Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. január 29. 10:41 Adat

Az elmúlt húsz év egyikében sem haltak meg annyian Magyarországon, mint 2020-ban

Ebben az évezredben tavaly fordult elő először, hogy 140 ezernél több magyar veszítette életét. A statisztikai hivatal (KSH) péntek reggel közzétett adatai szerint a tavalyi 53. hétben már jóval alacsonyabb volt a halálozás, mint a második hullám négy öt héttel korábbi csúcsán, de így is több mint 3200-an veszítették életüket, ami nagyjából négyszázzal több az ilyenkor megszokottnál.

Az év egészében pedig 141 664 halálesetet rögzített a KSH, ami 1996 óta a legmagasabb érték.

Ez ráadásul még biztosan nem a végleges szám, hiszen a hivatal jellemzően még utólag is módosítja az adatokat. Ezen a héten például négyszázzal növelték a már korábban lejelentett számokat.

Az egész éves közel 142 ezres adat azonban nem összehasonlítható a korábbi évekkel, ezúttal ugyanis a KSH 53 hét adatait rögzítette, miközben az évek többségében csak 52 hétre van adat. A 2020-as szám azonban még akkor is a legmagasabb 2000 óta, ha ezt a hatást kiszűrjük, az elmúlt években megszokottnál pedig 7-12 ezerrel többen haltak meg.

A halálozás jelentős növekedése teljesen egyértelműen a koronavírus-járvány második hullámának a következménye. Korábban is írtunk már arról, hogy augusztus végéig kevesebb mint 85 ezer ember veszítette életét Magyarországon, ennél 2000 óta csak két évben, 2016-ban és 2014-ben volt alacsonyabb a szám. Azóta azonban több mint 53 ezren haltak meg, ami messze a legtöbb az elmúlt 50 évben, az ilyenkor megszokottnál pedig tízezerrel több*Ebben nincsenek benne az 53. heti adatok..

Az elmúlt ötven év tíz leghalálosabb hetéből négy volt az elmúlt két hónapban, még úgy is, hogy a korlátozó intézkedések december elejétől kezdve megállították a halálozás addig rendkívül meredek felfutását.

Adat halálozás járvány koronavírus Magyarország Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2021. április 15. 14:41 Adat, Közélet

A fideszes szavazók 89 százaléka, az ellenzékiek 58 százaléka nincs tisztában a valós járványhelyzettel

Magyarország helyzete rendkívüli a járványban: halálozásban és átoltottságban is a top 10-ben vagyunk. A lakosság többsége azonban csak az egyikkel van tisztában.

Váczi István
2021. április 14. 17:15 Adat

Szinte már az összes kínai vakcinát beadták Magyarországon

A Pfizer és a Moderna beadási aránya a Sinopharménál is magasabb, de ez nem meglepő. Az utóbbi napok híreinek hatása akkor lesz lemérhető, amikor újabb szállítmányok érkeznek majd a kínai vakcinából.

Hajdu Miklós
2021. április 14. 12:30 Adat

Egyszerre állt meg a napi új esetszámok csökkenése minden visegrádi országban

A múlt héten még némi optimizmusra adtak okot a környező országok járványstatisztikái, de a friss tendenciák kevésbé bizalomkeltők.

Fontos

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2021. április 15. 06:48 Pénz

Jól hangzik az 50 százalékos állami támogatás napelemre, csak nem biztos, hogy megéri igénybe venni

Roham indult a napelemes ingyenpénzért, de ha elkezd valaki alaposan számolni, akkor hamar rájön, hogy hosszú távon a konstrukcióval nem feltétlenül jár jól.

Jandó Zoltán
2021. április 14. 14:05 Vállalat

A magyar Lidl felépítőjével hódítaná meg Mészáros Lőrinc az ásványvízpiacot

Az Aqua Lorenzo számára a legnagyobb kihívás, hogy termékeivel nagy mennyiségben visszakerüljön az élelmiszerláncokba. Az új ügyvezetőt is ezért igazolhatták.

Váczi István
2021. április 14. 06:46 Vállalat

A pékség, amely akkor is több kenyeret adott el, amikor mindenki otthon sütött

Ludwig Klára, a Jókenyér tulajdonosa már nagyon várja a járvány végét, azt viszont nem bánja, hogy egyre több a kézműves konkurens.