Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 30. 15:22 Adat

Meglett a járványban a magyar fordulat, de még nem lehet fellélegezni

Ismét kettészakadóban van a visegrádi régió a járványstatisztikákat nézve, de a szerepek átrendeződtek: míg november elején a csehek és a szlovákok tudták viszonylag gyors intézkedésekkel a naponta regisztrált új koronavírusos esetek számát csökkenőre fordítani, decemberre a lazítások következtében ott újra felfutás kezdődött, amit az év végére épphogy sikerült megfékezni. Mindeközben Lengyelországban és Magyarországon hetek óta stabilan mérséklődnek az esetszámok.

Ugyanakkor az országok tesztelési gyakorlata szeptember közepe óta jókora hiányosságokat mutat, a pozitív eredményű mintavételek aránya mindenütt messze meghaladja az öt százalékos határértéket – a fentebbi adatok alapján tehát továbbra is legfeljebb a trendekre következtethetünk. Magyarországra nézve mindenesetre kedvező fejlemény, hogy az esetszámok csökkenése mellett a pozitív eredményű vizsgálatok aránya is mérséklődik, a régiós szomszédokhoz képest a magyar arányszám kifejezetten alacsony.

A járvány lefutását némi késedelemmel jellemző, de a tesztelési protokoll hiányosságaitól viszonylag független halálozási adatok is a magyarországi fordulatról tanúskodnak, karácsony óta meredek csökkenést mutat a végzetes kimenetelű esetek száma. A régióban Lengyelország esetében beszélhetünk hasonlóan kedvező tendenciáról, míg a cseh és a szlovák adatok az elhamarkodott lazításokról tanúskodnak.

Csehországban a héten újabb szigorítások léptek életbe, amelyek értelmében többek között a jelenléti oktatásban csak az elsősök és a másodikosok részesülhetnek, éjszakai kijárási tilalom kezdődik este 9 órától, és nyilvános helyeken legfeljebb két ember találkozhat.

Szlovákiában már karácsony előtt egész napos kijárási tilalmat vezettek be, igaz, a kivételek között szerepel például két háztartás közös karácsonyozása vagy üdülése, akár hotelekben is. Lengyelországban bár a járvány újabb felfutása egyelőre elmaradt, az év végére szintén új szigorítások léptek életbe, így ismét csak az alapvető árucikkeket forgalmazó üzletek lehetnek nyitva, a sípályák és a szállodák pedig bezártak.

Adat járvány koronavírus tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2021. január 14. 17:08 Adat, Világ

A járvány miatt 115 millió ember csúszhatott mélyszegénységbe tavaly

Még 2021-ben is romlik majd a helyzet a Világbank közgazdászainak becslése szerint.

Hajdu Miklós
2021. január 14. 16:32 Adat

Csehország és Szlovákia harmadik hullámot kapott a nyakába, mert az ünnepek előtt lazított

Az óvintézkedések korai lazítása azonnal és drámaian érezteti a hatását a járványgörbéken.

Jandó Zoltán
2021. január 13. 12:22 Adat, Közélet

Az elmúlt fél évszázad átlagát nézve 2020 végén teljesen kiakadt a magyar halálozási mutató

Az év első 35 hetében még kifejezetten kedvezőek voltak az idei halálozási adatok, a járvány második hulláma azonban rengeteg áldozatot követelt.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. január 15. 06:33 Közélet, Vállalat

Újabb százmilliókkal tömték ki a 2017-es vizes vb-t szervező, azóta csak botrányokat halmozó céget

Az évek óta botrányos körülmények között vergődő vállalatot a harmadik nekifutásra sem sikerült megszüntetni, újabb százmilliókat emésztett fel a működése.

Stubnya Bence
2021. január 14. 05:51 Közélet

Olyan lemaradást okoz az iskolákban a távoktatás, amit hosszú évek alatt lehet csak ledolgozni

Minél szegényebb és fiatalabb egy diák, annál komolyabb lemaradást okozhat neki a távoktatás.

Mészáros R. Tamás
2021. január 13. 17:39 Világ

Mit akarhat Kína valójában a híres Övezet és út kezdeményezésével?

Peking a Világbankot meghaladó értékben finanszírozott világszerte kikötőket, hidakat, erőműveket és vasutakat, ám hirtelen megtorpant a beruházások üteme.