Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. január 29. 10:41 Adat

Az elmúlt húsz év egyikében sem haltak meg annyian Magyarországon, mint 2020-ban

Ebben az évezredben tavaly fordult elő először, hogy 140 ezernél több magyar veszítette életét. A statisztikai hivatal (KSH) péntek reggel közzétett adatai szerint a tavalyi 53. hétben már jóval alacsonyabb volt a halálozás, mint a második hullám négy öt héttel korábbi csúcsán, de így is több mint 3200-an veszítették életüket, ami nagyjából négyszázzal több az ilyenkor megszokottnál.

Az év egészében pedig 141 664 halálesetet rögzített a KSH, ami 1996 óta a legmagasabb érték.

Ez ráadásul még biztosan nem a végleges szám, hiszen a hivatal jellemzően még utólag is módosítja az adatokat. Ezen a héten például négyszázzal növelték a már korábban lejelentett számokat.

Az egész éves közel 142 ezres adat azonban nem összehasonlítható a korábbi évekkel, ezúttal ugyanis a KSH 53 hét adatait rögzítette, miközben az évek többségében csak 52 hétre van adat. A 2020-as szám azonban még akkor is a legmagasabb 2000 óta, ha ezt a hatást kiszűrjük, az elmúlt években megszokottnál pedig 7-12 ezerrel többen haltak meg.

A halálozás jelentős növekedése teljesen egyértelműen a koronavírus-járvány második hullámának a következménye. Korábban is írtunk már arról, hogy augusztus végéig kevesebb mint 85 ezer ember veszítette életét Magyarországon, ennél 2000 óta csak két évben, 2016-ban és 2014-ben volt alacsonyabb a szám. Azóta azonban több mint 53 ezren haltak meg, ami messze a legtöbb az elmúlt 50 évben, az ilyenkor megszokottnál pedig tízezerrel több*Ebben nincsenek benne az 53. heti adatok..

Az elmúlt ötven év tíz leghalálosabb hetéből négy volt az elmúlt két hónapban, még úgy is, hogy a korlátozó intézkedések december elejétől kezdve megállították a halálozás addig rendkívül meredek felfutását.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat halálozás járvány koronavírus Magyarország Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.