Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 13. 09:59 Adat

Elindult a talpra állás a magyar gazdaságban, de ez már a múlt

Idén a szokásosnál is türelmetlenebbül várták az elemzők a magyar gazdaság negyedéves növekedési adatait, de eddig mindig úgy alakult, hogy mire kijöttek a számok, a gazdaság már a másik irányba tartott. Az első negyedévben még sikerült némi növekedést összehozni, de ennek nem tudtunk igazán örülni, hiszen mire ezt megtudtuk, már egyértelmű volt, hogy mélyrepülésben van a gazdaság a járvány miatt.

Amikor az erről a történelmi összeomlásról tanúskodó számok kijöttek, már javában tartott a nyári talpra állás, és sokan bíztak abban, hogy a nehezén már túl vagyunk. Most a KSH ennek az időszaknak, tehát a harmadik negyedévnek az adatait közölte, de most már tudjuk, hogy a járvány lefutását tekintve az első hullámmal egyáltalán nem voltunk túl a nehezén, sőt.

De nézzük a számokat. Ha a második negyedéves teljesítményhez viszonyítjuk a magyar gazdaság kibocsátását, akkor szép értékeket látunk, 11,3 százalékos a növekedés. Ez nem meglepő, hiszen ebben a negyedévben – némi nyári szünetet leszámítva – már végig termeltek az autógyárak, nyitva lehettek az éttermek, szállodák, fürdőhelyek.

Ennél azonban fontosabb most, hogy viszonyul ez a teljesítmény 2019 harmadik negyedévéhez képest. Így -4,7 százalékot láthatunk. Afelől persze nem lehetett senkinek kétsége, hogy ez a szám negatív lesz, elég például arra gondolni, hogy a külföldi turisták még épp csak kezdtek visszatérni a nyár második felében, a szeptemberben ismét bevezetett határzár azonban gyorsan rövidre zárta ezt a folyamatot.

 

A számok értelmezéséhez fontos az is, hogy – mint a statisztikai hivatal felhívja rá a figyelmet – „a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a gazdasági környezetben olyan gyors változásokat eredményezett, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak, ezeken keresztül a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a jövőbeli revíziók nagyságát”. Vagyis ezek a számok később többet változhatnak a szokásosnál.

A mostani eredmény összetételéről nem sok mindent közölt a KSH, annyit jegyzett meg, hogy a harmadik negyedévben a legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítménye bővült, illetve a gazdasági teljesítmény előző év azonos időszakához mért csökkenését legnagyobb mértékben az információ, kommunikáció, illetve a pénzügyi szolgáltatások növekedése mérsékelte. Vagyis utóbbiak teljesítettek aránylag a legjobban.

Az év első kilenc hónapjában 5,6 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye, és a járvány felerősödése miatt nincs rá esély, ha ez pozitív irányba változzon az utolsó negyedév hozzáadását követően. A Pénzügyminisztérium október végi várakozása szerint idén 6,4 százalék lehet a GDP-visszaesés, ám az elkerülhetetlenné vált szigorító intézkedések nyomán ennél valószínűleg kedvezőtlenebb számot láthatunk majd 2020 egészére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állam tétlenül nézte a GDP második negyedéves összezuhanásátA KSH részletes adataiból kiderült, hogy mely szektorok okozták elsősorban a gazdaság rekordméretű zuhanását.

Adat gazdasági növekedés járvány koronavírus magyar gdp Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. november 26. 06:57 Adat, Vállalat

Egy visszahúzódó magyar testvérpár gazdagabb, mint Mészáros és Csányi együtt

Rahimkulov Timurnak és Ruszlannak óvatos becslés szerint is nagyjából akkora vagyona van, mint Mészáros Lőrincnek és Csányi Sándornak együttvéve.

Hajdu Miklós
2020. november 25. 14:52 Adat

Visszaszorulóban a járvány a cseheknél, idehaza is lassult a vírus terjedése

Csehországon kívül egyelőre csak a járvány fékeződése érzékelhető a visegrádi régióban, bár Lengyelországban még ez is bizonytalan.

Avatar
2020. november 22. 16:10 Adat

Minél jobban él valaki, annál jobban hisz abban, hogy ezt magának köszönheti

A vagyoni helyzet, és annak hirtelen megváltozása érdekes összefüggésben van a jövedelmekkel kapcsolatos igazságérzet megváltozásával.

Fontos

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.

Bucsky Péter
2020. november 24. 06:54 Közélet

Elhagyják a vállalkozók Parragh kamaráját, de a NAV-végrehajtást nem ússzák meg

Miközben a zsugorodó tagságú kamarai rendszer elnöke könnyítésekért lobbizik a cégek számára, a tartozások behajtása a válságban sem szünetel.

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.