Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. január 19. 12:44 Adat

Rekordmértékben estek tavaly az európai autóeladások

Az új személyautók regisztrációja 24 százalékkal csökkent 2020-ban az előző évhez képest – tette közzé az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) kedden. Ez a legjelentősebb visszaesés 1990 óta, mióta a szervezet összesíti az európai adatokat.

Ahogy az ábrán is látszik, az európai autóeladások már a járvány megjelenése előtt is csökkentek, a tavaszi lezárások pedig jelentős visszaesést hoztak. A tavasszal elmaradt vásárlások pótlása azonban nem billentette vissza a kereskedelmet, mindössze egyetlen hónapban, szeptemberben haladták meg az előző évit az eladások.

Az elektromos és hibrid autók piaca ezzel együtt számottevően bővült. A Bloomberg becslése szerint Európában tavaly először adtak el több részben vagy teljesen elektromos autót, mint Kínában. 2021-ben várhatóan 1,9 millió ilyen autót adnak el a kontinensen, a világpiac 40 százalékát lefedve. A Bloomberg szerint 2021 negyedik negyedévében adhatnak el először több elektromos vagy hibrid autót az EU-ban, mint dízelt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég az autóipari jó hírek mögött is nagy bizonytalanság látszikA magyar járműgyártás meglehetősen kiszolgáltatott a külföldi vállalatoknak, miközben az ágazat hazai kézben lévő része nincs könnyű helyzetben.

December leginkább a két legnagyobb európai gyártónak sikerült jól az ACEA szerint. A Volkswagen csoport 8,2 százalékkal több autót adott el, mint az előző évben, a PSA csoport pedig 1,7 százalékkal. Ezzel szemben a Mercedeseket gyártó Daimler eladásai 15 százalékkal csökkentek, a Renault-é 16 százalékkal, a BMW-é pedig 9,5 százalékkal.

A nagyobb országok közül decemberben Németországban 10 százalékkal több új autót regisztráltak, mint 2019-ben, Spanyolországban stagnált ez a mutató, Franciaországban 12 százalékkal csökkent, Olaszországban pedig 15 százalékkal.

Az egész évet nézve Magyarországon az átlagosnál kisebb mértékben, 19 százalékkal csökkent az újonnan regisztrált személyautók száma. Decemberben azonban az európai átlagot jelentősen meghaladó mértékben, 21 százalékkal lett kisebb ez a mutató.

Az egész évet tekintve a legnagyobb mértékben Horvátországban (-42,8 százalék), Bulgáriában (-36,8 százalék), Portugáliában (-35 százalék) és Spanyolországban (-32,3) estek az eladások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyomrost kapott, de nagyjából talpra állt összeszerelőüzem-országA magyar exportot jelentősen megtépázta a koronavírus-járvány, de voltak szektorok, amelyek kifejezetten profitáltak a helyzetből.

Adat autóeladások autóipar Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2021. február 27. 12:39 Adat, Élet

A magyar női vezetők fele hetente legalább három alkalommal sportol

Többnyire futnak és jógáznak a magyar női menedzserek, és kiderült az is, hogy más előnyöket kaptak a sporttól, mint külföldi társaik.

Hajdu Miklós
2021. február 24. 16:40 Adat, Közélet

Az új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedések

A visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

Bucsky Péter
2021. február 24. 06:03 Adat, Vállalat

A multik, és azon belül a németek igen jól jártak a kormány gazdasági akcióprogramjával

A német hátterű vállalkozások a hozzáadott érték 13,5 százalékát adják, de ehhez a támogatások 21,5 százalékát kapták meg.

Fontos

Avatar Avatar
2021. február 28. 12:17 Élet

Érdemes-e pénzt fektetni az ingyenes felsőoktatásba?

A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában Joshua Angrist arra hozott példát, hogy milyen kutatási eredmény lehet érdekes a politikai döntéshozók számára is.

Kasnyik Márton
2021. február 28. 07:00 Pénz

Valamit mondani próbál nekünk a pénzügyi piac a járvány utáni világról

Gond van a világ pénzügyi rendszerének egyik legfontosabb alapkövével. Nem kizárt, hogy búcsút mondhatunk a 2010-es évek világának, és ez sokakat elbizonytalanít.

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.