Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 13. 09:59 Adat

Elindult a talpra állás a magyar gazdaságban, de ez már a múlt

Idén a szokásosnál is türelmetlenebbül várták az elemzők a magyar gazdaság negyedéves növekedési adatait, de eddig mindig úgy alakult, hogy mire kijöttek a számok, a gazdaság már a másik irányba tartott. Az első negyedévben még sikerült némi növekedést összehozni, de ennek nem tudtunk igazán örülni, hiszen mire ezt megtudtuk, már egyértelmű volt, hogy mélyrepülésben van a gazdaság a járvány miatt.

Amikor az erről a történelmi összeomlásról tanúskodó számok kijöttek, már javában tartott a nyári talpra állás, és sokan bíztak abban, hogy a nehezén már túl vagyunk. Most a KSH ennek az időszaknak, tehát a harmadik negyedévnek az adatait közölte, de most már tudjuk, hogy a járvány lefutását tekintve az első hullámmal egyáltalán nem voltunk túl a nehezén, sőt.

De nézzük a számokat. Ha a második negyedéves teljesítményhez viszonyítjuk a magyar gazdaság kibocsátását, akkor szép értékeket látunk, 11,3 százalékos a növekedés. Ez nem meglepő, hiszen ebben a negyedévben – némi nyári szünetet leszámítva – már végig termeltek az autógyárak, nyitva lehettek az éttermek, szállodák, fürdőhelyek.

Ennél azonban fontosabb most, hogy viszonyul ez a teljesítmény 2019 harmadik negyedévéhez képest. Így -4,7 százalékot láthatunk. Afelől persze nem lehetett senkinek kétsége, hogy ez a szám negatív lesz, elég például arra gondolni, hogy a külföldi turisták még épp csak kezdtek visszatérni a nyár második felében, a szeptemberben ismét bevezetett határzár azonban gyorsan rövidre zárta ezt a folyamatot.

 

A számok értelmezéséhez fontos az is, hogy – mint a statisztikai hivatal felhívja rá a figyelmet – „a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a gazdasági környezetben olyan gyors változásokat eredményezett, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak, ezeken keresztül a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a jövőbeli revíziók nagyságát”. Vagyis ezek a számok később többet változhatnak a szokásosnál.

A mostani eredmény összetételéről nem sok mindent közölt a KSH, annyit jegyzett meg, hogy a harmadik negyedévben a legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítménye bővült, illetve a gazdasági teljesítmény előző év azonos időszakához mért csökkenését legnagyobb mértékben az információ, kommunikáció, illetve a pénzügyi szolgáltatások növekedése mérsékelte. Vagyis utóbbiak teljesítettek aránylag a legjobban.

Az év első kilenc hónapjában 5,6 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye, és a járvány felerősödése miatt nincs rá esély, ha ez pozitív irányba változzon az utolsó negyedév hozzáadását követően. A Pénzügyminisztérium október végi várakozása szerint idén 6,4 százalék lehet a GDP-visszaesés, ám az elkerülhetetlenné vált szigorító intézkedések nyomán ennél valószínűleg kedvezőtlenebb számot láthatunk majd 2020 egészére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állam tétlenül nézte a GDP második negyedéves összezuhanásátA KSH részletes adataiból kiderült, hogy mely szektorok okozták elsősorban a gazdaság rekordméretű zuhanását.

Adat gazdasági növekedés járvány koronavírus magyar gdp Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 10:47 Adat

A németek felezték, a szaúdiak négyszerezték az esélyüket a továbbjutásra

A fogadóirodák szerint nagyjából egy a négyhez a valószínűsége, hogy Brazília nyeri a világbajnokságot, a németeket lényegében leírták.

Stubnya Bence
2022. november 24. 13:17 Adat

Először haladta meg idén az infláció a béremelések tempóját szeptemberben

Augusztus után szeptemberben is nőttek éves alapon az átlagos béremelések, de a gyorsuló inflációval nem tudták tartani a lépést.

Fontos

Avatar
2022. november 30. 14:48 Pénz

A hidegháború óta nem pörgött annyira Kelet-Európa fegyveripara, mint most

Magyarországgal szemben a cseh, lengyel és szlovák fegyvergyártók jelentős szállítmányokat adnak el Ukrajnának.

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.