Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. január 19. 12:44 Adat

Rekordmértékben estek tavaly az európai autóeladások

Az új személyautók regisztrációja 24 százalékkal csökkent 2020-ban az előző évhez képest – tette közzé az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) kedden. Ez a legjelentősebb visszaesés 1990 óta, mióta a szervezet összesíti az európai adatokat.

Ahogy az ábrán is látszik, az európai autóeladások már a járvány megjelenése előtt is csökkentek, a tavaszi lezárások pedig jelentős visszaesést hoztak. A tavasszal elmaradt vásárlások pótlása azonban nem billentette vissza a kereskedelmet, mindössze egyetlen hónapban, szeptemberben haladták meg az előző évit az eladások.

Az elektromos és hibrid autók piaca ezzel együtt számottevően bővült. A Bloomberg becslése szerint Európában tavaly először adtak el több részben vagy teljesen elektromos autót, mint Kínában. 2021-ben várhatóan 1,9 millió ilyen autót adnak el a kontinensen, a világpiac 40 százalékát lefedve. A Bloomberg szerint 2021 negyedik negyedévében adhatnak el először több elektromos vagy hibrid autót az EU-ban, mint dízelt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég az autóipari jó hírek mögött is nagy bizonytalanság látszikA magyar járműgyártás meglehetősen kiszolgáltatott a külföldi vállalatoknak, miközben az ágazat hazai kézben lévő része nincs könnyű helyzetben.

December leginkább a két legnagyobb európai gyártónak sikerült jól az ACEA szerint. A Volkswagen csoport 8,2 százalékkal több autót adott el, mint az előző évben, a PSA csoport pedig 1,7 százalékkal. Ezzel szemben a Mercedeseket gyártó Daimler eladásai 15 százalékkal csökkentek, a Renault-é 16 százalékkal, a BMW-é pedig 9,5 százalékkal.

A nagyobb országok közül decemberben Németországban 10 százalékkal több új autót regisztráltak, mint 2019-ben, Spanyolországban stagnált ez a mutató, Franciaországban 12 százalékkal csökkent, Olaszországban pedig 15 százalékkal.

Az egész évet nézve Magyarországon az átlagosnál kisebb mértékben, 19 százalékkal csökkent az újonnan regisztrált személyautók száma. Decemberben azonban az európai átlagot jelentősen meghaladó mértékben, 21 százalékkal lett kisebb ez a mutató.

Az egész évet tekintve a legnagyobb mértékben Horvátországban (-42,8 százalék), Bulgáriában (-36,8 százalék), Portugáliában (-35 százalék) és Spanyolországban (-32,3) estek az eladások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyomrost kapott, de nagyjából talpra állt összeszerelőüzem-országA magyar exportot jelentősen megtépázta a koronavírus-járvány, de voltak szektorok, amelyek kifejezetten profitáltak a helyzetből.

Adat autóeladások autóipar Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.

Hajdu Miklós
2021. december 3. 15:35 Adat

Fordultak a visegrádi járványgörbék, megtorpant a meredek felfutás

Úgy néz ki, elérkezett a járványhullám tetőzése a régióban, a fertőzöttek napi száma még mindig magas, de legalább már nem növekszik.

Fontos

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.

Vonyó Tamás
2021. december 6. 06:36 Közélet

Ha a magyarok ma nyugati szinten élnének, az maga lenne a történelmi csoda

Nem zárkóztunk fel gazdaságilag, de legalább történelmi perspektívából nézve nem is maradtunk le -véli a milánói Bocconi Egyetem docense. Ez a G7 Holnap Felzárkózás című vitasorozatának második része.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.