Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. február 3. 12:20 Adat

A régiós példákat elnézve annak is örülhetünk, hogy van okunk a nyitáson gondolkozni

Összességében még mindig javul, vagy legalábbis nem romlik a járványhelyzet a visegrádi régióban. Ugyan a napi új fertőzések lakosságarányos mozgóátlaga a legutolsó néhány napban éppen stagnálást mutatott minden V4-es országban, mostanra már mindenütt a tavaly október közepén tapasztalt szintre csökkent – érdemes felidézni, hogy a régiós szomszédok ekkortájt kezdték bevezetni a második hullám fékezésére hivatott korlátozásokat, Magyarországon viszont még a maszkviselést és a határzárat leszámítva szinte zavartalanul zajlott az élet. Jól látszik az alábbi ábrán, hogy a hasonló trendek ellenére jelentős különbségek vannak a járvány erősségét nézve a régióban, Szlovákiában és különösen Csehországban sokkal aggasztóbb a helyzet, mint Lengyelországban és Magyarországon.

A tesztelési gyakorlattal még mindig gondok vannak a régió nagy részében, Magyarország azonban pozitív példa: itt lassan, de hetek óta egyre inkább közeledik az öt százalékos határértékhez a betegséget kimutató mintavételek aránya. Ez egyrészt arra utal, hogy a fertőzöttek száma egyre jobban jellemzi a járvány valós lefutását, másrészt pedig javulnak az esélyek a fertőzések fékezésére a betegek karanténba helyezésével. Ez utóbbira főleg akkor számíthatnánk, ha a járvány őszi felfutásakor háttérbe szorult kontaktkutatásra a kapacitások felszabadulásával ismét nagyobb hangsúly kerülne.


A halálozási adatok még csak az október végi-november eleji időszakot idézik, kivéve Szlovákiát, ahol a görbe január eleje óta rekordmagasságban mozog. Magyarországon és Lengyelországban mindenesetre a végzetes esetek számát nézve is sokkal jobb a helyzet, mint a harmadik hullámot is megszenvedő Csehországban és persze Szlovákiában.

Magyarországon – bár a viszonylag kedvező adatok nyomán egy ideje legalább már kérdésként felmerülhet – egyelőre nincs napirenden a lazítás, márciusig fennmaradnak az eddigi korlátozások. A járványstatisztikákat nézve közel hasonló helyzetben lévő Lengyelország azonban nyitni kezdett a napokban: itt az eddig zárva tartó bevásárlóközpontok és múzeumok, galériák fogadhatnak újra látogatókat, illetve megszűnnek az időseknek fenntartott vásárlási idősávok. Marad azonban az online tanrend az általános iskolákban is az első három évfolyam kivételével, ahogy a vendéglátó- és szálláshelyek sem nyithatnak ki, február 14-ig legalábbis.

Csehország inkább a bezárkózás felé mozdult, tovább szigorították a beutazás és a belföldi mozgás feltételeit, továbbá a lakosság számára háromnaponta ingyenes antigén tesztelési lehetőséget biztosít újabban a kormány. Szlovákiában is a szigorítás van napirenden, még az is felmerült a héten, hogy a lakosságnak sms-ben kelljen engedélyt kérnie minden alkalommal a lakás elhagyására. Az ország egészségügyi minisztere szerint a mostani járványadatok alapján az ország intézkedési terve a teljes lezárást írja elő a jövő héttől (persze a létfontosságú infrastruktúra kivételével) – a termelés leállítása azonban rendkívüli gazdasági károkkal járna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz éttermek után az edzőtermek is fellázadtak a zárva tartás ellen LengyelországbanAz ágazati szövetség szerint a továbbra is érvényben lévő tiltás ellenére a lengyel edzőtermek fele, mintegy 1600 létesítmény kinyitott hétfőn.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.