Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. november 18. 16:02 Adat

A visegrádi országok közül eddig csak Csehország fordított a járványtrendeken

Csehországban az október óta bevezetett intézkedéseknek mostanra már egyértelmű hatása lett, minden fontosabb mutató alakulása kedvező irányba fordult az elmúlt napokban, és a csökkenő tendencia stabilnak látszik.

A napi új esetek hétnapos mozgóátlagát ugyan még mindig komoly fenntartásokkal érdemes kezelni, de a cseh görbe jelentős csökkenést mutat. A regisztrált fertőzöttek száma Szlovákiában is nagyjából másfél hete csökkenőben van, és talán Lengyelországban is bekövetkezhetett a várt fordulat, míg Magyarországon leginkább csak stagnálásról beszélhetünk.

Ugyanakkor a régióban elvégzett tesztek száma még mindig nem elégséges, a pozitív mintavételek aránya minden országban sokszorosan meghaladja az öt százalékos határértéket. Tehát a napi esetszámból messzemenő következtetéseket továbbra sem érdemes levonni, különösen Lengyelországban, ahol lassan minden második vizsgálat pozitív eredménnyel zárul.

A fertőzéssel kapcsolatos halálesetek száma egyelőre még csak Csehországban mutat érdemi csökkenést. Mindenesetre biztató jel, hogy az októberi meredek felfutás üteme a régió több országában is lassulni látszik — igaz, Szlovákia példája óvatosságra int, mert ott a halálesetek számának november eleji átmeneti visszaesését gyors növekedés követte.

Végül érdemes vetni egy pillantást a járvány megfékezésére irányuló intézkedések szigorúságát mérő Stringency Index alakulására, amelynek magasabb értékei a keményebb szabályokra utalnak.

Jól látszik az alábbi ábrán, hogy Csehország és Szlovákia már október elején elkezdték bevezetni a korlátozásokat, és október végére (akkor már Lengyelországgal együtt) meglehetősen szigorú szabályokat hoztak. Magyarországon hozzájuk képest november elejéig viszonylag laza intézkedések voltak érvényben, és csak az utóbbi két hétben kezdett jelentősebb korlátozásokba a kormány (a mutató értékei Magyarország esetében sajnos egyelőre csak november 9-ig érhetők el, vagyis a 11-én hatályossá vált szabályokra még nincsenek kiszámítva).

A járványgörbékre és a szigorításokra vonatkozó idősorok összevetése Csehország példáját alapul véve tehát azt sejteti, hogy 

a korlátozások bevezetéséhez képest 3-6 hét elteltével számíthatunk arra, hogy a felfutó tendenciák fordulatot vesznek.

Adat covid-19 koronavírus tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2021. január 20. 17:01 Adat

Akár hónapokat is várniuk kell a friss nyugdíjasoknak a pénzükre

Fél év szünet után ősszel újra megugrott a nyugdíjazások száma. Valójában már nyáron növekednie kellett volna, de ennyire lassú a rendszer.

Hajdu Miklós
2021. január 20. 12:10 Adat

A magyar járványadatok a legbiztatóbbak a visegrádi régióban

A november közepén bevezetett szigorítások fenntartásának köszönhetően mostanra a magyar adatok lettek a legbiztatóbbak a V4-es országok járványstatisztikái között.

Fabók Bálint
2021. január 19. 12:44 Adat

Rekordmértékben estek tavaly az európai autóeladások

Több déli országban harmadával kevesebb új személyautót regisztráltak, mint 2019-ban. Magyarországon az átlagosnál kevésbé estek vissza az eladások.

Fontos

Stubnya Bence
2021. január 20. 06:54 Vállalat

Már a februári minimálbér-emelést is veszélyezteti a tárgyalási patthelyzet

Közel van egymáshoz a munkaadói és a munkavállalói szervezetek ajánlata, mégsem tudtak eddig megegyezni az emelés mértékéről.

Fabók Bálint
2021. január 19. 06:56 Közélet

Milliárdos cégek tömeges összeomlása mutatja, hogyan lophattak szét egy állami programot

Rendszerszintű visszaélések ritkán válnak annyira egyértelművé, mint a kulturális tao-támogatások esetén. Hogyan uraltak le visszás cégek egy egész szektort?

Hajdu Miklós
2021. január 18. 06:32 Közélet

A beoltások felpörgetését tényleg nem a magyar ellátórendszer kapacitásai nehezítik

Ha a számokat nézzük, az ellátórendszer korlátai nem látszanak, a szűk keresztmetszet egyelőre az, hogy nincs elég oltás, és sokan nem is akarják felvenni.