Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 30. 15:22 Adat

Meglett a járványban a magyar fordulat, de még nem lehet fellélegezni

Ismét kettészakadóban van a visegrádi régió a járványstatisztikákat nézve, de a szerepek átrendeződtek: míg november elején a csehek és a szlovákok tudták viszonylag gyors intézkedésekkel a naponta regisztrált új koronavírusos esetek számát csökkenőre fordítani, decemberre a lazítások következtében ott újra felfutás kezdődött, amit az év végére épphogy sikerült megfékezni. Mindeközben Lengyelországban és Magyarországon hetek óta stabilan mérséklődnek az esetszámok.

Ugyanakkor az országok tesztelési gyakorlata szeptember közepe óta jókora hiányosságokat mutat, a pozitív eredményű mintavételek aránya mindenütt messze meghaladja az öt százalékos határértéket – a fentebbi adatok alapján tehát továbbra is legfeljebb a trendekre következtethetünk. Magyarországra nézve mindenesetre kedvező fejlemény, hogy az esetszámok csökkenése mellett a pozitív eredményű vizsgálatok aránya is mérséklődik, a régiós szomszédokhoz képest a magyar arányszám kifejezetten alacsony.

A járvány lefutását némi késedelemmel jellemző, de a tesztelési protokoll hiányosságaitól viszonylag független halálozási adatok is a magyarországi fordulatról tanúskodnak, karácsony óta meredek csökkenést mutat a végzetes kimenetelű esetek száma. A régióban Lengyelország esetében beszélhetünk hasonlóan kedvező tendenciáról, míg a cseh és a szlovák adatok az elhamarkodott lazításokról tanúskodnak.

Csehországban a héten újabb szigorítások léptek életbe, amelyek értelmében többek között a jelenléti oktatásban csak az elsősök és a másodikosok részesülhetnek, éjszakai kijárási tilalom kezdődik este 9 órától, és nyilvános helyeken legfeljebb két ember találkozhat.

Szlovákiában már karácsony előtt egész napos kijárási tilalmat vezettek be, igaz, a kivételek között szerepel például két háztartás közös karácsonyozása vagy üdülése, akár hotelekben is. Lengyelországban bár a járvány újabb felfutása egyelőre elmaradt, az év végére szintén új szigorítások léptek életbe, így ismét csak az alapvető árucikkeket forgalmazó üzletek lehetnek nyitva, a sípályák és a szállodák pedig bezártak.

Adat járvány koronavírus tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2021. február 27. 12:39 Adat, Élet

A magyar női vezetők fele hetente legalább három alkalommal sportol

Többnyire futnak és jógáznak a magyar női menedzserek, és kiderült az is, hogy más előnyöket kaptak a sporttól, mint külföldi társaik.

Hajdu Miklós
2021. február 24. 16:40 Adat, Közélet

Az új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedések

A visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

Bucsky Péter
2021. február 24. 06:03 Adat, Vállalat

A multik, és azon belül a németek igen jól jártak a kormány gazdasági akcióprogramjával

A német hátterű vállalkozások a hozzáadott érték 13,5 százalékát adják, de ehhez a támogatások 21,5 százalékát kapták meg.

Fontos

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.

Avatar
2021. február 26. 16:32 Pénz

Minden adott, hogy az infláció meglóduljon

Laza monetáris és fiskális politika, pénzben úszó világ, hirtelen felfutó kereslet, már csak az a kérdés, hogy az infláció átmenetileg, vagy tartósan ugrik meg.

Fabók Bálint
2021. február 26. 06:06 Vállalat

A legnagyobb csongrádi cég sztrájkolói azt mondják, megszakadnak a munkában

Lemaradó fizetések, autóipari lassulás, kizsigerelt dolgozók és megnyirbált jogosultságok is szerepet játszanak abban, hogy sztrájkolnak a Continental makói gyáránál.