Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 30. 15:22 Adat

Meglett a járványban a magyar fordulat, de még nem lehet fellélegezni

Ismét kettészakadóban van a visegrádi régió a járványstatisztikákat nézve, de a szerepek átrendeződtek: míg november elején a csehek és a szlovákok tudták viszonylag gyors intézkedésekkel a naponta regisztrált új koronavírusos esetek számát csökkenőre fordítani, decemberre a lazítások következtében ott újra felfutás kezdődött, amit az év végére épphogy sikerült megfékezni. Mindeközben Lengyelországban és Magyarországon hetek óta stabilan mérséklődnek az esetszámok.

Ugyanakkor az országok tesztelési gyakorlata szeptember közepe óta jókora hiányosságokat mutat, a pozitív eredményű mintavételek aránya mindenütt messze meghaladja az öt százalékos határértéket – a fentebbi adatok alapján tehát továbbra is legfeljebb a trendekre következtethetünk. Magyarországra nézve mindenesetre kedvező fejlemény, hogy az esetszámok csökkenése mellett a pozitív eredményű vizsgálatok aránya is mérséklődik, a régiós szomszédokhoz képest a magyar arányszám kifejezetten alacsony.

A járvány lefutását némi késedelemmel jellemző, de a tesztelési protokoll hiányosságaitól viszonylag független halálozási adatok is a magyarországi fordulatról tanúskodnak, karácsony óta meredek csökkenést mutat a végzetes kimenetelű esetek száma. A régióban Lengyelország esetében beszélhetünk hasonlóan kedvező tendenciáról, míg a cseh és a szlovák adatok az elhamarkodott lazításokról tanúskodnak.

Csehországban a héten újabb szigorítások léptek életbe, amelyek értelmében többek között a jelenléti oktatásban csak az elsősök és a másodikosok részesülhetnek, éjszakai kijárási tilalom kezdődik este 9 órától, és nyilvános helyeken legfeljebb két ember találkozhat.

Szlovákiában már karácsony előtt egész napos kijárási tilalmat vezettek be, igaz, a kivételek között szerepel például két háztartás közös karácsonyozása vagy üdülése, akár hotelekben is. Lengyelországban bár a járvány újabb felfutása egyelőre elmaradt, az év végére szintén új szigorítások léptek életbe, így ismét csak az alapvető árucikkeket forgalmazó üzletek lehetnek nyitva, a sípályák és a szállodák pedig bezártak.

Adat járvány koronavírus tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2021. március 5. 06:56 Adat, Vállalat

Összeeresztettük az Aldi-Lidl-Penny hármast a Tescóval, ez lett belőle

Fogyasztói kosarunkkal túlléptünk a szokásos Aldi-Lidl pároson, és elkezdtük összehasonlítani az áraikat a Penny Markettel és a Tescóval is.

Avatar Avatar
2021. március 4. 06:54 Adat

Zsákutca a hazai gazdasági fejlődés?

A multik térnyerésére alapozó növekedési modell kifulladt, ezen az úton haladva nem fogunk felzárkózni vagy közeledni a nyugat-európai gazdasági centrumhoz.

Hajdu Miklós
2021. március 3. 16:15 Adat

Fogytán az optimizmus a magyar gyárakban

Enyhe visszaesést mutatnak a magyar iparvállalatok konjunktúramutatói.

Fontos

Stubnya Bence
2021. március 6. 07:16 Podcast

A magyar és a kínai korrupció közös pontja, hogy a kisember egyre inkább kimarad belőle

Hogy hasíthat a gazdaság, ha közben kiakadnak a korrupciós indexek? Egy új, Kínáról szóló könyv alapján veséztük ki a magyar lophatósági válságot az e heti G7 Podcastban.

Avatar
2021. március 5. 17:03 Közélet

A tanárok a kormányzat elhanyagolt, veszélyeztetett és bántalmazott gyerekei

Korábban sem voltak elkényeztetve, a kormány pedagógusokkal szembeni valódi érdektelenségét mégis a járvány kitörése óta eltelt egy év mutatta meg a leginkább.

Avatar
2021. március 4. 13:11 Élet

Csúcsot dönthet az üzemanyagok ára a következő években

Jó esély van arra, hogy az előző öt év viszonylag kedvező üzemanyagárait egy masszív drágulás követi, és 2030-ig jóval költségesebb lesz a tankolás.