Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. november 18. 16:02 Adat

A visegrádi országok közül eddig csak Csehország fordított a járványtrendeken

Csehországban az október óta bevezetett intézkedéseknek mostanra már egyértelmű hatása lett, minden fontosabb mutató alakulása kedvező irányba fordult az elmúlt napokban, és a csökkenő tendencia stabilnak látszik.

A napi új esetek hétnapos mozgóátlagát ugyan még mindig komoly fenntartásokkal érdemes kezelni, de a cseh görbe jelentős csökkenést mutat. A regisztrált fertőzöttek száma Szlovákiában is nagyjából másfél hete csökkenőben van, és talán Lengyelországban is bekövetkezhetett a várt fordulat, míg Magyarországon leginkább csak stagnálásról beszélhetünk.

Ugyanakkor a régióban elvégzett tesztek száma még mindig nem elégséges, a pozitív mintavételek aránya minden országban sokszorosan meghaladja az öt százalékos határértéket. Tehát a napi esetszámból messzemenő következtetéseket továbbra sem érdemes levonni, különösen Lengyelországban, ahol lassan minden második vizsgálat pozitív eredménnyel zárul.

A fertőzéssel kapcsolatos halálesetek száma egyelőre még csak Csehországban mutat érdemi csökkenést. Mindenesetre biztató jel, hogy az októberi meredek felfutás üteme a régió több országában is lassulni látszik — igaz, Szlovákia példája óvatosságra int, mert ott a halálesetek számának november eleji átmeneti visszaesését gyors növekedés követte.

Végül érdemes vetni egy pillantást a járvány megfékezésére irányuló intézkedések szigorúságát mérő Stringency Index alakulására, amelynek magasabb értékei a keményebb szabályokra utalnak.

Jól látszik az alábbi ábrán, hogy Csehország és Szlovákia már október elején elkezdték bevezetni a korlátozásokat, és október végére (akkor már Lengyelországgal együtt) meglehetősen szigorú szabályokat hoztak. Magyarországon hozzájuk képest november elejéig viszonylag laza intézkedések voltak érvényben, és csak az utóbbi két hétben kezdett jelentősebb korlátozásokba a kormány (a mutató értékei Magyarország esetében sajnos egyelőre csak november 9-ig érhetők el, vagyis a 11-én hatályossá vált szabályokra még nincsenek kiszámítva).

A járványgörbékre és a szigorításokra vonatkozó idősorok összevetése Csehország példáját alapul véve tehát azt sejteti, hogy 

a korlátozások bevezetéséhez képest 3-6 hét elteltével számíthatunk arra, hogy a felfutó tendenciák fordulatot vesznek.

Adat covid-19 koronavírus tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2021. június 16. 17:32 Adat, Világ

A magyarok lakhatási költségei nőttek a leginkább az unióban a 2015 előtti tíz évben

Az alacsony jövedelmű magyar háztartásokban a kiadások csaknem felét, a teljes lakosságnál pedig 40 százalékát tették ki 2015-ben a lakhatási költségek.

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2021. június 15. 16:53 Adat

Szikszó, Encs és Devecser környékén tízből egy koronavírus-fertőzött meghalt

Rémisztő adata az egyenlőtlenségnek, hogy az országnak vannak olyan kisebb régiói, ahol több mint 10 százalékon áll a járvány halálozási mutatója, miközben a legjobb járási adatok eddig 3 százalék alatt maradtak.

Jandó Zoltán
2021. június 15. 11:36 Adat

A lakásfelújítási támogatás egy részét szépen elviszi a rég nem látott építőipari áremelkedés

Áprilisban Magyarországon is érezhetővé vált, hogy valami nincs rendben az építőipari árakkal. Közel két éve nem mértek ekkora drágulást a szektorban.

Fontos

Fabók Bálint
2021. június 17. 06:23 Élet, Vállalat

Belefáradtak a multis és a gyári munkába, létrehoztak egy példamutató biogazdaságot

Hosszú évek munkájával hozták létre a permakultúrás tanyát a Vértes dombjai között, főleg szörpök készítéséből élnek meg.

Avatar
2021. június 16. 17:05 Világ

Megrengeti a világunkat, ha a koronavírus egy kínai laborból szabadult el?

Szakértő szerzőnk hat pontban foglalja össze, mit várhatunk a laborelmélet beigazolódásának következményeként.

Mészáros R. Tamás
2021. június 16. 05:55 Világ

A világ tart tőle, pedig a közgazdászok szerint a kínai innováció lassú

Bár a Huawei, a kínai űrprogram vagy a digitális jüan világszínvonalú technológiát sejtet, mélyebb elemzések szerint a kínai termelékenységnövekedés megtorpant - pont, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.