Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 30. 15:22 Adat

Meglett a járványban a magyar fordulat, de még nem lehet fellélegezni

Ismét kettészakadóban van a visegrádi régió a járványstatisztikákat nézve, de a szerepek átrendeződtek: míg november elején a csehek és a szlovákok tudták viszonylag gyors intézkedésekkel a naponta regisztrált új koronavírusos esetek számát csökkenőre fordítani, decemberre a lazítások következtében ott újra felfutás kezdődött, amit az év végére épphogy sikerült megfékezni. Mindeközben Lengyelországban és Magyarországon hetek óta stabilan mérséklődnek az esetszámok.

Ugyanakkor az országok tesztelési gyakorlata szeptember közepe óta jókora hiányosságokat mutat, a pozitív eredményű mintavételek aránya mindenütt messze meghaladja az öt százalékos határértéket – a fentebbi adatok alapján tehát továbbra is legfeljebb a trendekre következtethetünk. Magyarországra nézve mindenesetre kedvező fejlemény, hogy az esetszámok csökkenése mellett a pozitív eredményű vizsgálatok aránya is mérséklődik, a régiós szomszédokhoz képest a magyar arányszám kifejezetten alacsony.

A járvány lefutását némi késedelemmel jellemző, de a tesztelési protokoll hiányosságaitól viszonylag független halálozási adatok is a magyarországi fordulatról tanúskodnak, karácsony óta meredek csökkenést mutat a végzetes kimenetelű esetek száma. A régióban Lengyelország esetében beszélhetünk hasonlóan kedvező tendenciáról, míg a cseh és a szlovák adatok az elhamarkodott lazításokról tanúskodnak.

Csehországban a héten újabb szigorítások léptek életbe, amelyek értelmében többek között a jelenléti oktatásban csak az elsősök és a másodikosok részesülhetnek, éjszakai kijárási tilalom kezdődik este 9 órától, és nyilvános helyeken legfeljebb két ember találkozhat.

Szlovákiában már karácsony előtt egész napos kijárási tilalmat vezettek be, igaz, a kivételek között szerepel például két háztartás közös karácsonyozása vagy üdülése, akár hotelekben is. Lengyelországban bár a járvány újabb felfutása egyelőre elmaradt, az év végére szintén új szigorítások léptek életbe, így ismét csak az alapvető árucikkeket forgalmazó üzletek lehetnek nyitva, a sípályák és a szállodák pedig bezártak.

Adat járvány koronavírus tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2021. január 20. 17:01 Adat

Akár hónapokat is várniuk kell a friss nyugdíjasoknak a pénzükre

Fél év szünet után ősszel újra megugrott a nyugdíjazások száma. Valójában már nyáron növekednie kellett volna, de ennyire lassú a rendszer.

Hajdu Miklós
2021. január 20. 12:10 Adat

A magyar járványadatok a legbiztatóbbak a visegrádi régióban

A november közepén bevezetett szigorítások fenntartásának köszönhetően mostanra a magyar adatok lettek a legbiztatóbbak a V4-es országok járványstatisztikái között.

Fabók Bálint
2021. január 19. 12:44 Adat

Rekordmértékben estek tavaly az európai autóeladások

Több déli országban harmadával kevesebb új személyautót regisztráltak, mint 2019-ban. Magyarországon az átlagosnál kevésbé estek vissza az eladások.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 22. 15:37 Világ

Brit helyett holland egyetemek lehetnek a magyar diákok új kedvencei

A brexit után az eddigieknél jóval kedvezőtlenebb feltételekkel tanulhatnak csak az Európai Unióból érkező diákok a brit egyetemeken, ami a hallgatói kiválóság és sokszínűség szempontjából rossz hír számukra.

Avatar
2021. január 22. 12:19 Tech

A jövő aligha alapulhat kizárólag megújuló energiatermelésen

További technikai áttörések kellenek ahhoz, hogy végleg megszabaduljunk a fosszilis energiahordozók égetésétől.

Bucsky Péter
2021. január 22. 06:54 Közélet

Van-e értelme ellenőrizni a magyar közbeszerzéseket?

A legalaposabb kontroll is hiábavaló, ha valahol már nincs tényleges verseny a piaci szereplők között.