Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. február 3. 12:20 Adat

A régiós példákat elnézve annak is örülhetünk, hogy van okunk a nyitáson gondolkozni

Összességében még mindig javul, vagy legalábbis nem romlik a járványhelyzet a visegrádi régióban. Ugyan a napi új fertőzések lakosságarányos mozgóátlaga a legutolsó néhány napban éppen stagnálást mutatott minden V4-es országban, mostanra már mindenütt a tavaly október közepén tapasztalt szintre csökkent – érdemes felidézni, hogy a régiós szomszédok ekkortájt kezdték bevezetni a második hullám fékezésére hivatott korlátozásokat, Magyarországon viszont még a maszkviselést és a határzárat leszámítva szinte zavartalanul zajlott az élet. Jól látszik az alábbi ábrán, hogy a hasonló trendek ellenére jelentős különbségek vannak a járvány erősségét nézve a régióban, Szlovákiában és különösen Csehországban sokkal aggasztóbb a helyzet, mint Lengyelországban és Magyarországon.

A tesztelési gyakorlattal még mindig gondok vannak a régió nagy részében, Magyarország azonban pozitív példa: itt lassan, de hetek óta egyre inkább közeledik az öt százalékos határértékhez a betegséget kimutató mintavételek aránya. Ez egyrészt arra utal, hogy a fertőzöttek száma egyre jobban jellemzi a járvány valós lefutását, másrészt pedig javulnak az esélyek a fertőzések fékezésére a betegek karanténba helyezésével. Ez utóbbira főleg akkor számíthatnánk, ha a járvány őszi felfutásakor háttérbe szorult kontaktkutatásra a kapacitások felszabadulásával ismét nagyobb hangsúly kerülne.


A halálozási adatok még csak az október végi-november eleji időszakot idézik, kivéve Szlovákiát, ahol a görbe január eleje óta rekordmagasságban mozog. Magyarországon és Lengyelországban mindenesetre a végzetes esetek számát nézve is sokkal jobb a helyzet, mint a harmadik hullámot is megszenvedő Csehországban és persze Szlovákiában.

Magyarországon – bár a viszonylag kedvező adatok nyomán egy ideje legalább már kérdésként felmerülhet – egyelőre nincs napirenden a lazítás, márciusig fennmaradnak az eddigi korlátozások. A járványstatisztikákat nézve közel hasonló helyzetben lévő Lengyelország azonban nyitni kezdett a napokban: itt az eddig zárva tartó bevásárlóközpontok és múzeumok, galériák fogadhatnak újra látogatókat, illetve megszűnnek az időseknek fenntartott vásárlási idősávok. Marad azonban az online tanrend az általános iskolákban is az első három évfolyam kivételével, ahogy a vendéglátó- és szálláshelyek sem nyithatnak ki, február 14-ig legalábbis.

Csehország inkább a bezárkózás felé mozdult, tovább szigorították a beutazás és a belföldi mozgás feltételeit, továbbá a lakosság számára háromnaponta ingyenes antigén tesztelési lehetőséget biztosít újabban a kormány. Szlovákiában is a szigorítás van napirenden, még az is felmerült a héten, hogy a lakosságnak sms-ben kelljen engedélyt kérnie minden alkalommal a lakás elhagyására. Az ország egészségügyi minisztere szerint a mostani járványadatok alapján az ország intézkedési terve a teljes lezárást írja elő a jövő héttől (persze a létfontosságú infrastruktúra kivételével) – a termelés leállítása azonban rendkívüli gazdasági károkkal járna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz éttermek után az edzőtermek is fellázadtak a zárva tartás ellen LengyelországbanAz ágazati szövetség szerint a továbbra is érvényben lévő tiltás ellenére a lengyel edzőtermek fele, mintegy 1600 létesítmény kinyitott hétfőn.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. november 28. 09:28 Adat

Kocsmaarmageddon van Magyarországon, de a kantinoknak jól megy

Több mint ezer vendéglátóhely szűnt meg 2023 első felében Magyarországon. A leggyorsabban továbbra is a italüzletek száma csökken.

Pálos Máté
2023. november 27. 19:16 Adat

Annyira keveset költünk egészségügyre, hogy az EU sereghajtói közé kerültünk

A GDP-arányos adat leginkább azt mutatja meg, hogy a döntéshozók mennyire tekintik fontos területnek az egészségügyet.

Bod Péter Ákos
2023. november 26. 17:20 Adat, Közélet

Mekkora gond a magyar államadósság?

Magyarország a térségünk legnagyobb arányú és legköltségesebb államadósságával kerül bele az egyébként is sok turbulenciával járó gazdaságszerkezeti és geopolitikai átmenetbe.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. november 28. 17:58 Közélet

Szélerőmű a közeli jövőben nem, szivattyús erőmű viszont épülhet Magyarországon

Leporolták, visszatették, megint leporolták - újabb fejezethez érkezik a régóta meg nem valósuló magyar szivattyús erőmű projekt.

Gergely Péter
2023. november 27. 16:41 Pénz

Kinek éri meg megvárni a csok plusz bevezetését?

Bár nőhet a lakáshitelek iránti kereslet, arra senki sem számít, hogy a csok pluszra jogosultak drasztikusan megmozgatnák a hitelpiacot.

Pálos Máté
2023. november 27. 13:43 Közélet

Egyetlen személy dönthetne a kutatóhálózatok sorsáról

A Magyar Kutatási Hálózat átszervezése tovább ronthatja a magyar kutatói autonómiát és kutatási szabadságot.