Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 30. 15:22 Adat

Meglett a járványban a magyar fordulat, de még nem lehet fellélegezni

Ismét kettészakadóban van a visegrádi régió a járványstatisztikákat nézve, de a szerepek átrendeződtek: míg november elején a csehek és a szlovákok tudták viszonylag gyors intézkedésekkel a naponta regisztrált új koronavírusos esetek számát csökkenőre fordítani, decemberre a lazítások következtében ott újra felfutás kezdődött, amit az év végére épphogy sikerült megfékezni. Mindeközben Lengyelországban és Magyarországon hetek óta stabilan mérséklődnek az esetszámok.

Ugyanakkor az országok tesztelési gyakorlata szeptember közepe óta jókora hiányosságokat mutat, a pozitív eredményű mintavételek aránya mindenütt messze meghaladja az öt százalékos határértéket – a fentebbi adatok alapján tehát továbbra is legfeljebb a trendekre következtethetünk. Magyarországra nézve mindenesetre kedvező fejlemény, hogy az esetszámok csökkenése mellett a pozitív eredményű vizsgálatok aránya is mérséklődik, a régiós szomszédokhoz képest a magyar arányszám kifejezetten alacsony.

A járvány lefutását némi késedelemmel jellemző, de a tesztelési protokoll hiányosságaitól viszonylag független halálozási adatok is a magyarországi fordulatról tanúskodnak, karácsony óta meredek csökkenést mutat a végzetes kimenetelű esetek száma. A régióban Lengyelország esetében beszélhetünk hasonlóan kedvező tendenciáról, míg a cseh és a szlovák adatok az elhamarkodott lazításokról tanúskodnak.

Csehországban a héten újabb szigorítások léptek életbe, amelyek értelmében többek között a jelenléti oktatásban csak az elsősök és a másodikosok részesülhetnek, éjszakai kijárási tilalom kezdődik este 9 órától, és nyilvános helyeken legfeljebb két ember találkozhat.

Szlovákiában már karácsony előtt egész napos kijárási tilalmat vezettek be, igaz, a kivételek között szerepel például két háztartás közös karácsonyozása vagy üdülése, akár hotelekben is. Lengyelországban bár a járvány újabb felfutása egyelőre elmaradt, az év végére szintén új szigorítások léptek életbe, így ismét csak az alapvető árucikkeket forgalmazó üzletek lehetnek nyitva, a sípályák és a szállodák pedig bezártak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat járvány koronavírus tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.

Fontos

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.