Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. november 18. 16:02 Adat

A visegrádi országok közül eddig csak Csehország fordított a járványtrendeken

Csehországban az október óta bevezetett intézkedéseknek mostanra már egyértelmű hatása lett, minden fontosabb mutató alakulása kedvező irányba fordult az elmúlt napokban, és a csökkenő tendencia stabilnak látszik.

A napi új esetek hétnapos mozgóátlagát ugyan még mindig komoly fenntartásokkal érdemes kezelni, de a cseh görbe jelentős csökkenést mutat. A regisztrált fertőzöttek száma Szlovákiában is nagyjából másfél hete csökkenőben van, és talán Lengyelországban is bekövetkezhetett a várt fordulat, míg Magyarországon leginkább csak stagnálásról beszélhetünk.

Ugyanakkor a régióban elvégzett tesztek száma még mindig nem elégséges, a pozitív mintavételek aránya minden országban sokszorosan meghaladja az öt százalékos határértéket. Tehát a napi esetszámból messzemenő következtetéseket továbbra sem érdemes levonni, különösen Lengyelországban, ahol lassan minden második vizsgálat pozitív eredménnyel zárul.

A fertőzéssel kapcsolatos halálesetek száma egyelőre még csak Csehországban mutat érdemi csökkenést. Mindenesetre biztató jel, hogy az októberi meredek felfutás üteme a régió több országában is lassulni látszik — igaz, Szlovákia példája óvatosságra int, mert ott a halálesetek számának november eleji átmeneti visszaesését gyors növekedés követte.

Végül érdemes vetni egy pillantást a járvány megfékezésére irányuló intézkedések szigorúságát mérő Stringency Index alakulására, amelynek magasabb értékei a keményebb szabályokra utalnak.

Jól látszik az alábbi ábrán, hogy Csehország és Szlovákia már október elején elkezdték bevezetni a korlátozásokat, és október végére (akkor már Lengyelországgal együtt) meglehetősen szigorú szabályokat hoztak. Magyarországon hozzájuk képest november elejéig viszonylag laza intézkedések voltak érvényben, és csak az utóbbi két hétben kezdett jelentősebb korlátozásokba a kormány (a mutató értékei Magyarország esetében sajnos egyelőre csak november 9-ig érhetők el, vagyis a 11-én hatályossá vált szabályokra még nincsenek kiszámítva).

A járványgörbékre és a szigorításokra vonatkozó idősorok összevetése Csehország példáját alapul véve tehát azt sejteti, hogy 

a korlátozások bevezetéséhez képest 3-6 hét elteltével számíthatunk arra, hogy a felfutó tendenciák fordulatot vesznek.

Adat covid-19 koronavírus tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.

Fontos

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Az a vállalkozó szerezte meg az államtól a Malév-székházat, aki a budapesti repülőteret épp az állammal közösen vásárolná meg. Nem ez volt az első hatalmas ügylet a felek között.

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.