Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. november 18. 16:02 Adat

A visegrádi országok közül eddig csak Csehország fordított a járványtrendeken

Csehországban az október óta bevezetett intézkedéseknek mostanra már egyértelmű hatása lett, minden fontosabb mutató alakulása kedvező irányba fordult az elmúlt napokban, és a csökkenő tendencia stabilnak látszik.

A napi új esetek hétnapos mozgóátlagát ugyan még mindig komoly fenntartásokkal érdemes kezelni, de a cseh görbe jelentős csökkenést mutat. A regisztrált fertőzöttek száma Szlovákiában is nagyjából másfél hete csökkenőben van, és talán Lengyelországban is bekövetkezhetett a várt fordulat, míg Magyarországon leginkább csak stagnálásról beszélhetünk.

Ugyanakkor a régióban elvégzett tesztek száma még mindig nem elégséges, a pozitív mintavételek aránya minden országban sokszorosan meghaladja az öt százalékos határértéket. Tehát a napi esetszámból messzemenő következtetéseket továbbra sem érdemes levonni, különösen Lengyelországban, ahol lassan minden második vizsgálat pozitív eredménnyel zárul.

A fertőzéssel kapcsolatos halálesetek száma egyelőre még csak Csehországban mutat érdemi csökkenést. Mindenesetre biztató jel, hogy az októberi meredek felfutás üteme a régió több országában is lassulni látszik — igaz, Szlovákia példája óvatosságra int, mert ott a halálesetek számának november eleji átmeneti visszaesését gyors növekedés követte.

Végül érdemes vetni egy pillantást a járvány megfékezésére irányuló intézkedések szigorúságát mérő Stringency Index alakulására, amelynek magasabb értékei a keményebb szabályokra utalnak.

Jól látszik az alábbi ábrán, hogy Csehország és Szlovákia már október elején elkezdték bevezetni a korlátozásokat, és október végére (akkor már Lengyelországgal együtt) meglehetősen szigorú szabályokat hoztak. Magyarországon hozzájuk képest november elejéig viszonylag laza intézkedések voltak érvényben, és csak az utóbbi két hétben kezdett jelentősebb korlátozásokba a kormány (a mutató értékei Magyarország esetében sajnos egyelőre csak november 9-ig érhetők el, vagyis a 11-én hatályossá vált szabályokra még nincsenek kiszámítva).

A járványgörbékre és a szigorításokra vonatkozó idősorok összevetése Csehország példáját alapul véve tehát azt sejteti, hogy 

a korlátozások bevezetéséhez képest 3-6 hét elteltével számíthatunk arra, hogy a felfutó tendenciák fordulatot vesznek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 koronavírus tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.