Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. január 5. 09:54 Adat

A második hullámban dolgozni is sokkal kevesebben maradtak otthon

A koronavírus egyik legfontosabb munkaerőpiaci hatása tavasszal Magyarországon is az volt, hogy hatalmas lökést adott a távmunkának. Áprilisban és májusban több mint 700 ezer ember dolgozott legalább alkalmanként otthonról, de több mint 300 ezren voltak azok is, akik rendszeresen home office-ban ténykedtek. Ez nagyjából nyolc-tízszerese az egy évvel korábbinak.

A második hullám azonban ebben is eltért az elsőtől. Bár ősszel is volt felfutás az otthoni munkavégzésben, ám – különösen a járvány mértékéhez viszonyítva – sokkal kisebb, mint tavasszal.

A statisztikai hivatal kedden közzétett adatai szerint az újabb korlátozó intézkedéseket hozó novemberben is alig fele annyian dolgoztak távmunkában, mint április-májusban. A tavaszi csúcshoz képest a rendszeresen home office-ban lévők számában ennél is nagyobb volt a visszaesés.

Úgy tűnik tehát, hogy a második hullámban nem csak a kormányzat, hanem a vállalkozások is a lazább védekezés mellett döntöttek. Ennek rengeteg magyarázata lehet az első hullámban megtapasztalt negatív hatásoktól az enyhébb kormányzati intézkedésen át a kockázatértékelés változásáig.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért változott meg ennyire az emberek hozzáállása a vírushoz?A félelem után a többségnél idővel a megnyugvás érzése kerekedik felül, akkor is, ha ez nem indokolt.

Mindenesetre az adatokból elég jól látszik, hogy a cégek egy része azért – legalább részben – hosszútávon is bevezeti a távmunkát. Tavasszal az látszott, hogy a munkaadók szép fokozatosan álltak vissza a normál működésre: először a rendszeresen otthonról dolgozók száma kezdett csökkenni, miközben az alkalmanként home office-ban lévőké nőtt. A nyugodtabb nyári hónapokra aztán mind a két kategória jelentősen visszaesett a tavaszi csúcshoz képest, de még így is kétszer-háromszor annyian végezték a munkájukat otthonról, mint egy évvel korábban.

Ami az összesített foglalkoztatottsági statisztikát illeti, a KSH jelentése szerint novemberében a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4,496 millió volt, 45 ezerrel több, mint az előző hónapban, de 26 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. A 2020. szeptember–novemberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,476 millió volt, 41 ezerrel kevesebb az előző év azonos időszakinál. A csökkenést a statisztikai hivatal szerint a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjainak és a közfoglalkoztatottak számának visszaesése okozta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉrdekes gazdasági kísérlet indulhat, ha Magyarországon is megjelenik a koronavírusAzok nem szeretik a home office-t, akiknek nincs vele tapasztalatuk. Most elővigyázatosságból egyre több cég vezeti be, így olyanok is kipróbálhatják, akik eddig csípőből kritizálták a távmunkát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHazazavarják az embereket a nagy magyar cégek, elhozta a home office-t a koronavírusSorban küldik távmunkára az alkalmazottaikat azok a magyarországi cégek, amelyek ezt megtehetik. A Molnál ez hétfőtől él, a Magyar Telekom egyelőre teszteli az otthoni munkavégzést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj állás született a techcégeknél, a távmunkamenedzserA Facebook és a Quora is távmunkamenedzsert toboroz, más cégek fontolgatják. Van, aki szerint nem lesz hosszúéletű ez a pozíció.

Adat koronavírus távmunka Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. január 27. 16:42 Adat, Élet

Úgy tűnik, a korlátozásokkal sikerült elkerülnünk a fertőzések újabb hullámát

A legtöbb járványmutató ott tart most, ahol október közepe és november eleje között mozgott.

Bucsky Péter
2021. január 26. 06:34 Adat, Közélet

Visszaesett a bevándorlás Magyarországra a koronavírus-járvány miatt

Az új munkavállalási engedélyek száma 8 százalékkal csökkent, de a nem uniós külföldi munkavállalók száma alig változott. Az itt tanuló diákok száma viszont közel ötödével eshetett.

Avatar
2021. január 25. 16:37 Adat, Közélet

Hiába termelünk többet, az ipar szerkezete és a forint gyengülése fékezi a felzárkózásunkat

Harminc éve dolgozunk azon, hogy elérjük az uniós átlagot, de lehet, hogy ehhez még harminc év kell.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. január 27. 06:27 Élet

Az unió odacsaphat a vegánoknak

Brüsszelben olyan szabálymódosítás van az asztalon, amely totálisan ellentmond a hétköznapoknak.

Jandó Zoltán
2021. január 26. 13:24 Vállalat

Ilyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alul

Ha Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.

Kasnyik Márton
2021. január 25. 06:44 Közélet

A legszűkösebb erőforrásra lenne most szükség az oltókampányban: türelemre

Érdemes lemaradni az oltóversenyben, ha ettől kevesebben utasítják vissza a vakcinát? Néhány gyáron múlik az oltósiker.