Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 13. 09:59 Adat

Elindult a talpra állás a magyar gazdaságban, de ez már a múlt

Idén a szokásosnál is türelmetlenebbül várták az elemzők a magyar gazdaság negyedéves növekedési adatait, de eddig mindig úgy alakult, hogy mire kijöttek a számok, a gazdaság már a másik irányba tartott. Az első negyedévben még sikerült némi növekedést összehozni, de ennek nem tudtunk igazán örülni, hiszen mire ezt megtudtuk, már egyértelmű volt, hogy mélyrepülésben van a gazdaság a járvány miatt.

Amikor az erről a történelmi összeomlásról tanúskodó számok kijöttek, már javában tartott a nyári talpra állás, és sokan bíztak abban, hogy a nehezén már túl vagyunk. Most a KSH ennek az időszaknak, tehát a harmadik negyedévnek az adatait közölte, de most már tudjuk, hogy a járvány lefutását tekintve az első hullámmal egyáltalán nem voltunk túl a nehezén, sőt.

De nézzük a számokat. Ha a második negyedéves teljesítményhez viszonyítjuk a magyar gazdaság kibocsátását, akkor szép értékeket látunk, 11,3 százalékos a növekedés. Ez nem meglepő, hiszen ebben a negyedévben – némi nyári szünetet leszámítva – már végig termeltek az autógyárak, nyitva lehettek az éttermek, szállodák, fürdőhelyek.

Ennél azonban fontosabb most, hogy viszonyul ez a teljesítmény 2019 harmadik negyedévéhez képest. Így -4,7 százalékot láthatunk. Afelől persze nem lehetett senkinek kétsége, hogy ez a szám negatív lesz, elég például arra gondolni, hogy a külföldi turisták még épp csak kezdtek visszatérni a nyár második felében, a szeptemberben ismét bevezetett határzár azonban gyorsan rövidre zárta ezt a folyamatot.

 

A számok értelmezéséhez fontos az is, hogy – mint a statisztikai hivatal felhívja rá a figyelmet – „a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a gazdasági környezetben olyan gyors változásokat eredményezett, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak, ezeken keresztül a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a jövőbeli revíziók nagyságát”. Vagyis ezek a számok később többet változhatnak a szokásosnál.

A mostani eredmény összetételéről nem sok mindent közölt a KSH, annyit jegyzett meg, hogy a harmadik negyedévben a legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítménye bővült, illetve a gazdasági teljesítmény előző év azonos időszakához mért csökkenését legnagyobb mértékben az információ, kommunikáció, illetve a pénzügyi szolgáltatások növekedése mérsékelte. Vagyis utóbbiak teljesítettek aránylag a legjobban.

Az év első kilenc hónapjában 5,6 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye, és a járvány felerősödése miatt nincs rá esély, ha ez pozitív irányba változzon az utolsó negyedév hozzáadását követően. A Pénzügyminisztérium október végi várakozása szerint idén 6,4 százalék lehet a GDP-visszaesés, ám az elkerülhetetlenné vált szigorító intézkedések nyomán ennél valószínűleg kedvezőtlenebb számot láthatunk majd 2020 egészére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állam tétlenül nézte a GDP második negyedéves összezuhanásátA KSH részletes adataiból kiderült, hogy mely szektorok okozták elsősorban a gazdaság rekordméretű zuhanását.

Adat gazdasági növekedés járvány koronavírus magyar gdp Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2022. augusztus 9. 11:36 Adat

Az üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az infláció

Több mint két évtizedes csúcsra emelkedett az infláció júliusban, ám a hatósági üzemanyagár nélkül még ennél is sokkal magasabb lenne a mutató.

Katona Hajnalka
2022. augusztus 8. 04:34 Adat

125 millió ember szenved Európában a zajszennyezéstől, és a gazdaság fejlettségétől is függ, mikor érzik ezt problémának

Más-már területek esetén különböző módokon hat a gazdasági fejlődés a zajszennyezettség szintjére

Hajdu Miklós
2022. augusztus 5. 15:09 Adat

2008 óta nem látott mértékben estek a világpiaci élelmiszerárak júliusban

A feldolgozatlan élelmiszerek ára csökkenőbe fordult, de a feldolgozásuk és a szállításuk során felmerülő költségek miatt a boltokban ez aligha tapasztalható.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.