a mutáció okozza, ami január közepe óta Magyarországon is terjed. A szlovák korlátozások érdemi feloldása egyelőre aligha jöhet szóba, a héten a kevésbé fertőzött régiókban az óvodák és iskolák nyithattak csak ki újra, de csak bizonyos évfolyamok számára. A veszélyhelyzetet ugyanakkor még negyven nappal meghosszabbították.

Lengyelországban a héten lejár több szigorítás érvényessége, a kormánynak hamarosan döntenie kell ezek sorsáról. Csehországban is vasárnapig tart a korlátozásokat lehetővé tevő szükségállapot, amit a kormány meghosszabbítana. Ehhez az ellenzéki pártok támogatására is szüksége van, az viszont kérdéses, hogy ezt megkapja-e – várhatóan csütörtökön derül ki, hogy sikerül-e megegyezniük a cseh politikai erőknek egymással.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 fertőzés járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.