Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. november 18. 16:02 Adat

A visegrádi országok közül eddig csak Csehország fordított a járványtrendeken

Csehországban az október óta bevezetett intézkedéseknek mostanra már egyértelmű hatása lett, minden fontosabb mutató alakulása kedvező irányba fordult az elmúlt napokban, és a csökkenő tendencia stabilnak látszik.

A napi új esetek hétnapos mozgóátlagát ugyan még mindig komoly fenntartásokkal érdemes kezelni, de a cseh görbe jelentős csökkenést mutat. A regisztrált fertőzöttek száma Szlovákiában is nagyjából másfél hete csökkenőben van, és talán Lengyelországban is bekövetkezhetett a várt fordulat, míg Magyarországon leginkább csak stagnálásról beszélhetünk.

Ugyanakkor a régióban elvégzett tesztek száma még mindig nem elégséges, a pozitív mintavételek aránya minden országban sokszorosan meghaladja az öt százalékos határértéket. Tehát a napi esetszámból messzemenő következtetéseket továbbra sem érdemes levonni, különösen Lengyelországban, ahol lassan minden második vizsgálat pozitív eredménnyel zárul.

A fertőzéssel kapcsolatos halálesetek száma egyelőre még csak Csehországban mutat érdemi csökkenést. Mindenesetre biztató jel, hogy az októberi meredek felfutás üteme a régió több országában is lassulni látszik — igaz, Szlovákia példája óvatosságra int, mert ott a halálesetek számának november eleji átmeneti visszaesését gyors növekedés követte.

Végül érdemes vetni egy pillantást a járvány megfékezésére irányuló intézkedések szigorúságát mérő Stringency Index alakulására, amelynek magasabb értékei a keményebb szabályokra utalnak.

Jól látszik az alábbi ábrán, hogy Csehország és Szlovákia már október elején elkezdték bevezetni a korlátozásokat, és október végére (akkor már Lengyelországgal együtt) meglehetősen szigorú szabályokat hoztak. Magyarországon hozzájuk képest november elejéig viszonylag laza intézkedések voltak érvényben, és csak az utóbbi két hétben kezdett jelentősebb korlátozásokba a kormány (a mutató értékei Magyarország esetében sajnos egyelőre csak november 9-ig érhetők el, vagyis a 11-én hatályossá vált szabályokra még nincsenek kiszámítva).

A járványgörbékre és a szigorításokra vonatkozó idősorok összevetése Csehország példáját alapul véve tehát azt sejteti, hogy 

a korlátozások bevezetéséhez képest 3-6 hét elteltével számíthatunk arra, hogy a felfutó tendenciák fordulatot vesznek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 koronavírus tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.